Hlavní obsah

Klimakterium se netýká jen žen. Jak se chová muž v přechodu?

Foto: Profimedia

Přechod není ryze ženské téma. Postihuje i muže ve věku mezi 50. a 60. rokemFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme pro vás zprávu, která vás určitě potěší. A totiž, že příroda opravdu byla spravedlivá. Přechod nenaordinovala jen ženám, ale i mužům. Akorát se o tom tolik nemluví...

Článek

Existuje tolik mužů, kteří mají děti v sedmdesáti, že by vás asi prvoplánově nenapadlo, že se jich může týkat něco jako přechod. Jenže zdání je opravdu mistr klamu. Klimakterické změny se týkají stejně tak mužů jako žen.

V lidském těle je to zařízené celkem jednoduše a přehledně. Žádným hormonům se nechce pracovat až na věky věků a i testosteron chodí do důchodu. Jen mnohem později než estrogen a progesteron. A to až o deset let. U žen nastává menopauza nejčastěji mezi 45. a 46. rokem. „V ČR pak průměrně v 52 letech," dodává MUDr. Pavel Březina. Nicméně do tohoto rozmezí vstupuje spousta vnějších faktorů – styl života, kouření, dědičnost. U mužů dochází k obdobným změnám okolo 50. až 60. roku.

A co přesně se potom v těle muže děje? Symptomy se od toho našeho „přechodu“ příliš neliší. Stejně jako ženy, i muži procházejí fyziologickými i psychickými změnami od únavy, podrážděnosti, bolestí hlavy nebo kloubů, návalů horka nebo pocení po výkyvy nálad, lehké deprese a vysokou míru podrážděnosti. Rozdíl spíš nastává v tom, jak muži a ženy tyto problémy řeší.

„Je zajímavé, že ženy se snaží s touto úlohu spíš smířit, muži se ji snaží odvrátit,“ vysvětluje kouč PhDr. Pavel Šmíd.

Foto: Profimedia

Máte partnera, se kterým to již „cvičí"?Foto: Profimedia

Převlečená krize středního věku

Už psychoanalytik Karl Gustav Jung tvrdil, že čtyřicítka je vrchol kopce. A po vrcholu přirozeně nastupuje opět sestup. U mužů pak dochází velmi často k nízké míře uspokojení a pocitu, že musí vše dohnat.

Britská studie prováděná v 71 zemích světa dokonce ukázala, že křivka spokojenosti muže je v tomto období na nejnižším stupni. Lidově se tomuto jevu říká krize středního věku, nicméně biologicky se jednoznačně jedná o psychické dopady procesu úpadku tvorby mužských pohlavních hormonů.

Ke špatným náladám a podrážděnosti mužů se v tomto věku pak přidává další fakt – pro muže velmi důležitý – a to je sexuální oblast. Vlivem nižší produkce testosteronu dochází ke snížení erekční pohotovosti. „Ruku v ruce jde pak i sexuální výdrž a ta se samozřejmě sekundárně projevuje ve vnitřním pocitu, že muž nedokáže plnohodnotně obstát ve své roli," dodává Pavel Šmíd.

Skutečnou andropauzu si muž nesplete

U obojího pohlaví přichází období, kdy se zpomaluje nebo zcela zastavuje produkce pohlavních hormonů.

Sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan pak upřesňuje, že u mužů dochází spíše k postupnému poklesu tvorby hormonů, ale nikdy ne tak prudce a skokovitě, jako je tomu u žen. Určitá tvorba mužských pohlavních hormonů a rovněž i plodnost zůstává zachována do poměrně vysokého věku.

Foto: Profimedia

Pokud má muž nízkou hladinu testosteronu, dá se tělu dodat v lécíchFoto: Profimedia

Andropauzu lze určit z krevních testů, kde se hladina hormonu testosteronu jasně ukáže. První cesta muže by měla směřovat k praktickému lékaři, který jej pošle na další příslušná pracoviště. Muži totiž mají tu nevýhodu, že nemají svého gynekologa a problém tak musí řešit s urologem, sexuologem, endokrinologem – v závislosti na určité odnoži projevů.

Stejně jako ženám i mužům ale prospívá substituční terapie, kdy se testosteron dodává uměle. Ta má sice velmi pozitivní výsledky, co se zlepšení psychiky týče, nicméně kámen úrazu by se tu našel. Konkrétně to je fakt, že mužské pohlavní hormony, jsou-li dodávány uměle, fungují obdobně jako antikoncepce u žen. Výrazně se podílí na množství spermií a snižují kvalitu ejakulátu. Je tedy naprosto nevhodná pro muže, kteří ještě uvažují o možnosti mít děti.

Dodávka minerálů nutná

Muži i ženy, nacházející se v této životní fázi, by jednoznačně měli zlepšit svůj životní styl a upravit stravovací návyky. Z celého života je právě nyní důležitá pravidelnost a to nejen v pohybu, ale i v jídle. Cílit je vhodné především na stravu s vysokým podílem minerálů. „Důležitý je zejména selen, draslík a vápník jako prevence kardiovaskulárních chorob a řídnutí kostí," dodává praktický lékař Pavel Březina.

Máte také pocit, že máte doma muže v přechodu? Napište nám!

Načítám