Hlavní obsah

Kdo se nerad líbá? Podle vědců ti, kdo se mají až moc dobře

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že líbání miluje každý? Není to tak. Vědci zjistili, že čím je společnost rozvinutější, tím méně se líbá.

Článek

Polibek na uvítanou nebo jako výraz přátelství, lásky či sexuální touhy je projev obvyklý v mnoha kulturách. V prvobytně pospolné společnosti dokonce matky svým dětem předžvýkávaly potravu. Snad i proto je pronikání jazyka do úst druhého spojováno s láskou. Ne každému je však příjemné! Aspoň to naznačuje studie, za kterou stojí Americká antropologická asociace.

Proč vám Číňan nedá pusu

V rámci této studie výzkumníci zkoumali zvyky 168 různých kultur. Zjistili, že jen 46 % lidí si líbání užívá. Zajímavé je, že geografické umístění národů nemělo na názor vliv. Vědci ale došli k závěru, že čím více je společnost složitá (jako například Američané a Číňané), tím pravděpodobnější je nechuť k polibkům.

„Přičítáme to tomu, že lidem z vysoce rozvinutých kultur vadí sdílené tělesno, postupně mu odvykáme,“ uvádí Shelly Volsche, antropoložka a jedna z autorek studie. Zároveň jsme prý citliví na ústní hygienu a ne každý se o ni stará. To je celoplošný problém od Ameriky po Evropu. I leckterý Čech pohrdne polibkem, jehož magie je zkalena tabákovým kouřem nebo zbytky potravy od oběda uvízlými v mezizubních prostorech.

Dá se to naučit?

Britská spisovatelka a sexuální poradkyně Linda Sonntag zastává názor, že líbání se musí trénovat. „Každý má ústa jinak velká. Nejde jednoduše říct, že pokud jeden druhého přitahuje, budou v souladu i při polibcích. Umění líbat se je nicméně činnost, které se lze naučit,“ popisuje sexpertka v jedné ze svých příruček s dodatkem, že násilné vrážení jazyka daleko do krku, tvrdé kousání do rtů v přesvědčení, že se nátlak rovná vášni a uslintané či nudné polibky představují něco, s čím byste neměli nikdy nikoho obtěžovat.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Podle sexpertky Lindy Sonntag přijde často potěšení z líbání až po delším čase, kdy se na sebe partneři vzájemně naladíFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Čistota, půl polibku

„Ze všeho nejdůležitější je tedy ústní hygiena. Čisté zuby, zdravé dásně a časté návštěvy u zubního lékaře představují nutný základ svěžího dechu. Tabákové skvrny a pach nejsou příjemné ani tehdy, když oba partneři kouří, ale pokud si zapálí pouze jeden z milenců, je používání ústní vody k osvěžení dechu dvojnásob důležité,“ apeluje Linda Sonntag.

Samozřejmostí je, že se alespoň v počátku vztahu vyhnete česnekovým jídlům. Pakliže vám nevoní partnerova ústa, nabídněte mu žvýkačku. Upozorněte ho i v případě, že vás nepříjemně škrábou jeho vousy. Teprve když vám nic nevadí, můžete se uvolnit a líbání si skutečně užít. A to nejen na začátku vztahu, ale i poletech, a nejen v rámci kontaktu úst s jinými ústy.

Asi nikoho nepřekvapí, že orální sex patří patrně k nejdůvěrnější a jedné z neoblíbenějších milostných technik. Opět ale platí, že oba milenci by měli být čistí a umytí. Má-li dojít k orálnímu sexu, je tento požadavek obzvláště důležitý.

A jak to máte s líbáním vy? Milujete ho? Nebo je vám příjemnější orální sex?

Načítám