Hlavní obsah

Nejromantičtější města v Česku

Foto: zedspider, Shutterstock.com

Foto: zedspider, Shutterstock.com

Reklama

Romantiky není nikdy dost! A byl by hřích nevyužít léto a prázdniny třeba k procházkám křivokatými uličkami, toulkám zámeckými parky a posezením v kavárničkách či na zahrádkách. Kam v Česku vyrazit? Máme rozhodně víc nádherných měst než jen Prahu!

Článek

Jednodenní výlet, romantický víkend, nebo klidně týden plný toulek Českou republikou. I tak může vypadat báječná dovolená pro zamilované. Nejen pro ně máme tipy na 6 nádherných romantických měst. Záměrně vynecháváme Prahu, protože nejen hlavní město má co nabídnout!

Plzeň

Krásné město na západě Čech je známé hlavně jako město piva, ale věřte, že tam toho najdete mnohem víc. Už jen dominanta tamního náměstí Republiky, katedrála svatého Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v ČR, by nejen zamilovaným neměla uniknout.

Na jihovýchodní straně totiž najdete mříž, kterou zdobí hlavičky 29 andělíčků, mezi nimiž jeden vyniká. Jediný z nich není dutý a obličej už mu téměř není vidět. Říká se mu Ošahánek nebo také Vošahlík, protože když se ho dotknete, splní vám každé přání. Legenda říká, že kouzelnou moc má díky rakovnickému katovi, který do katedrály nebyl vpuštěn ani v den své svatby, a u oltáře ho zastupoval přítel. A kat se u mříže modlil. Když se zvedal z kleku, přidržel se právě Ošahánka a ten od té doby plní přání.

Foto: Nikolay Antonov, Shutterstock.com

Za dobrého počasí jsou z věže vidět i vrcholky AlpFoto: Nikolay Antonov, Shutterstock.com

Kadaň

Kadaň leží v Ústeckém kraji na levém břehu Ohře. Město není nijak veliké, zato má na svém kontě několik „nej“. Najdete zde nejdelší zachovalé opevnění v Čechách s Mikulovskou bránou, františkánský klášter, kde se nachází kostel Zvěstování Panny Marie a Čtrnácti sv. pomocníků. Dále tu najdete úžasnou Katovu uličku zapsanou v České knize rekordů jako nejužší ulici v ČR. Spojuje Staré město se Špitálským předměstím, je dlouhá  51 metrů a v nejužším místě má na šířku jen 66,1 cm. Jen si představte, jak krásně se tam s tím, koho milujete, budete k sobě tisknout! Jen si u toho nesmíte představovat, že podle pověstí tu byla zazděna rouhavá jeptiška, která prý po nocích straší s posledním kadaňským katem.

Foto: Zbynek Jirousek, Shutterstock.com

Kadaň leží na úpatí Doupovských a Krušných horFoto: Zbynek Jirousek, Shutterstock.com

Telč

V kraji Vysočina jen asi 25 km od Jihlavy najdete další českou perlu – město Telč. Historické jádro je významnou památkovou rezervací a je zapsané i na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Začněte svou romantickou procházku na náměstí Zachariáše z Hradce mezi gotickými a renesančními měšťanskými domy s podloubími a zdobenými štíty.

Na jeho západním konci se pak nachází telčský zámek, skvost renesanční architektury. Letos je nejen kvůli pandemii, ale i kvůli rekonstrukci přístupný omezeně. Za procházku stojí i francouzská zahrada a rozsáhlý anglický park s oranžerií, kde by se člověk vydržel držet se svou láskou za ruku celé hodiny. A připadat si budete jako v pohádce, natáčela se tu například Pyšná princezna nebo oba díly Z pekla štěstí.

Foto: irakite, Shutterstock.com

Historické centrum města je úchvatné i při pohledu z věže kostela sv. DuchaFoto: irakite, Shutterstock.com

Český Krumlov

Jihočeské město, kterým protéká Vltava, patří k dalším národním klenotům. Býval sídlem mnoha významných českých rodů (Vítkovců, Rožmberků, Schwarzenbergerů) a i tamní centrum je zapsané na seznamu UNESCO.

Krumlovský zámek je po tom pražském druhý nejrozsáhlejší zámecký areál v ČR, ale nejen ten stojí za pozornost. Velmi malebná je i historická čtvrť Latrán v podhradí plná menších gotických domů. S Vnitřním městem ji spojuje zajímavý dřevěný Lazebnický most, po němž se stojí za to projít. Nenechte si ujít ani Egon Schiele Art Centrum — v místí galerii se neustále konají zajímavé výstavy.

Foto: Rolf E. Staerk

Využijte toho, že Český Krumlov ještě stále víceméně zeje prázdnotou a nechte se unést geniem loci Foto: Rolf E. Staerk

Mariánské lázně

V lázeňském městě na západě Čech můžete bloumat zdejšími parky či korzovat kolem zpívající fontány na hlavní kolonádě. Hodí se pochopitelně ochutnat i trochu z místních léčivých pramenů, ale ostuda není ani to, když si „vystačíte“ jen s kávou, dobrým vínem či pivem, a hlavně s proslulými lázeňskými oplatkami. A pokud se chcete trochu ztratit z hlavních tříd, vyšlápněte si kopec k rozhledně Kamzík nebo obejděte romantické lázeňské vyhlídky.

Foto: vanGeo, Shutterstock.com

Těžko říct, zda jsou Mariánské lázně město v parku nebo park ve městěFoto: vanGeo, Shutterstock.com

Mikulov

Milovníci cyklistiky a vína ho jistě znají, ale potěší i ty, co se jen tak rádi procházejí a obdivují památky. Místní dominantou je mikulovský zámek, ale uchvátí vás i méně známé památky a zajímavosti, například jeskyně Na Turoldu. Jde o největší jeskyně Pavlovských vrchů, chodby, síně i dómy přesahují délku jeden kilometr. Toužíte-li po pořádnější procházce, vydejte se na zříceninu Kozí Hrádek nebo na Svatý kopeček, na jehož vrchol až k poutní kapli sv. Šebestiána vede křížová cesta.

Foto: zedspider, Shutterstock.com

Nejdříve cyklistika, pak víno. Ideálně strávená dovolenáFoto: zedspider, Shutterstock.com

Oblíbeným cílem výletníků bývají i stará sídla králů a panovnických rodů. Vyznáte se v českých hradech a zámcích?

Reklama

Související témata:
Kadaň

Načítám