Hlavní obsah

Časné symptomy rakoviny, které byste neměli ignorovat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Dušnost, vracející se záněty, potíže se střevy, změny v barvě moči nebo nevysvětlitelné bolesti. Tak mohou vypadat příznaky blížící se rakoviny, které často bývají přehlíženy nebo přisuzovány jiným onemocněním. Včasná diagnóza ale může doslova zachránit život. Kdy se poradit s odborníkem?

Článek

Rakovina si nevybírá: denně jsou její různé formy diagnostikovány tisícům lidí po celém světě. Zrádné je, že zhoubné nádory se vůbec nemusí projevit, dokud nenastane vážný problém. A potom už může být pozdě: nemoc je rozvinutá a léčba obtížná, s menší nadějí na úspěch. Platí totiž, že čím pokročilejší rakovina je, tím pravděpodobněji jí podlehnete. Proto je klíčová včasná diagnóza a s tou může pomoci rozpoznání na první pohled nedůležitých symptomů. Co byste neměli ignorovat?

1. Přetrvávající kašel nebo chrapot

Je normální, když kašlete nebo chraptíte během nemoci či rekonvalescence. Pokud se vás ale tyto obtíže nechtějí pustit ani po uzdravení, nebo se vracejí, měli byste se poradit s lékařem. Nemusí se jednat o nic vážného, na druhé straně může být na vině i rakovina související s dýchacím systémem. Pokud vykašláváte krev, vyrazte k lékaři okamžitě.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Přetrvávající kašel nebo chraptění možná varuje před rakovinou související s dýchacím systémemFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

2. Dušnost

Zadýcháváte se při běžných činnostech, jako je chůze (nejen do schodů)? „Dušnost bývá projevem běžných onemocnění srdce a plic, ale někdy za nimi může být nádor,“ upozorňuje Jiří Šedo, lékař z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Řada lidí s rakovinou plic přiznala, že než jim byla diagnostikována, pociťovali často nepříjemnou dušnost, kterou nevnímali jako nic nebezpečného.

3. Změny ve vyprazdňování

Každý má jiné vyprazdňovací návyky: Co je pro jednoho normální, může druhý vnímat jako podivnost. Důležité je, co je divné pro vás – pokud trvá změna déle než týden nebo dva, konzultujte s lékařem. Rozhodně by vás měla znepokojit krev ve stolici, přetrvávající průjem či zácpa nebo bolesti břicha při vyprazdňování. A totéž platí u moči – tmavá barva, výrazný zápach a jakékoliv další změny byste měli probrat s doktorem.

4. Vracející se infekce

Máte pocit, že jste pořád nemocní? Každou chvíli vás trápí rýma nebo pobolívá v krku, sem tam máte zvýšenou teplotu nebo bojujete s horečkami a vracejícími se záněty močového měchýře? Na vině by mohla být leukémie, forma rakoviny způsobená abnormální tvorbou bílých krvinek (leukocytů), jejímž vlivem tělo ztrácí schopnost bojovat s infekcemi.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Čím včasnější diagnóza, tím vyšší šance na uzdraveníFoto: Rido, Shutterstock.com

5. Nevysvětlitelná bolest nebo krvácení

Ať už se týkají zad, šíje, nohou, břicha nebo jiných oblastí (třeba pánevního dna), nevysvětlitelné chronické bolesti (trvající déle než 12 týdnů) nikdy nevěstí nic dobrého. Máte-li s nimi zkušenost, poraďte se s lékařem. To platí i pro situaci, kdy krvácíte z konečníku (mohlo by jít o rakovinu tlustého střeva) nebo, v případě žen, mimo menstruaci (platí to i pro špinění a může se jednat o rakovinu děložního čípku).

6. Změny na kůži

Každá výraznější změna kůže je důvodem pro kontaktování lékaře, aby vyloučil možnost rakoviny kůže. „Vyšetření pigmentových znamének může zodpovědně provádět jen dermatolog, pomáhá mu v tom jednak znalost všech typů pigmentových znamének a různých výrůstků na kůži, jednak používání speciálního dermatoskopu, kterým dokáže vyšetřit danou pigmentovou lézi podrobněji než jen pouhým zrakem,“ říká Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Nemusí se to ale týkat jen pih a mateřských znamének: „Například zežloutnutí kůže celého těla nazývané žloutenka může být projevem nádoru slinivky,“ informuje Jiří Šedo.

7. Ztráta váhy

Ačkoliv by mnozí náhlou a překvapivou ztrátu kilogramů uvítali, pravdou je, že se může jednat o symptom rakoviny slinivky, jícnu či žaludku či jiného pokročilého nádorového onemocnění. A to zejména, když je hubnutí rychlé a vy během několika málo měsíců přijdete o 5 a více kilogramů.

Reklama

Načítám