Hlavní obsah

Kečup místo čistidla? Funguje to!

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Kečup je především oblíbené dochucovadlo. Možná ale netušíte, že ho lze využít také jako čistidlo, které máte stále po ruce. Takže už nebude vadit, když vám náhle dojde čisticí prostředek.

Článek

Asi se vám zdá nápad použít kečup místo čisticího prostředku trochu zvláštní. Ale vyzkoušejte ho, a sami se přesvědčíte, že to docela dobře funguje. Musíte být ale opatrní. Před čištěním neznámého povrchu nejprve vyzkoušejte účinky kečupu na malém, skrytém kousku, abyste si byli jistí, že nedojde u daného materiálu k nežádoucí reakci.

Proč to funguje?

Téměř všechny recepty na výrobu kečupu totiž obsahují ocet a právě kyselina octová dokáže zatočit s různými druhy nečistot. Navíc kečup je z rajčat a ty zase obsahují trochu kyseliny citronové, která rovněž usnadňuje čištění.

Ale zatímco by obě kyseliny v čistém stavu po špinavém povrchu jen stekly, díky konzistenci kečupu jsou skvěle zahuštěné, takže je můžete na skvrnu nanést a nechat působit. A věřte, že na značce a ceně v tomto případě opravdu nezáleží.

Vyleštěte stříbrné šperky

Máte doma zašlé stříbrné šperky? Pak se vám bude kečup hodit. Stačí jen kápnout ho trochu na suchý měkký hadřík a ze stříbra odstranit našedlý povlak. Pak musíte šperk samozřejmě ještě čistou utěrkou, nejlépe z mikrovlákna, přeleštit. Pokud je povrch hodně zašedlý, pomažte ho kečupem a nechte 15 minut působit. Pak ho odstraňte a šperk přeleštěte.

Foto: Irina Sokolovskaya, Shutterstock.com

Pomocí kečupu vyčistíte zašlé stříbrné šperkyFoto: Irina Sokolovskaya, Shutterstock.com

Vyčistěte připálený hrnec

Každému se někdy stane, že se mu při vaření jídlo trochu přichytí ke dnu hrnce. Místo pracného drhnutí vyzkoušejte kečup. Na připálené dno nalijte vrstvu kečupu. Nechte ho působit přes noc (nádobu přikryjte pokličkou). Kyseliny pomohou uvolnit napečenou vrstvu, a ta pak půjde snadněji odstranit. Když bude přesto odolávat, přisypte do kečupu trochu soli a nechte ještě 15 minut působit. Vznikne abrazivní prostředek, díky kterému (a za pomoci houbičky nebo drátěnky) vyčistíte každou připáleninu.

Obnovte lesk měděného nádobí

Měděné hrnce, pánve a konvice jsou u kuchařů oblíbené nejen pro své vlastnosti, ale také jako působivé dekorace. Bohužel jejich lesk nevydrží věčně. Naštěstí i s tím si kečup poradí. Stačí jím jen měděný povrch potřít a nechat ho 10 minut působit. Pak kečup setřete měkkým hadříkem a nádobí dobře opláchněte. Nakonec ho důkladně utřete a přeleštěte. Stejným způsobem můžete zrenovovat i mosazné kliky, úchytky, svícny, mísy a další výrobky z této slitiny.

Foto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Stačí trochu kečupu a měděné nádobí znovu získá ten správný leskFoto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Odstraňte rez z kovu

Nejen na kuchyňském náčiní, ale třeba na venkovním nábytku a zahradním nářadí se mohou objevit malé rezavé skvrny. Zbavíte se jich tak, že na ně kápnete silnou vrstvu kečupu a po 30 minutách ji dobře otřete vlhkým hadříkem nebo opláchnete. Toto řešení funguje na malé skvrny od rzi. Nevyřeší však problém se zkorodovaným povrchem.

Nevyhazujte malé balíčky

Možná máte doma malé balíčky porcovaného kečupu, které jste dostali k jídlu v rychlém občerstvení. A právě ty se hodí na drobné otoky, štípance či boule, kdy nahradí gelové sáčky z lékárny, které se používají jako chladivé obklady. Stačí je mít uložené v mrazničce. Kečup po zmrazení zůstává tvárný, takže se sáček dá snadno tvarovat podle potřeby.

Recyklujte umělohmotné obaly

Na závěr vám poradíme, jak se dají využít i plastové lahve od kečupu. Když jich nashromáždíte dostatek, a to stejného tvaru i velikosti, můžete je v létě naplnit pískem a udělat z nich dětem na zahradě kuželky.

Hodil by se vám nahřívací polštářek? Poradíme, jak si ho vyrobíte.

Reklama

Související témata:

Načítám