Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Už vás nudí klasické brambory jako příloha? Co je takhle zapéct se smetanou a kozím sýrem? Vyžadují sice trochu více času na přípravu, ale zato s nimi vykouzlíte nezapomenutelnou večeři.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1,5 kg brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 150 g kozího sýru
    7
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička cukru
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Kozí sýr také rozdělte na malé kousky.

02.

Na pánvi s troškou oleje zpěňte kolečka cibule, přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat a cibuli opéct.

03.

Do pekáčku postupně na sebe vrstvěte brambory, prokládejte je sýrem, solí, pepřem a opečenou cibulkou. Horní vrstvu brambor poklaďte zbytkem sýra, vše zalijte smetanou a dejte na hodinu péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

Doporučujeme také vynikající mousse z kozího sýra, buď jako předkrm nebo malou svačinku.

Související témata:

Načítám