Hlavní obsah

Květák, jak ho neznáte: Pečený v celku

Hodnocení:
(37)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Nebaví vás na květáku hlavně jeho příprava, kdy ho musíte rozebrat na jednotlivé růžičky? Zkuste naši oblíbenou verzi pro lenochy: květák pečený v celku. Pečení mu dodá skvělou konzistenci a kořeněný kabátek na povrchu zase báječnou chuť.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 květák
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • hladkolistá petržel
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Květák očistěte, košťál seřízněte, aby pěkně stál, a zespodu ho nařízněte do kříže.

Krok 2: Rajčata smíchejte se solí, paprikou, tymiánem, olejem a nasekaným česnekem.

Krok 3: Květák postavte do hrnce, který smí do trouby, a přelijte ho omáčkou (můžete ji i trochu rozmixovat), uzavřete poklicí nebo alobalem a pečte 40 až 50 minut při 180 °C téměř doměkka. Odklopte a dopečte.

Krok 4: Květák posypejte naseknou petrželí a nasucho opraženými mandlovými lupínky a podávejte jako luxusní přílohu, samostatné jídlo nebo předkrm.

Tip: Příště do omáčky přidejte špetku chilli nebo rajčata vyměňte za smetanový jogurt ochucený kari kořením a římským kmínem.

Nedáte dopustit na smažený květák? Zkuste raději odlehčenou verzi obalovaného květáku z trouby! A jestli máte rádi zajímavé dietní recepty, pusťte se do naší květákové pizzy bez mouky.

ynezorPumanzeSaNyknalC