Hlavní obsah

Zimní migréna. Proč ji máte právě teď mnohem častěji?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že si v zimě snáz uženete rýmu nebo ulehnete s chřipkou, vás asi nepřekvapí. V tomhle období prostydnete raz dva. Ale proč máte v mrazivých měsících častěji úpornou migrénu?

Článek

V zimě snadno podlehnete virovým infekcím i nepříjemným bakteriím, protože vlivem chladného počasí a celkově méně zdravé životosprávy (včetně absence pohybu) klesá obranyschopnost. Ale proč by vás měla častěji bolet hlava?

Příčiny migrény ze zimy

Migrenózní bolest hlavy se od té běžné v mnohém liší. „Jedná se o tupou, tlakovou, někdy svíravou bolest na temeni, ve spáncích nebo na čele. Provází ji pocit přecitlivělosti až pálení na temeni a zvýšené napětí šíjových svalů a svalů v oblasti lebky. Záchvaty trvají minuty až dny,“ popisuje Marek Hakl, primář Kliniky algeziologie a preventivní péče Medicinecare v Brně.

Máte-li potíže s migrénou, možná máte sami zkušenost, že na podzim a v zimě se s intenzivní bolestí hlavy potýkáte častěji. Má to hned několik důvodů.

1. Nechráníte se dost před chladem

I to, že si venku uženete rýmu, může k migréně přispět. Vadí jakékoli onemocnění v oblasti hlavy, tedy zánět dutin, běžná infekce i zánět zubů. Kvůli chladu a riziku náhlého prostydnutí jste k nim v zimě mnohem náchylnější. Z chladu, vlhkosti nebo studeného větru se ale může zablokovat i páteř a migréna vzniká často kvůli blokádě krční páteře. „Na bolavou oblast aplikujte nahřátý otrubový polštářek, elektrickou dečku nebo kožený pás, takzvanou kočku,“ doporučuje neurolog Hynek Lachmann z FN Motol.

2. Rádi si přispíte

Pošmourné počasí a časná tma vám berou chuť něco podnikat? Pokud uleháte do postele dříve než obvykle, může být za bolestí hlavy nadmíra spánku. Jedním ze spouštěčů migrény je totiž i narušení spánkového režimu. Ať si přispíte víc, nebo naopak spánku moc nedáte, může to skončit tupou bolestí hlavy.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Spíte déle než v létě? I to může vést k bolestem hlavyFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

3. Víc se přejídáte

Zima je pro mnohé obdobím gastronomického užívání. Začíná to svatomartinskou husou, pokračuje vánočně prostřenými stoly, nesmí chybět ani zabijačka a typická jelítka a jitrničky. Jenže neúměrné množství jídla tlačí nejen v břiše, tlak může působit i v hlavě.

4. Přeháníte to s dietou

Stejně jako vadí jídla až příliš, není ani dobře ho tělu upírat. A právě novoroční diety a nevyvážený jídelníček jsou další položkou na seznamu spouštěčů migrény. Rozhodně se nevzdávejte snahy něco shodit. Pokud cítíte, že to potřebujete, jděte na to ale chytře a s plnohodnotným jídelníčkem.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Jak souvisí bolest hlavy s jídlem? Začněte držet drastickou dietu a pochopíteFoto: Pormezz, Shutterstock.com

5. Pijete venku studené nápoje

Vychlazeným koktejlům jistě dáváte přednost spíše v létě, zima je obdobím čajíčků a svařáku. Máte-li ale ve zvyku chladit v zimě nápoje na balkoně, pozor na to. Ze studeného pití trnou nejen zuby, ale i hlava. Patálii může způsobit i silvestrovský přípitek, pokud si chladivé šampaňské vychutnáváte třeba venku na horách. A dávejte si pozor i na chladovou alergii.

6. Díváte se dlouho do sněhu

Migrénu mohou vyvolat i různé podněty hlukové, pachové nebo světelné. Rozbolet hlava vás může třeba z pohledu na jiskřivý sníh. Pokud jste na procházce zasněženou krajinou, nezapomeňte si sluneční brýle. Nebezpečí ale může čekat i v klidu domova, a to v podobě blikajícího světla. Zářící televizi nebo obrazovku počítače nikdy nesledujte ve tmě, mějte v místnosti rozsvícenou alespoň lampičku.

Vědci odhalili, že za migrénami je gen zodpovědný za přizpůsobení chladnému klimatu. Proto se v Evropě migréna objevuje častěji než v Africe a Asii.

Reklama

Načítám