Hlavní obsah

Kam o víkendu? Svatojánský večírek nebo střílet uchošťoury

Foto: archiv Festival Maker Faire Prague

Foto: archiv Festival Maker Faire Prague

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední víkend školního roku je tady, takže než se děti vypraví na výlet se spolužáky, můžete vyrazit i na nějaký ten rodinný, který bude příslibem prázdninových dobrodružství. Z čeho si můžete vybírat a jaké bude počasí?

Článek

Cestovat nebo někde pochodovat, když je přes třicet stupňů a peče sluníčko, to není nic moc – proto můžeme směle prohlásit, že víkendové teploty kolem 25 °C jsou ideální. I když se k tomu přidají místy občas i nějaké ty dešťově přeháňky, někdy i s bouřkou, je to pořád v pohodě. V neděli se začne vyjasňovat a meteorologové předpovídají, že se bude oteplovat. Výhled počasí ve vašem regionu zjistíte zde. A jaké akce byste neměli o víkendu propást?

Na zámek za tajemstvím jaderné elektrárny

V posledních týdnech se hodně vzpomíná na jadernou katastrofu v Černobylu, a hodně lidí se tím pádem víc zajímá o jaderné elektrárny u nás. Téma to je fascinující a jistě si zaslouží malý výlet. Můžete vyrazit na zámeček Vysoký Hrádek, který leží nedaleko chladírenských věží jaderné elektrárny Temelín. V zámečku najdete multimediální expozici jaderné energetiky a fyziky, můžete virtuálně projít prostorami elektrárny, vyzkoušet si provoz výrobního bloku na počítači, zhlédnout 3D film Uskutečněná utopie a celkově se dozvědět nejrůznější zajímavosti z jaderné energetiky.

Na zámeček, který slouží jako infocentrum, můžete dorazit každý den od 9.00 do 16.00 hodin, v červenci a srpnu od 9.00 do 17.30 hodin – prohlídka je zdarma. Víc podrobností o expozici, ale i tipy na okolní pamětihodnosti najdete na stránkách Českých Budějovic, do jejichž správy elektrárna i zámeček patří.

A pokud už budete v tomto kraji, můžete se podívat i na další zajímavá místa – pár tipů nabízí i tato mapa.

Foto: archiv Infocentrum České Budějovice

V zámečku Vysoký Hrádek nečekejte historické předměty, ale naopak fascinující svět nejmodernějších technologiíFoto: archiv Infocentrum České Budějovice

Dělo na uchošťoury a chůze po vodě

Dětská fantazie nezná mezí, a pokud jim to dovolíte, dokážou věci, nad kterými lze jen žasnout. Výsledkem může být dílo, které si zaslouží vystavit a ocenit. Víc než 200 takových můžete vidět o víkendu na Výstavišti Praha, kde se koná festival Maker Faire Prague 2019. Ale není to jen statická výstava – čekejte mnoho inspirace, radosti z objevování i výsledků vlastnoručního tvoření. Děti se mohou účastnit stavby děla, které střílí „uchošťoury“, mohou být u výroby tekutiny, po které lze chodit, nebo obdivovat kostýmy oblíbených hrdinů počítačových her.

Akce se koná v sobotu a v neděli od 10.00 do 18.00 hodin v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště a jeho okolí, víc se dočtete na stránkách festivalu. Vstupné je pro děti do 6 let zdarma, základní jednodenní je od 200 Kč.

Kolem Výstaviště najdete i mnoho dalších míst, která si zaslouží návštěvu. Najdete je na této mapě.

Foto: archiv Festival Maker Faire Prague

Místem, kde se může fantazie dětí rozběhnout dle libosti, se o víkendu stane festival kreativity na Výstavišti PrahaFoto: archiv Festival Maker Faire Prague

Přijďte se ohánět kosou nebo hráběmi!

Chcete udělat něco pro naši přírodu a ještě si pořádně protáhnout tělo? Obojí lze spojit při akci Den pro Kamenný vrch, kterou pořádají nezisková organizace Rezekvítek ve spolupráci s městskou částí Brno – Nový Lískovec a Nadací Veronica. Rezervace Kamenný vrch je místo, kam se tisíce lidí chodí na jaře dívat na koberec fialových konikleců, který nemá v Evropě obdoby. Aby se ale rostlinám dařilo, je zapotřebí louky pokosit a pohrabat – a to je právě cílem zmíněné akce.

Pro děti je připraven zábavný naučný program. Od 5.00 do 9.00 hodin se zde budou ohánět kosou sekáči v krojích, ale od 9.00 do 13.00 je prostor pro dobrovolníky, aby přiložili ruku k dílu. Víc se o akci dočtete na stránkách Rezekvítku.

A pokud byste se chtěli za svou práci odměnit nějakým výletem, můžete si na této mapě  najít zajímavé cíle v okolí.

Foto: archiv Rezekvítek

Louky rezervace Kamenný vrch budou v sobotu kosit dobrovolníci, nechcete být jedním z nich?Foto: archiv Rezekvítek

Prožijte magickou Svatojánskou noc

Noc ze 23. na 24. června je nocí magickou, během které vydává země své poklady a projevují se nadpřirozené síly bludiček, divoženek a dalších bytostí... Naši předci proto nezapomínali na rituály, které je měly chránit před zlým a naopak přivolat to dobré. Vy nemusíte shánět kořen mandragory, skákat přes oheň nebo posílat věnce po vodě – můžete Svatojánskou noc uctít na některé z mnoha akcí. Už dnes od 19.00 do 22.00 hodin můžete oslavit a přivítat letní slunovrat na Hradě Hukvaldy.

V sobotu 22. června se slavnostně otevře nová expozice magických rostlin v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Poznáte na ní svatojánské byliny, ale budete si moci vyrobit i tradiční vykuřovadlo, čaj z devatera bylin nebo svítilny svatojánských broučků. Víc se dozvíte na stránkách botanické zahrady.

Zítra také můžete vyrazit na Hvězdárnu Uherský Brod, kde lze pozorovat hvězdy, ale také posedět a opéct si špekáčky u ohně, a to od 19.00 do půlnoci.

Šamanské bubny budou znít už od pátku u menhirů v Kutné Hoře – tam můžete dokonce i přespat pod širákem, nebo ve společném stanu. Akci pořádá spolek Denemark, na jehož stránkách najdete podrobnosti.

Foto: archiv spolek Denemark

Svatojánskou noc lze uctít různě, například za zvuků šamanského bubnování u menhirůFoto: archiv spolek Denemark

Reklama

Související témata:

Načítám