Hlavní obsah

Kdy mají ženy největší chuť na sex?

Foto: Kokulina, Shutterstock.com

Foto: Kokulina, Shutterstock.com

Reklama

Občas jste podrážděná nebo bezdůvodně úzkostná, jindy hýříte energií a nejste k zastavení. Ovšem jak se v tom vyznat? Máme pár rad nejen pro vás, ale i vaše okolí – ano, i muži mohou být po přečtení chytřejší.

Článek

Asi všichni vědí, co je to premenstruační syndrom s jeho podrážděností a citlivostí. To je však jen jedna část měsíčního cyklu. Co ten zbytek? Ano, i ve zbylých dnech vás hormony ovládají, jen si to možná neuvědomujete.

Každá žena má různě dlouhý cyklus – průměrně je to 28 dní – a tuto dobu lze rozdělit do čtyř částí. První začíná bezprostředně po menstruaci, mění se v druhou (ovulační), několik dní před očekávaným termínem krvácení nastává premenstruační fáze a na ni navazuje samotná menstruace. Tento koloběh kopíruje výkyv hladiny hormonů, což má za následek změny nálad.

Rozumíte svému cyklu?

„Jakmile porozumíte svým cyklickým proměnám, přestanete se tlačit do činností, které vám v dané fázi prostě nejdou, a díky tomu budete víc emočně i energeticky v pohodě. Když se zaměříte na to, co vám aktuálně jde, zaznamenáte silný nárůst tvořivosti a lehkosti. Výsledkem je, že jste více sehraná se sebou, ale i s okolím,“ vysvětluje Dana-Sofie Šlancarová, zakladatelka projektu Cyklická žena a spoluautorka knihy „Návod na ženy“.

Dodejme, že cykličnost v pravém slova smyslu funguje pouze v případě, že nejste těhotná, neberete hormonální antikoncepci nebo nejste v přechodu. V těchto případech hormony fungují jinak, a proto je obtížné „číst“ změny nálad v těle.

Jak poznáte, v kterém jste období

„Jednotlivé fáze menstruačního cyklu mohou být různě dlouhé od čtyř do 14 dní, přičemž nejlépe se samozřejmě pozná ta menstruační, ale po chvíli praxe a vlastního pozorování dobře vnímáte i nástup ostatních fází, které se mohou překrývat,“ dodává Dana-Sofie Šlancarová.

Americká koučka a spisovatelka Miranda Gray na základě pozorování sebe a tisíců dalších žen napsala několik knih na téma cykličnosti a jejího využití v denním životě. Ve své knize „Rudý měsíc“ doporučuje: „Abyste porozuměly energiím svého cyklu, je třeba si po nějakou dobu dělat poznámky o svých náladách, snech, případné bolesti. Vyhodnocení vám dá jasnější kontury jednotlivých fází.“

Foto: Samo Trebizan, Shutterstock.com

Pozorujte se, zapisujte si pocity i sny – tak se naučíte rozumět svému cykluFoto: Samo Trebizan, Shutterstock.com

1. Dynamická fáze zvaná panna 

Tato fáze přichází bezprostředně po ukončení menstruace. Už z názvu je jasné, že máte energie na rozdávání, cítíte se silná, sebevědomá. Máte spíše racionální, logický pohled na svět, proto jste výkonná v práci. Troufáte si i na jindy zavrhované výzvy a jste produktivní. Ve společnosti se cítíte jako ryba ve vodě. Dostatek energie dobře využijete i při sportu všeho druhu.

Co by měl o tomto období vědět muž:

  • Nechtějte po ženě klid a domácí péči, protože ona má křídla, chce létat a má pocit, že všechno jde. -
  • Žádné hádky! Dva kohouti na jednom smetišti nevěští nic dobrého! -
  • V sexu můžete jít rovnou na věc. -
Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

V dynamické fázi je žena plná energie a je racionálníFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Ovulační fáze jménem matka

Příroda všechno řídí, a proto vám v období, kdy vajíčko zraje a připravuje se na oplodnění, dala do vínku několik typicky ženských, chcete-li hnízdicích, atributů. Hlavní je láska, péče, obětavost, takže byste se pro rodinu a partnera rozkrájela, ale zároveň máte touhu líbit se, zaujmout. Cítíte se sexy a necháváte v sobě promlouvat ženu. Jste silná v kramflecích a nic vás nerozhází.

Co by měl o tomto období vědět muž:

  • Vsaďte na romantiku, hodně s partnerkou mluvte a nešetřete chválou. -
  • Buďte s ní doma, k sexu ji rozhodně nemusíte nutit. -
  • Pokud se právě nesnažíte o potomka, dejte si pozor na nechráněný sex. -

3. Premenstruační fáze: čarodějka

Poovulační období je plné protikladů. Obvyklá je náladovost a plačtivost, ale zároveň máte úžasné nápady, dáte na intuici, jste kreativní a chcete věci dokončovat. V sexu vládne smyslnost a vášeň. Kritický pohled na svět však umocňuje touha mít vše jako ze škatulky, takže více uklízíte, přestože se cítíte unavená.

Co by měl o tomto období vědět muž:

  • Zkuste být hodně tolerantní k partnerčiným slovním výpadům a neberte si je osobně. -
  • Touha po sexu je vrtkavá a raději nenaléhejte, když partnerka nejeví zájem. -
  • Nechtějte po ženě více věcí najednou – má dost práce sama se sebou. -
Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

V období před menstruací je obvyklá náladovost, podrážděnost a plačtivostFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

4. Menstruační fáze: vědma

Krvácení samotné je pro organismus vyčerpávající a odráží se to i v duševní oblasti. Cítíte se bez energie, nechcete nikoho vidět, nejradši byste zalezla někam do kouta a čekala, až to všechno přejde. V okamžicích zklidnění však cítíte propojení s přírodou a jste schopna nahlédnout do svého vnitřního já. Jasněji vidíte to, co je jindy skryto.

Co by měl o tomto období vědět muž:

  • Nedostatek energie je hlavní heslo, takže je zbytečné chtít všechno a hned. -
  • Upozorňování na to, že je žena pomalá či se dokonce fláká, je to poslední, co zrovna potřebuje! -

Znáte se a pozorujete změny ve své psychice v rámci měsíčního cyklu? 

Reklama

Související témata:

Načítám