Hlavní obsah

Oddechové čtení na léto: 9 knih, u kterých si odpočinete

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co zabalit na odpoledne k rybníku, na dovolenou v horách i válení se u moře? Kromě opalovacího krému i dobrou knížku. A my máme pro vás tipy na skvělé novinky, které se k létu báječně hodí.

Článek

Načerpat vitamin D ze sluníčka, zahrát si všechny deskovky, co jste si během roku pořídili, nachodit kilometry po horách nebo naplavat kilometry v moři. To k dovolené patří. A taky je konečně čas si přečíst pěknou knížku.

Jaké novinky stojí za to a k létu skvěle pasují? Život v devadesátkách, rebelství Jana Hnízdila nebo romantika způsobená tvůrčím blokem?

Hezký, ale narovnej se

Aneta, Kryštof a Nela jsou spolužáci, je jim kolem deseti a píše se přelom tisíciletí. V televizi jede Divoký anděl, holky si čtou v Bravíčku Láska, sex a něžnost, kluci spolu hrají Pogy. A nastupuje jim puberta, pocit, že rodiče jsou trapní, divní, nemají pochopení a nevědí nic o životě.

A pak se s třemi hlavními hrdiny potkáme o dvacet let později. Ani jeden nežije svůj sen a s rodiči to pořád není zrovna selanka. Jak dopadne třídní sraz po letech?

Foto: Archiv nakladatelství

Hezký, ale narovnej se!, Johana Fundová, nakladatelství BizBooks, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Zůstane to v rodině

Martin Váša je novinář pracující v lifestylovém časopise a také autor hitu Dělám si to sám. Jeho novinka je opět plná autobiografických prvků, ironie a specifického humoru.

Martin je podle svých slov nejdražší člen rodiny, což neznamená nejoblíbenější, ale to, že nejvíc stojí. Trpí úzkostmi, pracuje v časopise One Way a neustále řeší sám sebe nebo svého kluka. A protože nemá na terapii, vede si aspoň deník. Ale možná se blýská na lepší časy. Martinovy zápisky možná půjdou na dračku, protože je má pádný důvod domnívat se, že je dědicem švédského trůnu.

Foto: Archiv nakladatelství

Zůstane to v rodině, Martin Váša, nakladatelství Motto, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Letní sázka

Pohodové čtení k vodě, které je plné silných myšlenek, ale i vtipných dialogů. A ústředním tématem je autorská tvůrčí krize dvou bývalých spolužáků. Ona píše romantické romány, které mají šťastný konec. On velké klasické romány o rozervaných hrdinech. Ani jednomu nejde dokončit kniha. Řešení? Vymění si žánry. Jak to dopadne se světem literatury a jak s nimi dvěma?

Foto: Archiv nakladatelství

Letní sázka, Emily Henryová, nakladatelství Metafora, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Žena v bílém kimonu

Skvěle hodnocený debut Any Johns propojuje dvě časové osy: současné Spojené státy a Japonsko roku 1957. Američance Tori předá její milovaný otec záhadný dopis, který odkazuje k jeho životu v 50. letech, kdy sloužil u námořnictva v Japonsku. Zamiloval se do Japonky Naoko a čekali spolu dítě. Ji ale čekalo sjednané manželství a porodit dítě smíšené rasy představovalo společenskou ostudu. Tori se rozhodne odhalit rodinné tajemství a zahnat démony minulosti.

Foto: Archiv nakladatelství

Žena v bílém kimonu, Ana Johns, nakladatelství Leda, 2020Foto: Archiv nakladatelství

Rebel Hnízdil

Jak název napovídá, kniha je trochu kontroverzní čtení. Ale kdy jindy než v dnešní době potrénovat kritické myšlení a seznámit se i s názory, které jdou proti proudu? Rozhovory Jana Hnízdila a novináře Jana Müllera jsou autobiograficky laděné, známý lékař proslul bojem proti farmaceutickým firmám a přehnané regulaci během pandemie. V knize zároveň vzpomíná i na své členství v KSČ, které označuje za selhání, zároveň mu ale prý pomohlo pochopit, jak autority dokáží manipulovat davy. A jak se odborník na psychosomatiku vypřádal sám během covidového období se stresem?

Foto: Archiv nakladatelství

Rebel Hnízdil - Rozhovory s MUDr. Janem Hnízdilem aneb S odvahou a humorem v časech dobrých i zlých, Jan Müller, nakladatelství Muza Books, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Skvělá samota

Kráčet do neznáma napříč zeměmi a kontinenty? To je život vášnivého hikera a milovníka samoty Toma Voorse.

Putujte s ním Pacifickou hřebenovkou a zažijte tu pravou divočinu, kde nikoho celé dny nepotkáte. Není to pro každého, v knize tak najdete i praktické rady: jakou etiketu hikeři dodržují, kde doplňují zásoby a jak se dostat přes území medvědů. Je to skvělé čtení nejen o fyzické, ale také o psychické síle a výdrži, a také zajímavá osobní výpověď o tom, co pomůže překonat samotu a strach. Bonusem jsou nádherné ilustrace a fotografie.

Foto: Archiv nakladatelství

Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou, Tim Voors, nakladatelství Práh, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Pokračování příště

Inspirativní vážná i nevážná kniha o všehochuti života? Tak nazývá Taťána Gregor Brzobohatá svou knížku. Není to autobiografie ani memoáry, ale přesto se dozvíte spoustu zajímavostí z doby, kdy světová Miss vyrůstala. Autorka chce inspirovat, zpříjemnit čtenářům chvíle nejen u vody a třeba motivovat k sepsání vlastních vzpomínek.

Foto: Archiv nakladatelství

Pokračování příště, Taťána G. Brzobohatá, nakladatelství Esence, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Já, člověk

Kniha pro mládež Olgy Stehlíkové vyhrála literární soutěž Albatrosu na téma Svět kolem nás. O čem je? O tom, že člověka nedělají jen dvě ruce a dvě nohy, ale hlavně to, co jej naplňuje a co má rád. Důležité je naslouchat, abyste zjistili, co komu připadá důležité. Svět je díky množství charakterů a povolání pestrým místem a vy máte možnost prostřednictvím knížky nahlédnout do hlavy vězně, pařiče her nebo zjistit, proč je někdo rád doma, zjistit, co asi cítí bezdětná žena, kdo je narkoman a kdo beduínská dívka. Kniha je psána formou medailonků, charaktery jsou fiktivní a doplněné krásnými ilustracemi.

Foto: Archiv nakladatelství

Já, člověk, Olga Stehlíková, nakladatelství Albatros, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Pták Noh a ptáček Nožička

Daniela Fischerová je autorka populárních a oceňovaných knížek pro nejmenší čtenáře. Pták Noh a ptáček Nožička – Ohňový mužíček Pinďula Panďula je první díl plánované série, autorem ilustrací je Jakub Kouřil.

Noh a Nožička žijí v krásném lese, ale ohňový mužíček vyhrožuje, že jej zapálí. Ledaže by uhodli jeho lstivé hádanky... Knížka je dokonce v užším výběru pro Večerníček České televize.

Foto: Archiv nakladatelství

Pták Noh a ptáček Nožička, Daniela Fischerová, nakladatelství Meandr, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Související témata:

Načítám