Hlavní obsah

Klasické šunkofleky s uzeným masem

Hodnocení:
(86)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Jsou recepty, které ani generace vylepšování o nic nevylepšily. Mezi takové patří šunkofleky, které ve svém názvu skrývají jednu velkou zradu: nejlepší nejsou se šunkou, ale s uzeným masem. Ideálně obraným z žeber.

Ingredience pro:
4 porce
  • 450 g uzených žeber
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • 400 g těstovinových fleků
  • sůl a pepř
  • 5 vajec
  • 100 ml mléka
  • muškátový květ
Článek

Postup

Krok 1: Opláchnuté uzené maso, ideálně žebra, uvařte v dostatečném množství vody doměkka, trvá to asi 60 minut. Pokud neseženete žebra, sáhněte třeba po pleci nebo jiném libovějším kousku. Uvařené maso vyjměte a nechte vychladnout. 

Krok 2: Mezitím uvařte doměkka i fleky, nejlépe v osoleném uzeném vývaru po masu (pokud si jej tedy nechcete nechat na druhý den na polévku, třeba uzenou s praženou krupicí nebo zelňačku, to pak těstoviny uvařte jen v osolené vodě). Během této doby také osmahněte jemně nakrájenou cibuli na oleji dozlatova, maso oberte z kostí a podle potřeby nakrájejte na kousky. Troubu předehřejte na 200 °C.

Krok 3: Uvařené scezené těstoviny ihned smíchejte s obraným masem a cibulkou, aby se neslepily, a rozprostřete do pekáčku, vymazávat ho není potřeba. Dejte asi na 10 minut předpéct do trouby, aby byly těstoviny opravdu horké.

Krok 4: Vejce prošlehejte s mlékem, solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Směs rovnoměrně nalijte na těstoviny a ještě asi 15–20 minut dopečte dozlatova.

Tip: Máte-li rádi přece jen nějakou tu obměnu, přidejte hrst předem namočených sušených hub.

Máte rádi šunkofleky? Nebo nějaké jiné „obyčejné“ jídlo? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama