Hlavní obsah

Proč jsou šťastní lidé nadržení?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Nemilovali jste se již týdny nebo měsíce. Často se modlíte i jen za chvilku klidu, váš život charakterizuje únava a stres. Naproti tomu kamarádka, která září štěstím, vypráví o milování třikrát týdně. Proč ona má to, co vy ne?

Článek

Recept na spokojené manželství? Sexuoložka Nikki Goldstein z australského Sydney říká, že je to hlavně nadhled a osobní spokojenost. „Zvláště u žen platí, že do okolí odráží své emoce, proto by měly být co nejvíce v pohodě,“ popisuje na svém blogu s tím, že spokojená a šťastná žena rovná se více intimně otevřená žena. Platí snad, že díky úsměvu na tváři můžete být, ehm, nadrženější? To si pište!

Co všechno zmůže „rohlík“ ve tváři

„Stačí, když se na chvíli zastavíte a uvědomíte si, že děláte všechny ty domácí práce, na které si stěžujete. Chcete je mít všechny hotové – pochopitelně na úkor intimity. Říkáte si, že dokud nebude to či ono čisté, vyžehlené a voňavé, nemůžete si intimní chvilky užít. Stres však stále plodí jen stres,“ objasňuje sexuoložka, která naráží na to, že mnohé ženy se samy a dobrovolně stylizují do role zaneprázdněných hospodyněk a kuchařek, místo aby se uvolnily a některé povinnosti předaly jiným. To vše se odráží na jejich libidu.

„Pochopitelně, že když máte děti, nebo vedete zaneprázdněný život, často toužíte jen po tom, dát hlavu na polštář a usnout, nicméně obecně platí, že čím laskavější a šťastnější jste, tím větší máte chuť na sex,“ dodává Nickki Golstein. Ostatně, souvisí to i s hormony – a nepřekvapivě se jedná o tak zvaný bludný kruh.

Jen pro ten dnešní den 

Spokojený sexuální život zahání deprese a zlepšuje náladu. Přináší pocity klidu, pohody, vyrovnanosti i blaženosti. Po souloži se totiž po pohlavním styku vyplaví endorfiny, hormony štěstí. Ty působí na podobné receptory jako třeba opiát morfin. Cítíte se tedy dobře a jste milejší na okolí. (Tento pocit prý podle vědců může trvat i dva dny.) Obvykle se dostavuje i ochota „vypustit“ některé věci (no co, tak se to prádlo pro dnešek nezblázní). Osobní pohoda následně přispívá k lepším (a mnohdy častějším) milostným prožitkům, snižuje se úroveň stresového hormonu kortizolu. Výsledkem jsou dva šťastní lidé, kteří neváhají pustit se i do věcí trochu více riskantních a bláznivých.

Foto: Eviled, Shutterstock.com

Po milování zaplaví naše tělo endorfiny a my jsme pak na všechny milejší. Vydrží nám to až dva dny, tvrdí vědciFoto: Eviled, Shutterstock.com

Zkoumejte své pocity

„Pokud se teď cítíte trochu rozporuplně, protože si myslíte, že musíte mít sex na stejné úrovni jako kdysi, když jste se viděli poprvé, zabrzděte. Místo toho, abyste vzpomínali na zašlé časy, nebo porovnávali svůj vztah s jinými, měli byste se zaměřit spíš na sebe a vlastní pocity. V případě, že je to nutné, promluvte si s partnerem, navštivte sexuologa či psychologa a zajímejte se, jak být více šťastní. Tím to všechno začíná,“ apeluje sexuoložka s tím, že všechny problémy mají svoji příčinu pod povrchem.

„Jakmile se zaměříte na duševní stránku a začnete u sebe, můžete se zbavit hromady potíží. Pak si svůj partnerský i milostný život užijete mnohem víc,“ uzavírá Nikki Goldstein. Jak říká český sexuolog Zlatko Pastor: „Bez dobrého sexu je sice možné žít, mít i děti, ale je zbytečné ochuzovat se o příjemné prožitky.“ Svatá pravda.

A jak to máte vy? Jste společně s dobrou náladou nažhavenější?

Reklama

Načítám