Článek
Postup
Krok 1: Olej prošlehejte s cukrem, perníkovým kořením a solí. Přidejte vejce, prosátou mouku, sodu nebo kypřicí prášek a najemno nastrouhanou mrkev.
Krok 2: Vmíchejte kůru z jednoho dobře umytého pomeranče (jen její oranžovou část, bílá je hořká), nahrubo nasekané ořechy (já dala vlašské) a rozinky namočené v rumu. Nejlepší je namočit je den předem nebo v alkoholu krátce zahřát na plotně či v mikrovlnné troubě.
Krok 3: Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče a pečte asi 35 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Krok 4: Vychladlý perník můžete promazat marmeládou a polít čokoládou nebo ozdobit polevou z krémového sýra či žervé. To jen zlehka oslaďte cukrem nebo medem a rozetřete na koláč.
Krok 5: Já přidala ještě mrkvičky z marcipánu, který jsem obarvila kapičkou potravinářského barviva. Návod, jak je vyrobit, najdete v receptu na vláčný mrkvový dort s ořechy.
Perník jako buchta na plech nikdy nezklame! Zkuste i hruškový hrníčkový perník, dýňový perník s kondenzovaným mlékem nebo vločkové řezy s pečenou dýní a čokoládou.