Hlavní obsah
2,9
(5248)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nejlepší bramborák byl vždycky ten od babičky. Nikdo asi neumí vysvětlit, čím přesně to je, protože poměry ingrediencí jsou zásadně od oka, ale ona ho prostě vždy uměla nejlépe.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 2 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
Článek

Každý den nemusí být hostina, a i když jsou bramboráky považovány za chudé jídlo, svou výtečnou chutí se vyrovnají kdejakým honosným pochoutkám.

Postup

01.

Oloupané brambory nastrouhejte. Najemno pro hladší strukturu, nahrubo pro křupavější bramboráky nebo půl napůl. Některé recepty doporučují spařit brambory horkým mlékem, aby nezhnědly. Pokud jsou brambory extra šťavnaté, slijte z nich přebytečnou tekutinu.

02.

Česnek můžete rovnou nastrouhat na jemném struhadle spolu s bramborami, a mít tak méně nádobí, nebo ho do brambor přidejte prolisovaný.

03.

Vejce dejte dvě až tři. Podle toho pak vmíchejte tolik hladké mouky, aby vzniklo poměrně husté těsto. Dali jsme asi 100 gramů, ale můžete použít i více, bramboráky pak budou sice méně křupavé, zato budou lépe držet. Zahustit můžete i strouhankou nebo polohrubou moukou.

04.

Nyní těsto dochuťte: brambory spolknou poměrně dost soli, takže se jí nebojte dát klidně lžičku. Na majoránce se shodli všichni, té se snese asi lžíce. A drcený kmín? Tam už se názory rozcházejí – někdo ho má rád, jiný ho raději vynechá. My jsme dali půl lžičky.

05.

Na velké pánvi rozpalte dostatečné množství tuku. Klasika je sádlo, ale zrovna tak můžete bramboráky smažit na oleji.

06.

Z těsta tvořte asi půl centimetru tlusté placky a pozvolna je z obou stran smažte dozlatova. Nechte odsát na papírových utěrkách a podávejte.

Tip: Do těsta můžete přidat škvarky, uzené či bůček, ale i další zeleninu: v Novém Boru jsou například oblíbené placky s najemno nastrouhaným květákem a zelím – bramboráky odlehčí a dodají jim skvělou chuť. Vyzkoušet musíte i zdravější nesmažený bramborák - klasické bramborákové těsto vlijte do tukem vymazaného velkého pekáče a poklaďte měsíčky oloupaných jablek. Upečte dozlatova a vychutnejte si křupavé okraje...

Kdo by neměl rád bramboráky! Vyzkoušejte zelné placky à la bramborák, bramboráky s houbami anebo třeba bramboráky s uzeným pečené v troubě. A už jste ochutnali bramborákovou pizzu?

Reklama