Hlavní obsah

Koláč s květákovou náplní

Hodnocení:
(0)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
nízká

Jako jedna z prvních jarních zelenin je každoročně na pultech květák. Tato oku lahodící zelenina se v našich zeměpisných šířkách těší velké oblibě, a proto receptů z květáku není nikdy dost.

Ingredience pro:
1 koláč
  • pepř
  • sůl
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 vejce
  • 1 hrst nasekané pažitky
  • 5 žampionů
  • 150 g slaniny
  • 1/2 květáku
  • 250 g křehkého těsta
  • muškátový oříšek
Článek

Postup

Krok 1: Koupené (v případě domácího odpočaté a rozválené) těsto narovnejte do koláčové nebo dortové formy, zarovnejte okraje, dno propíchejte vidličkou a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Tam ho pečte asi 10 minut, a následně ho vyndejte.

Krok 2: Mezitím květák rozeberte na růžičky a uvařte ho v osolené vodě skoro doměkka (trvá to asi 5 minut). Slaninu nakrájejte na kostičky, očištěné žampiony na větší kousky a vše spolu orestujte na pánvi.

Krok 3: Hotový květák slijte, pomocí šťouchadla na brambory rozmělněte, přidejte slaninu s žampiony, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou pažitku a vejce rozšlehaná se smetanou a vše vlijte na předpečené těsto.

Krok 4: Připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Celý koláč vystačí na 4–8 porcí podle toho, jestli to bude svačina, nebo hlavní jídlo.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama