Hlavní obsah

Houbový nákyp

Hodnocení:
(23)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Jako malá paní Olga milovala chození s dědečkem na houby a následné vaření s babičkou. Výsledkem těchto podzimních dnů byl pak často voňavý houbový nákyp zvaný hubník, který si dnes společně připravíme.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 500 g čerstvých hub
  • 6 rohlíků
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • drcený kmín
  • petrželka
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 50 g másla
Článek

Krok 1: Pokud používáte houby sušené, půl hodiny předem je namočte do vody, a poté slijte (vodu z hub nevylévejte, použijte ji třeba do vývaru).

Krok 2: Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

Krok 3: Vejce s mlékem ušlehejte a ochuťte prolisovaným česnekem, solí, mletým pepřem, majoránkou, kmínem a nasekanou petrželkou.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte vaječnou směsí.

Krok 5: Houby očistěte a nakrájejte na proužky, slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 6: Na pánvičku vložte část másla (lžíci si nechte stranou na vymazání pekáče) a chvíli na něm restujte kostičky slaniny.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 7: Přidejte nakrájenou cibuli, po chvíli i houby a vše společně opékejte do lehce zlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 8: Nechte trochu vychladnout a smíchejte s rohlíkovou směsí. Směs dejte do pekáče vymazaného zbylým máslem a pečte asi 30 minut při 180 stupních dozlatova.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.