Článek
Postup
Krok 1: Švestky vypeckujte a rozpulte. Pokud je nějaký plod nahnilý, bez smilování ho vyhoďte celý – marmeláda by se pak i ve skleničce mohla snadno zkazit.
Krok 2: Vypeckované ovoce smíchejte s cukrem a začněte zahřívat. Za častého míchání počkejte, až švestky pustí šťávu. Asi 20 minut provařte, až džem začne houstnout.
Krok 3: Podle toho, jak moc máte rádi či neradi kousky ovoce, švestkovou směs více či méně rozmixujte ponorným mixérem.
Krok 4: V malé misce smíchejte pektin s naběračkou horkého džemu a vmíchejte do hrnce, přidejte mletou vanilku a asi dvě minuty provařte. Dochuťte citronovou šťávou.
Krok 5: Hotovou marmeládu plňte do připravených vymytých skleniček. Podle velikosti vyjde množství na 4–5 skleniček o objemu 250–350 ml. Otřete hrdlo dosucha a pevně uzavřete čistými suchými víčky. Skleničky ještě zahorka otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.
A kdybyste měli ještě chuť na švestkový moučník, tak vřele doporučuji švestkový koláč s vanilkovým krémem. Kdekoliv jsem ho kdykoliv dělala, vždy bylo vyžadováno opakování! A pokud máte raději něco jednoduššího a rychlejšího, zkuste nepečený krupicový pudink s mandlemi a švestkami na víně.