Hlavní obsah
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

K receptu na pohankový perník nepotřebujete váhu a zvládnete ho upéct levou zadní. A chuť? Nebojte se, váš pokus zařadit zdravější alternativu mouky do oblíbeného moučníku nikdo neprokoukne. Ba naopak, pohanka dodá perníku lehce oříškovou chuť a pozvedne jeho úroveň zase o něco výš.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 30 cm
Těsto
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
    1
  • 1,5 hrnku mléka
    7
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 ks vejce
    3
Na dohotovení
  • 100 g čokolády 70%
    6
  • 1 hrst mandlí
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek. V druhé misce prošlehejte mléko, olej a vejce a vlijte k sypké směsi. 

02.

Důkladně vše promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C (horkovzduch) asi půl hodiny.

03.

Hotový perník nechte trochu zchladnout a poté polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte nadrcenými mandlemi, případně jinými ořechy, které máte rádi.

Tip

Perník můžete po vychladnutí prokrojit a promazat povidly nebo pikantním džemem.

Související témata:

Načítám