Hlavní obsah

Švestková marmeláda s vanilkou

Hodnocení:
(138)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Možná jste právě vytřídili všechny pevné švestky na zmrazení a do kompotu a na stole vám stále zůstala pořádná miska měkkých plodů. Nejjednodušší způsob, jak je bezztrátově zpracovat, je uvařit marmeládu. Zabere to jenom chvilku a výsledek je lepší, než byste čekali.

Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg švestek
  • 350 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 7 g citrusového pektinu
  • šťáva z jednoho citronu
Článek

Postup

Krok 1: Švestky vypeckujte a rozpulte. Pokud je nějaký plod nahnilý, bez smilování ho vyhoďte celý – marmeláda by se pak i ve skleničce mohla snadno zkazit.

Krok 2: Vypeckované ovoce smíchejte s cukrem a začněte zahřívat. Za častého míchání počkejte, až švestky pustí šťávu. Asi 20 minut provařte, až džem začne houstnout. 

Krok 3: Podle toho, jak moc máte rádi či neradi kousky ovoce, švestkovou směs více či méně rozmixujte ponorným mixérem.

Krok 4: V malé misce smíchejte pektin s naběračkou horkého džemu a vmíchejte do hrnce, přidejte mletou vanilku a asi dvě minuty provařte. Dochuťte citronovou šťávou.

Krok 5: Hotovou marmeládu plňte do připravených vymytých skleniček. Podle velikosti vyjde množství na 4–5 skleniček o objemu 250–350 ml. Otřete hrdlo dosucha a pevně uzavřete čistými suchými víčky. Skleničky ještě zahorka otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.

A kdybyste měli ještě chuť na švestkový moučník, tak vřele doporučuji švestkový koláč s vanilkovým krémem. Kdekoliv jsem ho kdykoliv dělala, vždy bylo vyžadováno opakování! A pokud máte raději něco jednoduššího a rychlejšího, zkuste nepečený krupicový pudink s mandlemi a švestkami na víně.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.