Hlavní obsah

Plánujte podle menstruace: Kdy hubnout nebo nakupovat?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Menstruační cyklus, to není jen kolotoč PMS, vašich dnů a plodných dnů. Naučte se vnímat, ve které ze čtyř fází se nacházíte, a pochopíte, kdy je nejlepší začít s dietou, zajít si na barvu nebo pořídit nové šaty.

Článek

My ženy jsme skutečně proměnlivé, což má na svědomí zejména kolísání hormonů. Kvůli němu se střídají naše nálady, sebevědomí, kondice i síla vůle. Právě toho ale můžete využít i pro svou krásu. Stačí jen vědět, co s vámi dělají jednotlivé fáze, jsou čtyři.

Menstruační fáze: Moc nejezte

Počátkem menstruačního cyklu je fáze samotného krvácení – trvá od dvou do sedmi dní. Pro toto období je typická únava (daná nedostatkem estrogenu), nedostatek sil i nálady, máte chuť být sama.

Dejte si dietu a detox. Tělo je v této fázi nastaveno na vylučování, snáz a rychleji se tedy zbaví toxinů.

S cvičením to nepřehánějte. Místo do fitka vyrazte na procházku, až poslední dny menstruace spojte se cvičením. Spíše než agresivní nebo dynamické sporty volte klasické posilování.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Dobu menstruace využijte k hubnutí, tělu to jde nejlépeFoto: puhhha, Shutterstock.com

Folikulární fáze: Čas na novou profilovku

Druhá, asi šestidenní fáze odvozuje svůj název od tzv. folikulu, což je váček ve vaječníku, ve kterém právě v této fázi dozrává vajíčko. Tělo produkuje ve velkém estrogen a estradiol, méně pak progesteron, vyšší je i hladina testosteronu. To ve vás probouzí více energie, radosti, síly i trpělivosti. Máte chuť si užívat, máloco vás rozhodí, cítíte se společenská a žádoucí.

Udělejte si selfie. Vaše kůže je zářivější a napnutější, na fotkách vám to bude slušet. Je čas na novou profilovku nebo fotku na seznamku.

Je pravý čas na cvičení. Díky testosteronu jste silnější. „Pro některé ženy může být cvičení během folikulární fáze doprovázeno zvýšeným nárůstem svalové hmoty a větším zpevněním,“ motivuje hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Kateřina Hollerová a dodává: „V tuto dobu je z celého cyklu tělo nejvíce odvodněné. Lépe se vejdete do džín a většinou se sama sobě více líbíte a máte i vyšší sebevědomí.“

Epilace nebude bolet. Výzkumy hovoří o souvislosti vysoké hladiny estrogenu a sníženého prahu bolesti. Toho využijte ke všem nepříjemným procedurám, jako je epilace nebo vytrhávání obočí.

Nenakupujte oblečení. Tak štíhlá, jako v tyto dny, po zbytek měsíce nebudete. Pozor tedy na nákup těsného oblečení, aby pak zbytečně jen neviselo ve skříni.

Flámujte. Díky vlně testosteronu nepotřebujete tolik spánku a ponocování na vás nebude tolik vidět. Estradiol zas může za vaši společenskost a skvělou náladu, ale i chuť flirtovat.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

V pomenstruační fázi jsou ženy odolnější proti bolesti, je to vhodná doba třeba na epilaciFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ovulační fáze

Vajíčko dozrálo, putuje do vejcovodu a čeká na oplodnění. Tato fáze trvá jen dva až tři dny, během kterých můžete nejpravděpodobněji otěhotnět (více v článku Nevybírejte si partnery v době ovulace. Víme proč!). Podvědomě se tak přepnete do role matky: jste starostlivá, pečující, baví vás něco vytvářet a trávit čas s druhými lidmi.

Mějte sex. Ať už s mužem nebo sama, vnese vám to ruměnec do tváře a i pouhé erotické představy vás uspokojí a naplní.

Jděte nakupovat. V této fázi je pryč upjatost, budete volit lichotivé ženské kousky, které opačné pohlaví ocení.

Luteální fáze

Prázdný folikul se uzavírá a mění ve žluté tělísko, které nebylo-li vajíčko oplodněno, postupně zaniká. To se projevuje hormonální nerovnováhou: žluté tělísko nejprve produkuje hojně estrogenu a progesteronu, s jeho zánikem jejich míra rapidně klesá. Postupně se tak uzavíráte do sebe, můžete být nesoustředěná, laxní, snáze vás rozhodí vnější vlivy – je tu pověstné PMS.

Zajděte si na kosmetiku. Vaše pleť si to žádá. „Od čtrnáctého do dvacátého osmého dne klesá hladina estrogenu a naopak stoupá hladina progesteronu, který má stimulující účinek na tvorbu mazu a akné. Další podíl na vyšší tvorbě mazu má poté v době menstruace i testosteron,“ vysvětluje MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka Medicom Clinic.

Čas zajít k holiči. Vlasy jsou díky estrogenu silné, je ideální čas na nový účes. Spojte ho klidně i s barvou (nejhůře chytá v období samotného krvácení).

Vyrazte také na masáž. Tělo si žádá odpočinek a relaxaci.

Kupte si podprsenku i nové boty. Těsně před příchodem menstruace tělo zadržuje sůl a můžete být nateklá. Využijte toho třeba pro nákup spodního prádla – silnější než v tyto dny nebudete, a pokud vám sedne prádlo právě dnes, nehrozí, že vás bude v jiné dny škrtit. Navíc máte v této fázi větší touhu po změně a úklidu, takže klidně nákup spojte s úklidem šatníku.

Nenakupujte jídlo. Vlivem PMS máte větší chuť na mastné a sladké, mnoho žen zkonzumuje více kalorií než v jiné dny. Raději si tedy odpusťte větší nákup potravin, ať se nevybavíte nezdravými zásobami. To by se negativně podepsalo na vaší postavě.

Sedí to i na vás?

Reklama

Související témata:

Načítám