Hlavní obsah

Klidné spaní: Vyrobte si vlastní lapač snů!

Foto: Thinkstock

Aby se zdály krásné sny, musíte občas začít kouzlitFoto: Thinkstock

Reklama

Bawaajige nagwaagan. Ne, to není zaklínadlo, které vás uvrhne do věčné tmy. Jedná se o indiánský název pro lapač snů! Krásně vypadá, ale také vás ochrání před nočními můrami. Jak a kdy?

Článek

Říká se, že lapač snů pracuje jako magnet, který k sobě přitahuje sny, jaké si přejete, a odhání ty zlé. Podle toho, jakou barvu zvolíte, se vám pak bude v noci snít. Žlutá zaručí sny plné štěstí, zelená přírodní ozdravný klid, fialová magii a duchovno. Červená ve snech vykouzlí vášeň, růžová romantiku, modrý lapač rovnováhu a harmonii.

Jsou i jiné teorie: Sny v noci krouží kolem hlavy a lapač funguje jako síto. Sítí výpletu projdou jen některé sny. Někteří tvrdí, že zlé noční můry neškodně proplují oky lapače a pokračují po své cestě dále, dobré pak uvíznou a po peříčku sklouznou až do mysli spícího. Nebo je to ještě jinak – dobré sny projdou sítí a vklouznou do vědomí, kdežto noční můry se zachytí mezi očky a první paprsek ranního slunce je pak spálí.

A jak takový lapač snů vypadá?

Kruh jako ochrana

Korálek ve středu lapače představuje vás, vaše ego. Síť kolem vás chrání, protože zlé sny v ní zabloudí a až k vám se nedostanou, do středu proklouznou jen ty pěkné. Kruh, základ lapače, je totiž ochranným polem. Kruhový tvar lapače je tedy nejen symbolem nekonečna a vesmíru, ale i první překážkou pro přicházející noční můry.

Ať už budete věřit čemukoli, lapač by měl viset někde u vaší hlavy na takovém místě, kde na něj alespoň chvíli během dne dopadá sluneční světlo, to rozpustí můry přes noc nasbírané.

Foto: Archiv autorky

Takhle vypadá propracovaný lapač snů... Jistě si jej dokážete vyrobit sami!Foto: Archiv autorky

Jak si lapač vyrobit doma?

Jako základ poslouží pružná vrbová větvička, jejíž konce svážete provázkem, nebo vysoustružený dřevěný kruh. Ten pak hustě obmotáme provázkem, stužkou či nitěmi vybrané barvy tak, aby nebyl vidět.

Možností, jak vyplést vnitřek, je mnoho, oblíbená je ta, kdy je kruh po obvodu rozdělen na osm stejných částí. Body po obvodu spojte očky, v další řadě pak propojujte středy oček z řady předchozí až úplně doprostřed kruhu, kde vše upevněte korálkem. Po okrajích směrem dolů pak navažte na provázcích přidělaná pírka zdobená korálky i dalšími dekoracemi dle vkusu.

Kde se tyto amulety vzaly?

Prvními uživateli lapačů byli američtí indiáni z kmene Ojibwa. Lapač snů dávali jako první dárek novorozenci, věšeli ho k hlavičce u postýlky. Sny totiž měly a mají pro původní americké obyvatele speciální význam. Věřili, že pomocí nočních vidění s nimi komunikují duchové předků a předávají jim životní moudrost.

Věříte lapačům snů? Máte nějaký doma? Vlastnoručně vyrobený? Zapojte se do diskuse pod článkem! Anebo zjistěte, jak používat talismany a amulety.

Reklama

Související témata:

Načítám