Hlavní obsah

Kam na víkend: Vyrazte na Měsíc a přeřiďte si hodinky!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Víkend 29. až 31. března bude pěkně nabitý! Předpověď slibuje alespoň jeden pěkný jarní den a také nás čeká změna času ze zimního na letní. Nezapomeňte si ze soboty na neděli přeřídit hodinky z 2.00 na 3.00, ať vám nic neuteče.

Článek

O nadcházejícím víkendu nás čeká hned několikero loučení a vítání. Končí měsíc březen, ze soboty na neděli se rozloučíme se zimním časem, a jak mnozí doufají, konečně také se zimou, která se drží zuby nehty. A právě na teplé jarní dny se můžete naladit na některé z mnoha akcí k příležitosti zahájení jarní a letní sezony.

Počasí tomu bude celkem přát, alespoň tedy v sobotu. Teploty by se měly pohybovat mezi 14 až 18 °C, v Čechách mohou vystoupat až k dvacítce, a na většině území by mělo být jasno nebo polojasno. V neděli se to trochu zkazí – ochladí se (přes den bude mezi 9 a 14 °C) a místy se mohou objevit přeháňky. Máme pro vás tipy, kam vyrazit na výlet do přírody, ale i kam se případně schovat, pokud vám počasí nebude přát. Přece jen, v pondělí je prvního dubna, tak pozor, aby na vás apríl nevyzrál už o víkendu. Nezapomeňte tedy sledovat předpověď počasí.

Jarní Dyzajn market

Spojte procházku po Praze probouzející se do jara s nákupem a podporou lokálních prodejců! V sobotu a v neděli se totiž v Praze u Národního divadla koná Dyzajn market Jaro. Připraveni tu pro vás budou čeští designéři a výrobci, od kterých si můžete koupit originální oblečení, šperky, ale také třeba bytové doplňky. Záleží na tom, jakou si chcete udělat radost. Po celý víkend je navíc v rámci akce připraven i doprovodný program: dopoledne představení pro děti, odpoledne koncert. Vstup je zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Na Dyzajn marketu si můžete nakoupit nejen oblečení a doplňky na sebe, ale i do bytu Foto: Profimedia.cz

Výlet do jeskyní

V těchto dnech se po zimní pauze otevírají také nejrůznější kulturní i přírodní památky. A patří mezi ně i Koněpruské jeskyně. Leží kousek od Berouna a je to jeden z nejvýznamnějších jeskynních systémů v České republice, navíc je místo spjato s historií – byla tu objevena řada archeologických nálezů a také tajná penězokazecká dílna, kde se padělaly mince. Jeskyně se nacházejí v krásném prostředí národní přírodní rezervace, takže návštěvu můžete spojit s celodenním výletem po okolí. A kdybyste se potřebovali schovat před nehezkým počasím, sbalte si s sebou plavky a vyrazte do Berouna do aquaparku.

Foto: Profimedia.cz

Když si uděláte výlet do Koněpruských jeskyní, nezapomeňte ho spojit s procházkou po okolíFoto: Profimedia.cz

Vítání jara v zoo

Slunné počasí a začátek jara lákají také k návštěvě zoologických zahrad. Třeba té v Ostravě, která minulý víkend zahájila sezonu. A s tím jde ruku v ruce také obnovení pravidelných komentovaných setkání u vybraných druhů zvířat. Ostravská zoo je oproti ostatním výjimečná – chovají tu vzácné druhy lemurů, které jinde v České republice nenajdete. Expozice se zde stále rozšiřují, máte se tedy určitě na co těšit! A když už budete mezi faunou, nezapomeňte ani na flóru a navštivte botanickou zahradu.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Ostrava má svůj unikát – vzácné druhy lemurů Foto: Profimedia.cz

Rozsvícená Plzeň

Když se řekne „světelný festival“, spoustě lidí se asi vybaví pražský Signal. Ale i další města České republiky si se světlem umějí takto krásně hrát. Teď o víkendu můžete navštívit show v Plzni. Koná se zde Blik Blik – festival světla a umění ve veřejném prostoru. Letos se koná už pátý ročník. Instalace budou rozsvíceny v pátek a v sobotu od 18:00 do 23:00 na trase, která vede centrem a je dlouhá dva kilometry. Začátek je u kulturního centra Depo 2015, kde je zároveň umístěna instalace Museum of the Moon britského umělce Luka Jerrama. Obrovský Měsíc je vyroben podle autentických snímků NASA v měřítku 1 : 500 000. Kromě toho je na festivalu připraven i další doprovodný program.

Foto: Profimedia.cz

Festival světla nemá jen Praha, teď o víkendu se koná v Plzni Foto: Profimedia.cz

S láskou do postele

Jestli máte na čtení čas jen o víkendech, kdy se zahrabete do postele, zkuste tentokrát sáhnout po novince Olga spisovatele Bernharda Schlinka. Útlý román má jen něco málo přes dvě stě stran, ale ty jsou nabité až do posledního písmene. Děj se odehrává v průběhu celého dvacátého století a vypráví o životě německé dívky Olgy, pocházející z chudých poměrů, která touží stát se učitelkou a prožít opravdovou lásku s Herbertem, synem velkostatkáře, kterého zná od dětství a jehož snem je bojovat za rodné Německo.

Cesty osudu je velice brzy rozdělí, Olga však bude Herberta milovat po zbytek života a ve vzpomínkách s ním i nadále promlouvat a posílat mu dopisy, i když už bude s největší pravděpodobností mrtev. Kniha je vyprávěním o čisté, nesobecké lásce, o urputnosti a oddanosti, a to nejen k druhému, ale i tomu, co chce člověk v životě dosáhnout. A kdyby vás tato kniha nezaujala, zkuste některý z našich dalších knižních tipů.

Foto: Nakladatelství Odeon

Kniha je vyprávěním o čisté nesobecké lásce a lidské touze po dosažení snů Foto: Nakladatelství Odeon

Kam se chystáte o víkendu vy? Podělte se s námi o své tipy! A nezapomeňte sledovat počasí.

Reklama

Načítám