Hlavní obsah

Vyrobte si eko čističe z věcí, které máte v domácnosti

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Mnoho lidí sahá po nejrůznějších čističích v supermarketech a drogeriích. Jenže ty jsou většinou chemickými koktejly, kterými si zamořujeme domácnost. Přitom výroba domácích přípravků zabere jen pár minut.

Článek

Stačí si připomenout naše prababičky, smíchat pár věcí a vyrobit si tak čističe na různé povrchy z ingrediencí, které má doma snad každý. Jsou mnohem ekologičtější než ty kupované a vyjdou levněji.

Octový čistič nejen na vodní kámen

Základem univerzálního čističe je tekutina, která se používá po tisíce let. Jde o obyčejný ocet. Postup už nemůže být jednodušší. Smíchejte vinný ocet a vodu v poměru 1:1, přidejte kůru z jednoho citronu a pro vůni snítku rozmarýnu.

Směs nalijte do stříkací láhve a nechte louhovat po dobu jednoho týdne, aby se uvolnilo aroma bylinky a kůry. Čistič můžete použít na vodní kámen, k odstranění mastnoty, otření okenních rámů a podobně. Pozor ovšem na mramor a dřevo, tyto materiály by mohla směs poškodit.

Jedlá soda poprvé: na linku a ledničku

Dalším zázrakem pro domácnost je jedlá soda. Stačí smíchat litr teplé vody se čtyřmi lžícemi jedlé sody a houbičkou nanášet na povrchy znečištěné od jídla, mastnoty a podobně. Dá se použít k čištění kuchyňské linky a spotřebičů, včetně vnitřku ledničky (jak na ledničku, aby voněla).

Jedlá soda podruhé: na stříbro

K čištění zašlých stříbrných příborů nebo šperků se osvědčila kombinace jedlé sody a hliníkové fólie, která se používá na pečení. Stačí půl litru vody přivést k varu, přidat půl lžíce jedlé sody a kuličku z hliníkové fólie. Do vroucí lázně následně na několik minut pokládejte zašlé předměty, můžete je i různě otáčet, aby se vyčistily rovnoměrně.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Proč brát na přírodní materiál chemické roztoky, když to jde i jinak?Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Jedlá soda potřetí: na ucpaný odpad

Přípravky, které se používají na ucpaný odpad, jsou při špatném zacházení pro člověka velmi nebezpečné. S ucpaným dřezem si ale poradí i soda. Nasypte asi čtyři lžíce do odpadu a přidejte šťávu z poloviny citronu. Nechce deset minut působit a následně po troškách zalijte půl litrem vroucí vody. Během hodiny bude odpad znovu průchodný.

Panák vodky na opálený hrnec

Určitě to znáte, plameny opalující hrnec na něm zespodu zanedlouho vytvoří hnědý povlak. Ale i ten se dá jednoduše vyčistit. Stačí hrnec obrátit dnem vzhůru, nalít na něj panáka vodky, dvě lžičky sody a ihned vyčistit pomocí namočené houbičky (a víte, jak na připálené nádobí?).

Sklo bez čmouh

Problémem není ani domácí čistič na skla (jak správně umýt okna). Smíchejte půl hrnečku lihu, půl hrnečku bílého octa, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 4 šálky teplé vody. Roztok nalijte do rozprašovací láhve a vrhněte se na zamatlaná zrcadla. Roztok se používá k vyleštění již umytých skel. Ty je potom dobré ještě přejet suchým hadříkem.

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Ocet je základem přírodní „okeny“Foto: didesign021, Shutterstock.com

Klávesnice bez drobků

Přiznejte se, jak často si vysypáváte drobky z klávesnice? Určitě byste mohli častěji. S drobky vám pomůže, když smícháte asi 150 ml tekutého lepidla se lžičkou jedlé sody. Po chvíli míchání vznikne hmota podobná modelíně, pokud je příliš řídká, přisypte sodu. Hrudku následně válejte po klávesnici, pomůže vám z ní vytáhnout drobky a nečistoty.

Mikrovlnka bez mastnoty

Usazenin a zbytků jídla v mikrovlnce se dá zbavit velmi jednoduše. Do misky s vodou vložte oloupanou kůru z jednoho citronu. Následně misku pět minut ohřívejte v mikrovlnce. Poté nečistoty setřete houbičkou.

Reklama

Načítám