Hlavní obsah

Vláčný mrkvový perník s ořechy a rumovými rozinkami

Hodnocení:
(294)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

I z celozrnné špaldové mouky můžete upéct báječně vláčný moučník. Když do těsta přidáte šťavnatou nastrouhanou mrkev (kterou nejspíš nikdo nepozná), čerstvě sesbírané ořechy a rumové rozinky, máte báječný podzimní perník, který navíc neskutečně voní.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 3 vejce
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1.5 hrnku mrkve
  • pomerančová kůra
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst vlašských ořechů
Na polevu
  • 300 g sýru žervé
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením a solí. Přidejte vejce, prosátou mouku, sodu nebo kypřicí prášek a najemno nastrouhanou mrkev.

Krok 2: Vmíchejte kůru z jednoho dobře umytého pomeranče (jen její oranžovou část, bílá je hořká), nahrubo nasekané ořechy (já dala vlašské) a rozinky namočené v rumu. Nejlepší je namočit je den předem nebo v alkoholu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnné troubě.

Krok 3: Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 35 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Krok 4: Vychladlý perník můžete promazat marmeládou a polít čokoládou nebo ozdobit polevou z krémového sýra či žervé. To jen zlehka oslaďte cukrem nebo medem a rozetřete na koláč.

Krok 5: Já přidala ještě mrkvičky z marcipánu, který jsem obarvila kapičkou potravinářského barviva. Návod, jak je vyrobit, najdete v receptu na vláčný mrkvový dort s ořechy. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama