Hlavní obsah

Kdy a jak vyčistit bezpečně okapy?

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Na jaře se většina z vás pouští do drobných oprav. Při kontrole domu byste neměli zapomenout ani na okapy, obzvlášť pokud máte nedaleko stromy, jejichž listí je velmi rádo zanáší. Pravidelným čištěním nejen zajišťujete hladký odtok dešťové vody, ale také prodlužujete životnost samotného okapu i okolního obložení.

Článek

V okapu se díky pravidelné údržbě nedrží vlhkost, a proto nehrozí koroze ani plísně. Jak zvládnout čištění bezpečně a přežít ho ve zdraví?

Bezpečnost především

Okapy jsou u některých staveb umístěny na těžko dostupných místech, kam se každý jen tak neodváží. V některých situacích by navíc takové počínání mohlo být i zdraví či životu nebezpečné. V takových případech je samozřejmě vhodnější obrátit se na profesionální firmu a raději za čištění okapu zaplatit než riskovat vlastní zdraví.

Pokud tohle ovšem není váš případ a okap máte nadosah, případně se nebojíte nějaké té výšky (a máte odpovídající jištění), pak pro vás máme několik dobrých rad a pomocníků, se kterými čištění snadno zvládnete i sami.

Jak často kontrolovat

Nejlepší je kontrolovat okapy průběžně. Nikdy je nenechávejte zanést až „na doraz“, neprospívá to ani samotným okapům, ale ani vašemu domu.

Odborníci doporučují kontrolovat okapy každé 3 měsíce a také po každých silnějších větrech, které mohou do okapů zanést nejrůznější větvičky a listí, jež je spolehlivě ucpou.

Pravidelnou kontrolou si navíc ulehčíte i čištění. Během ní zkrátka vyndáte ze žlabu okapu pár větviček a hromádku listí a máte hotovo.

Když potřebují vyčistit

Jak se vlastně zanesené okapy čistí? V tomto ohledu máte na výběr ze dvou možností. První z nich je stará dobrá ruční práce, při které si vystačíte s žebříkem, lopatkou a speciálním smetáčkem na okapy (i když zdatnější kutilové si vystačí i se smetáčkem obyčejným). Druhou možností je, že práci s čištěním okapů svěříte robotu. Ano, už i na okapy najdete na trhu chytré pomocníky.

Pokud o pořízení chytrého robota neuvažujete, přijdou vám vhod speciální čističe okapů, které mají na jedné straně smetáček a na druhé šikovnou lopatku, s jejíž pomocí všechny nečistoty snadno vyhrnete. Záleží jen na vás, kolik chcete do svého pomocníka investovat.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

1. Fiskars, čistič okapů QuikFit Gutter Cleaner, 403 Kč

2. Gardena, čistič okapů Combisystem, 456 Kč

3. iRobot Looj 330, robotický čistič okapů, 3999 Kč

4. Kärcher, sada na čištění okapů a potrubí, 2220 Kč

Preventivní péče o okapy

Zanášení okapů můžete do jisté míry i předcházet, a to některými ochrannými prvky. V hobbymarketech či specializovaných prodejnách můžete zakoupit nejrůznější ochranné mřížky, síťky a podobně, které se upevní přes lem okapu a které zabrání nečistotám zapadnout až na dno žlabu. Z mřížky jednoduše buď rovnou sklouznou, nebo je odvane vítr.

Podobným způsobem můžete ochránit také svody okapů. Na horní otvor svodu se položí speciální mřížka, která zachytává nečistoty a zabraňuje ucpání svodové okapní roury.

Navzdory všem preventivním opatřením budete muset okapy samozřejmě čas od času zkontrolovat, ale nebudete na ně muset myslet tak často. A hlavně se vám nestane, že byste museli řešit vážnější zanesení.

Reklama

Načítám