Hlavní obsah

Koláč s květákovou náplní

Hodnocení:
(0)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
nízká

Jako jedna z prvních jarních zelenin je každoročně na pultech květák. Tato oku lahodící zelenina se v našich zeměpisných šířkách těší velké oblibě, a proto receptů z květáku není nikdy dost.

Ingredience pro:
1 koláč
  • pepř
  • sůl
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 vejce
  • 1 hrst nasekané pažitky
  • 5 žampionů
  • 150 g slaniny
  • 1/2 květáku
  • 250 g křehkého těsta
  • muškátový oříšek
Článek

Postup

Krok 1: Koupené (v případě domácího odpočaté a rozválené) těsto narovnejte do koláčové nebo dortové formy, zarovnejte okraje, dno propíchejte vidličkou a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Tam ho pečte asi 10 minut, a následně ho vyndejte.

Krok 2: Mezitím květák rozeberte na růžičky a uvařte ho v osolené vodě skoro doměkka (trvá to asi 5 minut). Slaninu nakrájejte na kostičky, očištěné žampiony na větší kousky a vše spolu orestujte na pánvi.

Krok 3: Hotový květák slijte, pomocí šťouchadla na brambory rozmělněte, přidejte slaninu s žampiony, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou pažitku a vejce rozšlehaná se smetanou a vše vlijte na předpečené těsto.

Krok 4: Připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Celý koláč vystačí na 4–8 porcí podle toho, jestli to bude svačina, nebo hlavní jídlo.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.