Hlavní obsah

Klokánek poskytne okamžitě domov ohroženým dětem

Foto: Archiv Klokánek

Foto: Archiv Klokánek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce zemřelo v České republice 5 dětí v důsledku týrání. Kolik si jich nese následky, těžko spočítat. Nejen tyto děti ale potřebují pomoc. Někdy se rodiče dostanou „jen“ do tíživé situace a péči nezvládají. Potřebují čas, aby se postavili na nohy. A proto je tu Klokánek, něco mezi domovem a ústavem. Proč jsou taková zařízení důležitá? To vám představíme v rámci projektu Rok pro dobro.

Článek

1. Co dělá Klokánek

Klokánek nabízí týraným, zneužívaným, zanedbávaným nebo jinak sociálně znevýhodněným dětem namísto ústavní výchovy rodinnou péči. A to na dobu přechodnou, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče (osvojení, pěstounská péče, svěření do výchovy třetí osoby). O děti v Klokánku v bytě 2+kk pečuje teta nebo strýc. Má na starosti maximálně 4 děti ve věku od narození do 18 let. Vaří, peče, uklízí, pere, vodí děti k lékaři, na kroužky. Prostě funguje jako maminka či tatínek na rodičovské dovolené.

2. Pro koho funguje

Zařízení jsou určena pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc. Současně pomáhá řešit rodičům tíživou situaci, aby děti, pokud je to v jejich zájmu, mohly být vráceny zpět do své vlastní biologické rodiny.

Rodičům může poskytnout prostor na vyřešení jejich situace, například, pokud je rodič alkoholik, může během pobytu dítěte či dětí v zařízení prodělat potřebnou léčbu. To platí i v případě, kdy se rodič dostane neočekávaně do nemocnice a o jeho dítě se nemá kdo postarat. Toto platilo a platí i v současné době „covidové“. Pokud jsou oba rodiče covid pozitivní a jsou hospitalizováni, může se Klokánek postarat o jejich děti, pokud nemají širší rodinu. A to i v případě, že dítě je covid pozitivní, ale nemá například žádné příznaky. I toto se již několikrát stalo.

3. V jakých konkrétních situacích pomáhá?

Důležité je nezavírat oči, když tušíte, že je nějakému dítěti ubližováno. Pracovníci se často setkávají s tím, že si člověk myslí, že to vyřeší někdo jiný a jemu do toho nic není. V loňském roce zemřelo 5 dětí na následky týrání. Nejsmutnější pak je, když sousedé řeknou: „Já jsem si pořád říkal, že se tam něco děje…“.

Pokud byste rádi vypomohli osobně, je možnost jednotlivým Klokánkům nabídnout pomoc dobrovolníka – například kreativní tvoření s dětmi, doučování apod.

A samozřejmě stále platí, že nejvíce jsou zapotřebí finanční dary, za které pak koupí přesně to, co je aktuálně nejvíce pro děti v Klokánku potřeba. Každý Klokánek má na svém webu vlastní transparentní účet, kde se mohou všichni podívat, na co jsou používány finanční dary. Nepohrdnou ani dary typu drogerie, školní potřeby, ale i běžné potraviny typu med, těstoviny, rýže a vše, co používáte u sebe doma. Co ocení z potravin nejméně, jsou sladkosti, kterých mají pro děti přebytek a raději by pro ně ovoce a zeleninu. Klokánek je rodinná péče a potřebuje pro děti to samé, co vy u sebe doma. Jen s tím rozdílem, že jim se děti v zařízení pravidelně mění, tedy spotřeba například školních potřeb je daleko větší a nákladnější. Děti často přichází v noci, bez jakéhokoliv vybavení. Oblečení máme většinou hodně od lidí, které nám jej donesou na Klokánek, ale další vybavení, právě jako školní potřeby, nám často schází.

4. Kam se obrátit, kdy se něco děje?

Pokud by někdo potřeboval pomoc, může se obrátit na krizové mobily našich zařízení, které jsou vždy uvedeny na  webových stránkách. Volat může jak dospělá osoba, tak o pobyt v Klokánku může požádat i samotné dítě v nouzi. Volat se může kdykoliv, ve dne, v noci, v pracovní dny i o víkendu. Prostě 365 dní v roce.

5. Jak můžete pomoci vy?

Přispět můžete jednorázově nebo na Klokáky přispívat pravidelně. Přes stránky Darujeme.cz to můžete udělat jednoduše a bezpečně.

Přispět můžete i na transparentní účet  3055103/0300 nebo nakoupit v e-shopu.

6. Co může organizace díky vaši darům dělat?

Z darů hradí služby, na které státní příspěvek nestačí. Jedná se o „nadstandardní“ péči, která je pro mnohé jiné děti ovšem běžná. Například péči o chrup či zrak. Zdá se to být až neuvěřitelné, ale v Klokánku měli 12 letou dívku, která nikdy neměla možnost navštívit stomatologa. Zuby měla velmi zanedbané a ošetření stálo jednotlivé tisíce korun, protože kupříkladu čištění kanálků není hrazeno pojišťovnou. Nebo jsou tam děti, které při fyzickém násilí přišly o zuby, jiné potřebují rovnátka. Přichází k nim také děti, které se špatně orientují v prostoru a až v Klokánku se zjistí, že potřebují silné dioptrické brýle. Po jejich pořízení vyjde najevo, že dítě se výrazně zlepšilo ve škole, protože najednou vidí.

Rádi by při všech zařízeních měli vlastního psychologa, což je finančně nákladné. S ohledem na traumatické prožitky dětí by to bylo velmi zapotřebí. Mohli by dětem dopřát i mnohem více aktivit, aby mohly své nové zážitky vytlačit ty jejich staré, které je velmi často tíží.

Reklama

Související témata:

Načítám