Hlavní obsah

Kam na víkend: Bude hezky, vyrazte na Matějskou a do hor!

Foto: Noska Photo, Shutterstock.com

Foto: Noska Photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do jara sice ještě daleko, alespoň podle kalendáře, ale teploty o víkendu slibují příjemné podmínky pro to vyrazit někam ven na výlet. Velkým lákadlem, zejména pro děti, bude určitě Matějská pouť, která teď o víkendu otevírá své brány. Co dalšího vás čeká?

Článek

Tak vysoké teploty, jako byly minulý víkend, vás nyní sice nečekají, ale na konec února budou stále velice dobré. V sobotu přes den vyšplhají ke 3–7 °C, přičemž by mělo být polojasno. Dopoledne se mohou místy objevit mlhy, případně nízká oblačnost. V neděli by měly teploty ještě trochu vylézt nahoru – na 6–10 °C –, opět by mělo být polojasno, místy přechodně oblačno. Máme pro vás i tentokrát tipy, jak víkend strávit.

Z ptačí perspektivy

Sledujte bedlivě počasí, a pokud bude o víkendu opravdu jasno, jak slibují, udělejte si výlet do Jánských lázní na Stezku korunami stromů Krkonoše. Ale pozor, nic pro jedince trpící agorafobií nebo závratěmi! Uprostřed Krkonošského národního parku vyrostl areál, ve kterém můžete vylézt na 45 metrů vysokou věž a z ní pozorovat majestátní stromy, jejichž stáří se v některých případech odhaduje až na 150 let. Nejen na vrcholku na vás čeká zábava, pod zemí je totiž připravena expozice, která vás naopak zavede do lesa pod jeho úrovní a seznámí vás s faunou i flórou krkonošského lesa.

Foto: Profimedia.cz

Věž je vysoká 45 metrů – nic pro ty, kdo se bojí výšek! Foto: Profimedia.cz

Poslední zhasne

Tento víkend máte poslední šanci navštívit Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně. Vzápětí se totiž do podzimu 2020 uzavře, aby v něm mohla proběhnout rekonstrukce. Od pátku do neděle je tedy v muzeu připravena akce s názvem Closing Festival. Kromě výstav se zde budou konat také workshopy, komentované prohlídky, projekce krátkých filmů a mnoho dalšího. Uměleckoprůmyslové muzeum je s víkendovým programem připraveno i pro děti. Vstupné je zdarma, kromě workshopu v sobotu, který vede designér Pavel Jevula a během něhož si můžete vyrobit kostým. To jedno dítě zaplatí 60 Kč. Pokud máte dítek více, cena se vám u druhého sníží na 30 Kč, a třetí (a další) případně půjde už zadarmo. Zase se jednou vyplatí mít více dětí.

Foto: Wikipedia

Na konci února se Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně zavře kvůli rekonstrukci Foto: Wikipedia

Hurá na kolotoče

V neděli slaví svátek Matěj a s ním se neodmyslitelně pojí i zahájení největší poutě v České republice – Matějské! Světští své kolotoče, lochnesky a autodráhy spustí už o den dříve, tedy v sobotu 23. února. Bude tu na vás čekat přehršel atrakcí, od těch tradičních, jako je řetízkový kolotoč, obří ruské kolo nebo autodrom, až po ty nejmodernější, ze kterých se člověku zvedá žaludek jen při samotném pohledu na ně. Víte, že tradice Matějské pouti sahá až do roku 1595? To ale měla pouť náboženský význam, nikoli zábavní. Tehdy totiž papež Klement VIII. vyhlásil plnomocné odpustky v kostele sv. Matěje v Praze, kam lidé putovali. Dnes je Matějská na Výstavišti Holešovice, kde zakotvila v druhé polovině minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Už v sobotu začíná Matějská pouť Foto: Profimedia.cz

Pod zem

Zalézt můžete o víkendu nejen pod peřinu, ale také do historického podzemí v Plzni. Vždy od 16.00 tu probíhá za svitu baterek speciální prohlídka Plzeňského historického podzemí. Labyrint chodeb vede pod historickým centrem a místy se dostanete až 12 metrů pod povrch země! Ačkoli se pod městem nachází trasa dlouhá kolem dvanácti kilometrů, na návštěvníky čeká 800 metrů, ale rozhodně i to stojí za to. Pozor ale – romantickou, a možná trochu děsivou prohlídku pouze za svitu baterek si můžete užít jen do 28. února, tak si pospěšte.

Foto: Profimedia.cz

Do konce února se můžete vydat do historického podzemí v Plzni pouze s baterkou Foto: Profimedia.cz

Mámin deník se (ne)čte

Nechce se vám vůbec nikam vyrážet? Tak si uvařte konvici čaje, zachumlejte pod deku a čtěte si nějakou hezkou knihu. Třeba tuhle.

Představte si, že je vám sedmnáct let a najdete deník své mámy z dob, kdy byla ona mladá. Dokázali byste odolat, nechat ho ležet ladem a jít dál, anebo byste v něm také začali listovat, a nakonec se začetli? Tereza našla zápisky své mámy z roku 1985 a nedokázala odolat. Chce vědět, jestli její máma byla vždycky taková prudérní a proč si vlastně brala tátu, když se dnes spolu jen dohadují.

Více než o milostném životě své matky se ale dočte o vztahu s kamarádkou Patricií. Byla to dcera chartistů, zatímco Terezina máma vyrůstala v rodině zapřísáhlých komunistů. A Tereza se rozhodne napravit chyby, které její předkové napáchali na rodině Patricie. Jenže minulost se nedá jen tak změnit.

Foto: ALBATROS MEDIA

Dokázali byste odolat deníku své mámy, anebo byste do něj také nahlédli? Foto: ALBATROS MEDIA

Co budete dělat o víkendu vy? Nezapomeňte sledovat předpověď počasí

Reklama

Načítám