Hlavní obsah
3,0
(269)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Zavařujete? Připravte si něco neobvyklého. Zavařenina z karotky zní možná zvláštně, s chutí a vůní vanilky si ji ale určitě oblíbíte. Bude se hodit ke snídani na pečivo i jako náplň do koláče nebo závinu.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
Budete potřebovat
  • 1 500 g karotky
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 600 g želírovacího cukru 2 : 1
  • 2 ks nektarinek
Článek

Postup

01.

Karotku očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Přidejte pokrájené nektarinky.

02.

Vanilkový lusk podélně nařízněte a vyškrábněte semínka. Přidejte je do hrnce s karotkou. Zalijte 100 ml vody a směs duste pod pokličkou asi půl hodinky.

03.

Pak směs rozšťouchejte nebo rozmixujte. Přidejte citronovou kůru a želírovací cukr. Důkladně promíchejte a poduste ještě 5 minut. 

04.

Nakonec vmíchejte šťávu z citronu. Džem rozdělte do skleniček o objemu asi 250 ml. Ty nezapomeňte předtím sterilizovat. Pevně je zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Více tipů, jak zvládnout zavařování, najdete zde.

Související témata:

Načítám