Hlavní obsah

Kolik minut týdně věnujete sexu? A zapadáte do průměru?

Foto: Profimedia

Lidé mají na frekvenci a délku sexu různé nároky, ale průměr se dá spočítatFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne dny, ani hodiny, ale minuty? Kolik času asi tak strávíte milováním? Zhodnoťte svých posledních sedm dní, udělejte časový odhad a porovnejte se s průměrem. Jak jste na tom?

Článek

„No, já nevím, když se zamyslím, tak asi dvakrát patnáct až dvacet minut,“ odpovídá šestatřicetiletá Denisa na otázku, kolik sexu týdně ona a její partner má. „Víc to nebude,“ krčí rameny. Její kamarádka, o dva roky mladší Natálie, přikyvuje. „To asi tak souhlasí. U nás je to maximálně tak třikrát po půl hodince. Víc ne. Oba hodně pracujeme,“ obhajuje se.

Naproti tomu osmadvacetiletý David zvedá oči v sloup a chvilku přemýšlí. „My s Markétou máme sex pravidelně dvakrát v týdnu, pak asi tak dvakrát o víkendu. Dohromady to může dělat, co já vím, zhruba tři hodiny. Možná víc,“ vypočítává. Kdo z nich se nejvíc blíží republikovému průměru?

Milování. Není čas si hrát?

Ze sexuologického výzkumu realizovaného agenturou DEMA, jehož odbornými garanty jsou prof. PhDr. Petr Weiss a Ph.D. a doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc. ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze, vyplývá, že Češi mají sex v průměru hodinu týdně.

Na vzorku dvou tisíc respondentů z celé České republiky se zároveň ukázalo, že samotný pohlavní styk trvá průměrně 14 až 15 minut, přičemž čas na sex je obyčejně dvakrát týdně. (Mimochodem, o této frekvenci americká docentka psychologie Acacia Parks z vyšší odborné školy Hiram College řekla, že páry uklidňuje, neboť si myslí, že je v jejich vztahu všechno v pořádku.)

Foto: Profimedia

Patnáct minut dvakrát týdně prý většině stačíFoto: Profimedia

Potřeba versus povinnost

Pokud vám počty nesedí, máte pravdu. Zbytek do té „hodiny“ za sedm dní vyplňuje předehra, která obvykle trvá čtvrthodinku. (Což je trochu propad, neboť podle dřívějšího výzkumu Češi ještě před lety věnovali souloži 15 minut, ale předehře půl hodiny.)

Republikovému průměru se tak nejvíc přibližuje oslovená Natálie. I když říká, že se k sexu dostane maximálně tak třikrát, pravidelně je to spíš dvakrát za týden. Podle svých slov ale sex potřebuje k tomu, „aby fungovala“. Mají to takhle i ostatní?

Jak vypadají lepší časy?

Sexuální touhu a potřebu v sobě cítí dvě třetiny mužů a téměř polovina žen. Ostatní mají „tisíc a jeden důvod, proč to nejde“.

Už předchozí statistiky výzkumu agentury STEM/MARK ukázaly, že z 805 mužů a 800 žen ve věku 35–65 let 47,6 % pánů o svých partnerkách tvrdí, že se vymlouvají. A to samé říká 24,1 % žen na adresu milenců. Kde je chyba, že sex „nedělá“ ani tu hodinu týdně?

Sexuolog Zlatko Pastor říká, že chování lidí se dnes neřídí jenom biologickými pudy (i když to u někoho tak vypadá), spíš má psychosociální základy.

„Morálka se pere s přírodou, někdy si podají ruce, málokdy se však obejmou,“ nastiňuje známý odborník a dodává, že víc než nadměrná potřeba nás trápí nedostatečná touha. Tak aspoň, že Češi jsou zodpovědnější.

Foto: Profimedia

Žen se nechává přemlouvat asi polovina, mužů jen přibližně čtvrtinaFoto: Profimedia

Má cenu počítat?

Podle Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny se snížil počet těch, kteří při pohlavním styku nevyžadují žádnou ochranu. Našinci naopak spíš konečně začínají rozumně uvažovat a používají prezervativ. No a k té frekvenci a minutám…

„Dvakrát je lepší než jednou a jednou je lepší než nic,“ směje se čtyřiatřicetiletý Martin, který se tímto heslem prý řídí už léta a dle vlastních slov je ve své podstatě šťastný muž. „Když už je k sexu příležitost, člověk by měl koukat na to, aby to dopadlo – a ke spokojenosti všech. Kdo by řešil, jak sex trvá dlouho, když je to vlastně nepodstatné?“ uzavírá. Máte stejný názor?

A kolik času na sex máte vy?

Reklama

Načítám