Hlavní obsah

Cestování po Česku: Výlety pro dospělé aneb Víno, pivo, zpěv

Foto: Archiv pivovaru

Foto: Archiv pivovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete si o dovolené výlet bez dětí? Pokud byste si během něj chtěli dát sklenku něčeho dobrého, máme pro vás hned několik tipů! Na své si přijdou ti, kdo mají rádi pivo, víno i destiláty.

Článek

Dovolená je dobrá na to, abyste nabírali síly a odpočinuli si od všedních starostí. A protože nemusíte ráno vstávat, můžete si večer dopřát sklenku či dvě něčeho dobrého. Vůbec nejlepší je spojit cestování s požitky. Rozjedeme se po Česku a ukážeme vám, kam se dá zajet na kole do sklípku nebo které turistické trasy se dají zakončit dobrým pivem či pálenkou. Prostě, pojďte s námi cestovat za alkoholem.

Do sklepení i po setmění 

Prohlídka pivovaru v noci? Proč ne. Nabízí ji Bohemia Regent v Třeboni od 25. června do 25. září. Každý den, kromě neděle, se můžete vypravit do nově zrekonstruovaných rožmberských sklepů a poslední prohlídka začíná ve 21 hodin. Dozvíte se mnoho zajímavého o místní tradici vaření piva, ale dojde i na ochutnávku. K pivu si můžete dát domácí chléb zadělávaný pivovarskými kvasnicemi a sladem.

Za vstup dáte 170 Kč a je potřeba si místa zarezervovat dopředu. Na exkurzi byste se měli vybavit teplejším oblečením, ve sklepení je teplota jen mezi 6–8 °C.

Foto: Archiv pivovaru

Milovníci piva i nevšedních zážitků mohou absolvovat noční prohlídku rožmberských sklepů pivovaru v TřeboniFoto: Archiv pivovaru

Jižní Čechy po pivních stezkách

V jižních Čechách ale najdete více pivovarů. Pokud se tedy chystáte do tohoto kraje na dovolenou třeba na kola, můžete to spojit s objevováním místních pivovarů. Tuto oblast totiž křižuje hned šest pivních stezek, které krásně spojí vše dohromady – přírodu, historii i zlatavý mok! V rámci projektu Jižní Čechy – opravdová láska můžete vyrazit do tradičních pivovarů, ale i do těch, které byste možná sami ani nenašli. Od Budějovického Budvaru po minipivovary Krajinská 27, Beeranek nebo Kněžínek. Kudy pivní stezky vedou zjistíte na stránkách projektu.

Foto: Fotobanka JCCR

Na jihu Čech můžete projít několik pivních stezek. Jedním z cílů je i Pivovarský dvůr Lipan, který najdete v obci Dražíč nedaleko Týna nad Vltavou Foto: Fotobanka JCCR

Motorákem do pivovaru

Když do pivovaru, tak vlakem. A rovnou speciálním motorákem 810 v retro nátěru! Odjíždí každou sobotu v 10.16 z pražského Hlavního nádraží. A protože nese název Kozel expres, logicky vás zaveze do pivovaru Velké Popovice. Cesta trvá hodinku a po příjezdu vás čeká komentovaná prohlídka, expozice pivních obalů nebo maskot pivovaru – kozel Olda. Stejný vlak vás v 15 hodin odveze zpátky. Za jízdné a prohlídku dáte 430 Kč.

Foto: cd.cz

Vyrazit na ochutnávací exkurzi piva vlakem je pěkně mazanéFoto: cd.cz

Pozvání do zámeckých sklepů

Být na Hodonínsku a neochutnat dobré víno, by byl hřích. Kromě mnoha sklípků ho můžete jít ochutnat do Zámeckého vinařství Bzenec. I když je součástí areálu zámku, samotný zámek není veřejnosti přístupný. Dlouhá a bohatá historie sklepů, se kterou vás seznámí zámecký sklepiér, vám to ale vynahradí. Prohlédnete si hned několik sálů, například vstupní chodbu knížete Metternicha, Pruskovský sál, Archivní sklep se studnou Jiřího z Kravař nebo Sklep hraběnky Amelie z Reichenbachu. Součástí asi 90minutové návštěvy sklepů je i degustace vzorků.

Prohlídky se konají dvakrát denně od čtvrtka do neděle a je třeba si rezervovat místo. Za vstupenku zaplatí dospělý 165 Kč.

Foto: Zámecké vinařství Bzenec

Sklep hraběnky Amelie z Reichenbachu je jedním ze sálů, který navštívíte během prohlídky zámeckých sklepů v BzenciFoto: Zámecké vinařství Bzenec

Šlechtická degustace 

Kombinaci vína a krásného historického prostředí můžete zažít i na zámku Jánský vrch v Javorníku. 24. července vyrazte na degustaci s názvem Novošlechtěnci – méně známe odrůdy vína v České republice a 14. srpna na Šampaňské a ústřice aneb Luxusní život obyvatel zámku. Připít si budete moci v bývalém arcibiskupském sklepě v kastelánské zahradě. Kvůli omezenému počtu míst je také nutné se předem ohlásit. Na tuto akci si vyčleňte asi tři hodiny času a počítejte se vstupným ve výši 450 Kč.

Foto: Archiv zámku

Na degustaci vína můžete dorazit i na zámek Jánský vrch v JavorníkuFoto: Archiv zámku

Hudba na vinicích

Víno a zpěv patří k sobě, a když je to zpěv populárních zpěváku a kapel a k nim se přidá malebné prostředí vinice a něco dobrého k snědku, pak je to ideální večer. Právě takový můžete zažít při druhém ročníku koncertního seriálu Hudba na vinicích. Od 18. června do 25. září zahraje v areálech pěti moravských a jednoho českého vinařství 17 kapel. Mezi účinkujícími je Tomáš Klus, Ewa Farna, Xindl X, Ben Cristovao, David Koller, Pokáč, Anna K. nebo skupiny MIG21, Jelen, Monkey Business, Bratři Ebenové a další.

Kompletní program, místa konání i podmínky účasti najdete na stránkách akce.

Foto: Jakub Hrb

K vínu patří zpěv. Přijeďte do jednoho ze šesti vinařství na koncertFoto: Jakub Hrb

Nejstarší palírna v Evropě

Má-li někdo narozeniny, sluší se připít. Zvlášť pokud to jsou už pětisté třetí. Právě ty slaví prostějovská Palírna U Zeleného stromu. Při této příležitosti připravila na sobotu 17. července speciální prohlídky, na kterých můžete nahlédnout do sklepů, ale i ochutnat vzorky z jejich produkce. Prohlídky povede a na všechny vaše dotazy bude odpovídat blend master palírny Roman Petruš. Vyrazit na prohlídku palírny ale můžete samozřejmě i jindy.

Cena prohlídky včetně degustace je 250 Kč a je zapotřebí se předem registrovat.

Foto: Palírna u Zeleného stromu

503 let uteklo od chvíle založení nejstarší palírny v Evropě, najdete ji v ProstějověFoto: Palírna u Zeleného stromu

Související témata:
Palírna

Načítám