Hlavní obsah

Kdy je hubnutí podvod?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Koktejlů na hubnutí je na trhu spoustaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha shodit přebytečná kila může být nekonečná. A drahá. Zvláště tehdy, když naletíte na nejrůznější podvodníky a šarlatány. Ne vše, co se prezentuje jako „na hubnutí", ke štíhlé postavě skutečně pomůže. Naše čtenářky se rozhodly vyprávět své špatné zkušenosti.

Článek

Pokud vaše snaha zbavit se přebytečným kil zůstává stále bez efektu, věřte, že ne vždy je chyba na vaší straně. Na trhu se totiž objevuje celá řada podvoníků, kteří nabízejí falešné produkty na hubnutí.

Zavři oči a zhubneš...

Například takzvaná CD na hubnutí. Za cenu od 500 do 1200 korun si je můžete pořídit i vy. Pokud byste ale čekala, že z nich uslyšíte třeba hlas osobního trenéra nebo návody na správné cvičení, mýlíte se. CD na hubnutí po vás nebude chtít žádný pohyb. Ba naopak. Podle instrukci byste si měla lehnout na postel, zavřít oči a poslouchat hlas nebo hudbu, která se z přehrávaného CD line. A tím, jako zázrakem, zhubnete. Logické vysvětlení však tato metoda postrádá. Jak může někdo zhubnout, když dělá vše úplně stejně, jako dosud, pouze si denně na dvacet minut lehne a poslouchá hudbu s komentářem?

„CD na hubnutí jsem si koupila po porodu. V domění, že osm kilo navrch bude tak rychleji dole. Nepomohlo to ale. Naopak jsem mírně přibrala, protože jsem ta CD poslouchala i víc než dvacet minut denně. A nicnedělání a válení se u poslechu zkrátka udělalo své," popisuje vlastní zkušenost sedmadvacetiletá pokladní Eva.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výrobci využívají naší touhy po kráseFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hubnutí hypnózou

Podobná záležitost jako CD na hubnutí je hubnutí hypnózou. Cena hypnózy se pohybuje v řádech sto korun na hodinu. A efekt? „Ležela jsem, on nade mnou mával rukama a říkal, ať nemyslím na sladké a na jídlo. Takto jsem absolvovala celkem pět terapií. A úplně bez výsledku. Naopak jsem pak vždycky přišla domů a musela se uklidnit nějakou dobrotou. Přišlo mi totiž hloupé, když chce, abych nemyslela na jídlo, tak aby mi o něm neustále něco v hypnóze vykládal," říká dvacetiletá zdravotní sestřička Romana.

Navíc to, co mnozí označují a prodávají jako službu zvanou „hypnóza" nemá se skutečným pojetím tohoto slova mnoho společného. Člověk je zde totiž stále při vědomí. „Vědecky se účinky hypnózy v některých oblastech medicíny a psychologie projevují jako užitečné. V oblasti dietologie a hubnutí však o žádném skutečně podloženém úspěchu nevím," tvrdí lékařka a dietoložka v jedné osobě, Jarmila Nová.

Pás na hubnutí

Možná si také hned vzpomenete na hojně propagované přístroje na hubnutí v posledních letech v rámci teleshoppingu. Zpravidla se jedná o nejrůznější vibrační pásy, jejichž ceny se pohybují od 2000 korun výše. Jak moc je ale reálné, že pomocí vibrujícího pásu skutečně zhubnete? „Pás jsem si koupila já i moje maminka. Maminka měla nadváhu dvacet kilo a pás málem nemohla zapnout. Efekt jí nepřinesl téměř žádný, kromě otlačené kůže na břiše a zhoršeného dýchání při jeho nošení. Ona to po týdnu vzdala. Já vytrvala a nosila jej téměř tři měsíce. Chtěla jsem shodit pouze pět kilo, zejména na břiše. I proto jsem se rozhodla pro pás. Jenže za tři měsíce jsem shodila jen jedno kilo a navíc na prsou. Obvod pasu zůstal stejný. Myslím, že větší vliv měla změna jídelníčku. A v té teď pokračuji. A už bez pásu," stěžuje si třicetiletá Kamila, učitelka na základní škole.

Podle dietoložky Jany Vodouchové zhubla paní Kamila jen díky změně jídelníčku. „Když změníte jídelníček, hubnete přirozenou cestou, proto prvně na prsou a bocích, pak teprve na břiše. Na neúčinnost vibračního pásu si stěžuje mnoho mých klientek a já ho rozhodně nedoporučuji. Dle mého názoru to jsou zbytečně zahozené peníze," tvrdí Vodouchová.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Poslechem hudby ještě nikdo nezhublFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zázračné koktejly

Velmi známé a, především mezi celebritami a herci populární, jsou koktejly na hubnutí. Jejich cena je pomerně vysoká. Za balení osmi koktejlů mnohdy zaplatíte i více než 400 korun. Herci nápoje ovšem užívají rádi, neboť za jejich propagaci mají finanční odměnu od výrobců či distributorů. A mnohdy dostanou i několik balení jako sponzorský dar. Tak proč by si hubnoucí koktejly nechválili, když je dostávají zadarmo, že?

Na druhou stranu, pokud skutečně konzumujete místo jednoho nebo dvou jídel denně koktejl a jinak vůbec nic nesníte, zhubnete. Vaše nižší váha ale v tomto případě není ani tak dílem koktejlu jako důsledkem toho, že jste vedle samotného nápoje nic (nebo téměř nic) nejedla. Tak to totiž stanovuje předpis či doporučení na balení. "Nevýhodou hubnoucích koktejlů vedle zbytečně vysoké ceny je i to, že se během diety necítíte dobře. Koktejl vám sice dodá určitá vitaminy a bílkoviny, ale nezasytí vás ani trochu. Takže se sžíráte pocitem hladu stejně, jako byste je nepila a pouze držela dietu," vysvětluje Jana Vodouchová.

Nechala jste se i vy někdy nachytat na zaručený přípravek na hubnutí, a poté zjistila, že nefunguje? Přidejte svůj názor k našim čtenářkám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám