Hlavní obsah
3,4
(45)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nebaví vás na květáku hlavně jeho příprava, kdy ho musíte rozebrat na jednotlivé růžičky? Zkuste naši oblíbenou verzi pro lenochy: květák pečený v celku. Pečení mu dodá skvělou konzistenci a kořeněný kabátek na povrchu zase báječnou chuť.

5 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Květák očistěte, košťál seřízněte, aby pěkně stál, a zespodu ho nařízněte do kříže.

02.

Rajčata smíchejte se solí, paprikou, tymiánem, olejem a nasekaným česnekem.

03.

Květák postavte do hrnce, který smí do trouby, a přelijte ho omáčkou (můžete ji i trochu rozmixovat), uzavřete poklicí nebo alobalem a pečte 40 až 50 minut při 180 °C téměř doměkka. Odklopte a dopečte.

04.

Květák posypejte naseknou petrželí a nasucho opraženými mandlovými lupínky a podávejte jako luxusní přílohu, samostatné jídlo nebo předkrm.

Tip: Příště do omáčky přidejte špetku chilli nebo rajčata vyměňte za smetanový jogurt ochucený kari kořením a římským kmínem.

Nedáte dopustit na smažený květák? Zkuste raději odlehčenou verzi obalovaného květáku z trouby! A jestli máte rádi zajímavé dietní recepty, pusťte se do naší květákové pizzy bez mouky.

Reklama

Související témata:

Načítám