Hlavní obsah

Nepotřebné klíče? Použijte je na lahev nebo při stavbě domku

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Stěhování, občasná výměna zámků nebo dveří, objevy na půdě nebo na chalupě... Každý z nás má někde svazek starých klíčů, které nepasují k žádnému zámku. Můžete je ale použít při výrobě dekorací.

Článek

Jak využít svazek klíčů, které se časem nahromadily a již neslouží svému účelu? Pokud máte štěstí na krásné, velké, nejlépe starožitné kousky, stačí je zavěsit na hřebík na zeď nebo do rámečku na obrázek a máte hotovo, jsou ozdobou samy o sobě. Co ale s hrstí těch obyčejnějších? I ty se mohou hodit – ukážeme vám jak.

Klíčová placatka

Díky několika drobnějším klíčům můžete udělat dárek nebo dekoraci z prázdné placatky. Je dobré ji naplnit třeba domácím vaječným koňakem nebo likérem. Víčko lahvičky slaďte barevně s namalovaným zámkem a nezapomeňte nabarvit i klíče a stužku nebo provázek – v tomto případě pletací přízi s lurexem, který navozuje dojem kovu.

Foto: Tomáš Rubín

Na obarvení klíčů, víčka i namalování zámku můžete použít barvu ve fixu určeném na sklo. Dobře se s ním pracuje a lze se pustit i do detailůFoto: Tomáš Rubín

Věšák na klíče 

I nepoužívané fabkové klíče můžete využít – stačí je ohnout do tvaru háčků a přišroubovat k prkénku. Háček na klíče nebo oblečení je hotov a v předsíni udělá parádu.

Foto: Tomáš Rubín

Na ohnutí klíče je potřeba nejen síla, ale také kleště, kladívko a ideálně svěrák, do kterého klíč upneteFoto: Tomáš Rubín

Industriální rámeček

Pokud se vám líbí industriální styl, můžete klíče použít na zvelebení starého rámu. Rám by měl být co nejrovnější, abyste na něj mohli klíče přilepit – lze je i přivrtat. Necháte-li klíče z rámu kus trčet, lze je také využít jako věšák. Nezapomeňte rám následně napatinovat, v našem případě jsme použili černou a zlatou barvu, která dodala rámu zašlý šmrnc.

Foto: Tomáš Rubín

Klíči můžete ozdobit prázdný rám, ale třeba i zrcadlo nebo okraje poličky – budete překvapeni, jak hezky a netradičně pak budou vypadatFoto: Tomáš Rubín

Krabička s klíči

Obyčejná krabička z přírodního kartonu se díky klíčům může stát krásným obalem na dárek nebo malým boxem, ve kterém máte v poličce drobnosti. Klíče k ní jen přivažte přírodním režným provázkem, který se ke kartonu hodí.

Foto: Tomáš Rubín

Opravdu málo stačí k tomu, aby se z kartonové krabičky stal krásný box na bonbony Foto: Tomáš Rubín

Domeček na klíče

V předsíni většinou najdete místo, kam si všichni z rodiny věší klíče. Různé krabičky nebo domečky můžete koupit, ale je velmi snadné si je vyrobit. Domeček je slepen z palivových dřívek a natřen syntetickou barvou, stejně jako klíče, které nalepíte dovnitř a po zaschnutí zatlučete do otvorů hřebíky na zavěšení, nazapomeňte je také namalovat na bílo. Do domečku můžete dát malý květináč s kytkou, andělíčka nebo pěkný kamínek – v našem případě to je barevně ladící porcelánový ptáček.

Foto: Tomáš Rubín

Domeček můžete udělat libovolně barevný a na kolik klíčů potřebujete Foto: Tomáš Rubín

Kde vzít staré klíče?

Velký opravdu starý klíč je poklad, který nepotřebuje další zpracování – stačí ho jen pověsit na hřebíček a je sám o sobě ozdobou. Pokud takový nemáte, podívejte se v nabídce inzerátů nebo e-shopů – třeba kovářských dílen.

Foto: Tomáš Rubín

Nebude to sice korunová investice, záleží na velikosti, stáří a vzhledu klíče, ale stojí to za to!Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Související témata:

Načítám