Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Cmunda po kaplicku je tradiční jihočeský recept na přeložený bramborák naplněný uzeným masem a kysaným zelím. Žádnou dietku nečekejte, zato si pořádně pochutnáte!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na bramborák
  • 3 ks brambor
  • 1 ks vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
na zelí
  • 1 lžička sádla
  • 1/2 ks cibule
  • 250 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky kmínu
k podávání
  • 2 plátky uzené krkovice
Článek

Bramborák je tradičním evropským jídlem. Podává se v Německu, ve státech střední Evropy, ale je typický i pro lucemburskou gastronomii. Cmunda je jeho jihočeský název, na Moravě se mu říká krompelák a ve východních Čechách křápanec.

Postup

01.

V hrnci na sádle orestujte dozlatova najemno nasekanou cibuli. Kysané zelí dejte do hrnce k cibulce, vše podlijte asi 50 ml vody, přidejte kmín a dejte vařit na cca 10 minut pod pokličkou.

02.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte z nich tekutinu, přidejte vejce, drcený česnek a majoránku promnutou mezi prsty a vše osolte a opepřete.

03.

Přisypejte mouku a vypracujte klasické bramborákové těsto. Bramboráky smažte na pánvi na rozpáleném sádle či oleji z obou stran dozlatova.

04.

Hotové bramboráky pak servírujte přeložené, naplněné zelím a plátkem uzené krkovice, kterou jste si předem ohřáli.

Pojmenování cmunda vás nijak nezaskočilo? Tak schválně, otestujte se, jaké máte znalosti ohledně jídla.

Načítám