Hlavní obsah
3,1
(12)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Máme pro vás tip na bramborové placky, které se náramně hodí jako příloha k omáčkám, gulášům, ale zvládnou posloužit jako chutný hlavní chod. Přesvědčte se sami!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 ks brambor
  • 2 ks vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 150 ml rostlinného oleje
Článek

Pokud chcete opravdové staročeské placky, smažte je na sádle. Dodá jim chuť a na vydatnosti. Naopak, když chcete placky dietnější, potřete je olejem a pečte v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Postup

01.

Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Ve chvíli, kdy budou úplně měkké, je slijte, rozmačkejte a nechte zchladnout.

02.

Do studených brambor přidejte vejce, sůl, pepř a mouku podle potřeby tak, aby se z hmoty daly tvarovat placky.

03.

Ze směsi vytvarujte placky, obalte je v hladké mouce a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pokud chcete tuto dobrotu ještě zdokonalit, posypte placky opečenou cibulkou.

Tip: Také těsto můžete rozválet a placky vykrájet skleničkou.

Další bramborová klasika, která skvěle poslouží jako hlavní chod i příloha, jsou bramboráky. Usmažte si je podle našeho receptu, jsou naprosto dokonalé.

Reklama

Načítám