Hlavní obsah

Karotkový džem s vanilkou

Hodnocení:
(237)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Zavařujete? Připravte si něco neobvyklého. Zavařenina z karotky zní možná zvláštně, s chutí a vůní vanilky si ji ale určitě oblíbíte. Bude se hodit ke snídani na pečivo i jako náplň do koláče nebo závinu.

Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
Budete potřebovat
  • 1500 g karotky
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 600 g želírovacího cukru 2 : 1
  • 2 nektarinky
Článek

Postup

Krok 1: Karotku očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Přidejte pokrájené nektarinky.

Krok 2: Vanilkový lusk podélně nařízněte a vyškrábněte semínka. Přidejte je do hrnce s karotkou. Zalijte 100 ml vody a směs duste pod pokličkou asi půl hodinky.

Krok 3: Pak směs rozšťouchejte nebo rozmixujte. Přidejte citronovou kůru a želírovací cukr. Důkladně promíchejte a poduste ještě 5 minut. 

Krok 4: Nakonec vmíchejte šťávu z citronu. Džem rozdělte do skleniček o objemu asi 250 ml. Ty nezapomeňte předtím sterilizovat. Pevně je zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Více tipů, jak zvládnout zavařování, najdete zde.

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 8. 2021

Reklama

Sdílejte článek