Hlavní obsah

Worcester a brambora: Tyhle triky na připálené nádobí opravdu fungují

Foto: VP Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: VP Photo Studio, Shutterstock.com

Také teď v jednom kuse něco dobrého pečete nebo smažíte? Pak vás určitě štve, když potom občas nemůžete dostat z nádobí mastnotu a připečené zbytky jídel. Zachovejte klid. Poradíme vám, co s tím.

Článek

Už se vám to určitě stalo mockrát. Přes veškerou snahu se občas nějaké té napečené vrstvě na dně pánve nebo pekáčku prostě nevyhnete. Zvláště pokud jste si oblíbili nádobí z litiny, hliníku nebo mědi. Ale nezoufejte. Máme pro vás skvělé tipy, s nimiž tyto kousky snadno vyčistíte a budou zase jako nové.

Soda a sůl: spolehlivě

Zkušené kuchařky vědí, že není nad kvalitní pánev. A v té litinové se smaží obzvlášť dobře. Ale co má potom člověk dělat s připečenými zbytky strouhanky? Dostanete je dolů docela snadno. Nasypejte na pánev 100 g jedlé sody, přilijte 250 ml vody, promíchejte a pět minut povařte.

Ani z litinového pekáče nebo hrnce nemusíte drhnout zbytky jídel násilím. Když nezabere jedlá soda, nasypte na dno krystalky nahrubo mleté jedlé soli nebo boraxu (koupíte v drogeriích). Pak namočte ve vodě houbičku a nádobí vydrhněte.

Foto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Soda a citron – osvědčená silná dvojka, která by neměla chybět v žádné domácnostiFoto: Geo-grafika, Shutterstock.com

Litinu zakonzervujte

Poradili jsme vám, jak litinové nádobí zbavit nečistot. Ale tím to nekončí. Litina má tendence reznout, a proto je potřeba po každé čisticí kúře litinový povrch opláchnout pod tekoucí studenou vodou a ihned osušit. A protože určitě chcete, aby bylo vaše nádobí dlouho v dobré kondici, pokaždé ho ještě zevnitř vytřete několika kapkami rostlinného oleje.

Pozor na mýdlovou bázi

A víte, proč se někdy právě na litinový povrch všechno jídlo začne příšerně lepit a připékat? Protože jste ho zřejmě umyli přípravkem, jehož základem je mýdlo – většinou se jedná o přírodní ekologické čističe. A právě mýdlová voda litinovému nádobí škodí. Většinou totiž nevratně poruší vrstvu tuku, která je nezbytná pro dobré fungování pórovitého litinového povrchu.

Co s napečeninami

Někdy je stačí nechat v troubě jen o chvilku déle a zapékané brambory nebo těstoviny se začnou připalovat. Když hned zareagujete, pokrm většinou ještě zachráníte. Co si však počít s nánosem na dně pekáčku? Opět pomůže osvědčená sůl. Zašpiněné dno zvlhčete vodou a celé ho posypejte solí. Nechte ji působit alespoň patnáct minut a hrnec potom normálně umyjte. Nečistoty a mastnota půjdou krásně dolů a sůl navíc pohltí nepříjemný zápach připáleniny.

Zaváhali jste při pečení trochu víc a teď vám nejde připálené jídlo z hrnce vydlabat? Nezbývá než vymyslet náhradní menu. A aby vám připálený hrnec zbytečně nepřipomínal kuchařské fiasko, raději ho co nejrychleji umyjte. Nejdříve ho naplňte vodou a přidejte do ní pár kapek saponátu na nádobí a lžíci soli. Pak vodu uveďte do varu a plotýnku vypněte. Asi po 15 minutách špinavou tekutinu vylijte a uvolněnou připáleninu odstraňte plastovou škrabkou nebo stěrkou na těsto.

Ocet a prášek do pečiva to jistí

Je-li napečené hliníkové nádobí, odstraňte nečistoty ještě před běžným mytím. Jeden z nejúčinnějších a nejšetrnějších čističů si můžete připravit sami: do zašpiněného hrnce nalijte horkou vodu a přidejte do ní prášek do pečiva (4 lžíce na 1 litr vody). Směs uveďte do varu, potom zmírněte teplotu a povařte alespoň deset minut. Buďte však opatrní, voda s práškem nabývá a může přetéct. Bezpečnější a méně agresivní je roztok z vody a bílého (vinného) octa v poměru 1 : 1. Nalijte ho do hrnce a deset minut povařte.

Foto: takasu, Shutterstock.com

Při čištění skvrn a zapravování všelijakých domácích nehod se osvědčují i různé druhy octaFoto: takasu, Shutterstock.com

Na měď s citronem a worcesterem

Perlou každé, zvláště rustikální kuchyně je měděné nádobí, a proto většinou zůstává všem na očích coby skvělá dekorace – je tedy potřeba ho udržovat v reprezentativním stavu. S tím vám pomohou tyto speciální přípravky.

Na houbičku naneste worcester a měděné nádobí otřete tak důkladně, aby omáčka zanechala na povrchu hnědý film. Ten nechte působit asi pět minut a potom nádobí flanelovým hadříkem vyleštěte.

Můžete také připravit čisticí pastu z citronové šťávy a prášku do pečiva. Smíchejte je v takovém poměru, aby se pasta dobře roztírala a zároveň na měděném povrchu pěkně držela. Nanášejte ji čistým hadříkem a nechte působit alespoň sedm minut. Potom nádobí opláchněte teplou vodou.

Pokud na měděním nádobí někdy objevíte nevzhledné skvrny, posypte půlku oloupaného citronu solí (na rozkrojenou část) a fleky krouživými pohyby vyčistěte. Pak už jen povrch přeleštěte flanelovým hadříkem.

Rez vydrhnete bramborou

Některé nádobí, většinou to, které je vyrobené z plechu, začne časem rezivět. S tím vám pomůže obyčejná syrová brambora. Rozkrojte ji na půlku, rozkrojenou část namočte do pracího prášku a rez touto bramborovou houbičkou vydrhněte.

Máte také nějaký svůj tip, jak dostat z nádobí připečené jídlo?

Reklama