Hlavní obsah
3,3
(518)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Také rádi pečete z ovesných vloček a celozrnné špaldové mouky? Když víte, s čím je zkombinovat, vykouzlíte z nich překvapivě dobrý a voňavý koláč. A tentokrát bez přidání másla, oleje či cukru! Perníkové řezy s polevou jsou navíc krásně vláčné i třetí den (čtvrtého se zatím nikdy nedočkaly) a skvěle voní po medu.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto (mouku můžete dát hladkou bílou nebo část nahradit žitnou)
  • 500 ml kefíru
  • 2 ks vejce
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Na polevu (lze vynechat)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce tuku
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Kefír prošlehejte s vejci, tekutým medem (množství klidně upravte) nebo jiným sladidlem a nalijte do mísy, ve které jste smíchali kakao, mouku, vločky, perníkové koření, sodu (nebo prášek do pečiva) a sůl.

02.

Těsto promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 45 minut při 170 °C.

03.

Po vychladnutí můžete perník ozdobit medovou polevou. Med rozpusťte s tukem (kokosovým nebo máslem) a rozmíchejte s kakaem.

Tip: Místo špaldové mouky můžete dát klasickou bílou hladkou nebo část vyměnit za žitnou. Perník bude ještě lepší, když do těsta vmícháte rozinky v rumu nebo sekané sušené švestky, kousky čokolády či sekané ořechy.

Věděli jste, že vločkami můžete mouku nahradit úplně? Stačí je rozmixovat na jemnou drť a jako v tomto makovém chlebíčku péct úplně bez mouky!

Reklama

Načítám