Hlavní obsah

Kolik zaplatíte za sváteční řízek nebo svíčkovou? Víme, jaké maso podražilo a jaké je levnější

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok byl bohužel docela bohatý na překvapivé růsty cen potravin. Teď, v době, kdy nakupujete na Vánoce, jsme se tedy podívali i na to, jak na tom bylo a je maso.

Článek

Zajímá vás, na kolik letos přijde štědrovečerní porce řízků, sváteční hovězí pečínka nebo další pokrmy z masa, kterými budete chtít během svátků uctít rodinu? Zjišťovali jsme, za kolik toto vše momentálně nakoupíte, nakolik se vyplatí počkat na slevu a také to, zda se od loňska takový nákup prodraží, nebo se naopak můžete radovat z úspor.

Co určuje ceny masa?

Poté, co ceny vajec zvýšila epidemie choroby, kvůli které bylo nutné utratit celé chovy slepic, a také ceny mléka s másla vyhnal nahoru velký zájem spotřebitelů a kampaň médií, nabízí se otázka, co vlastně ovlivňuje cenu masa. S čím souvisí a jak se během roku mění?

„Cena hovězího a vepřového masa kolísá sezonně, tradičně bývala nejvyšší právě kolem Vánoc a Velikonoc, kdy spotřebitelé nakupovali víc. V posledních letech se ale do cen masa do velké míry promítá vývoz do zemí třetího světa. Například Čína je zásadním odbytištěm vepřového z Evropy. Letos se tam ale nevyvezlo tolik, jak výrobci očekávali. Mělo by to znamenat, že nárůst cen nemusí být letos výrazný, protože výrobci budou mít zájem ho prodat co nejvíc,“ říká Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa.

A jak dopadlo srovnání obvyklé ceny a ceny při slevových akcích? „Maso na rozdíl od vajec nebo másla meziročně ve většině případů zůstalo na stejné ceně, nebo dokonce zlevnilo. Průměrná běžná cena klesla o půl procenta a akční cena vzrostla o 0,3 procent. Průměrná běžná cena za 1 kilogram masa obecně tak činila 152 korun a průměrná akční cena 123 korun – tedy ve slevách koupíte maso o dvacet procent levněji, což se vyplatí,“ říká Petr Miklík, marketingový manažer Kupi.cz. Podívejte se na to s námi podrobněji.

Vepřové maso si drží cenu

Nejčastěji se v akci objevují produkty z vepřového masa. Jeho průměrná akční cena je 108 Kč, takže se řadí k levnějším druhům masa. U tohoto sortimentu meziročně nedošlo téměř k žádným změnám. Jediným artiklem, který meziročně v akci podražil, je mleté vepřové maso. Cena se zvýšila o 17 procent, takže letos zaplatíte 87,90 Kč za 1 kilogram, což je o 13 Kč více než vloni. Jestli chystáte vepřové řízky z krkovice bez kosti, pak vás potěší, že za ně letos dáte v akci stejně jako loni, tedy 89,90 korun za kilo. Jejich běžná cena také nevzrostla moc – jen asi o pětikorunu, z loňských 151,82 na 156,36 Kč.

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Pokud budou vaše štědrovečerní řízky z krkovice, pak za ně nedáte víc než loniFoto: Stasique, Shutterstock.com

Hovězí je nejdražší

Průměrná běžná cena nejčastěji promovaných produktů z hovězího masa byla letos v listopadu 219 Kč, což z něj dělá nejdražší maso z našeho výběru. Průměrná akční cena činila 179 Kč, tedy 19 procent z ceny. Cena hovězího se hýbala výrazněji než u vepřového masa – a to oběma směry, podle druhu. Zatímco kližka zlevnila o 10 procent, plec bez kosti podražila o 13 procent a roštěná dokonce o 35 procent. Falešnou svíčkovou běžně koupíte za stejnou cenu jako loni – tedy za 239 Kč za kilo, v akci za ni dokonce ušetříte, protože její průměrná akční cena klesla ze 179 na 157,44 Kč za kilo.

Kuřecí nepřekvapilo

Kuřecí maso patří k nejlevnějším a nejoblíbenějším druhům. Jeho průměrná běžná cena se pohybuje na hranici 100 Kč. V akci ho můžete zakoupit ještě výhodněji – za průměrných 71 Kč.

Většina výrobků z kuřecího masa si během slevových akcí udržela ceny srovnatelné s loňskými. Výjimkou jsou mrazené kuřecí stehenní řízky, které v akci zlevnily o 11 procent. Naopak mírně podražila kuřecí stehna. Jejich akční cena se meziročně zvýšila o 5 procent.

Kuřecí prsní řízky mrazené pořídíte letos asi o pětikorunu dráž – 500 g vyjde na 75,19 Kč, což je průměrná běžná cena. V akci ale cena zůstala stejná jako loni: 49,90 Kč.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Většina kuřecího masa se drží zhruba na loňských cenáchFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Krůtí zatím ve stínu

Krůtí maso zatím není tak populární jako například kuřecí. Cena za kilogram mrazené krůty je od loňska jen o necelé tři koruny vyšší – ze 107,40 Kč vyrostla na 109,87 Kč – v akci skočila o 6 Kč z 68,90 na 74,90 Kč. Pokud byste chtěli vařit z krůtích prsních řízků, pak za ně letos dáte běžně o tři koruny za kilo víc. Akční cena však zůstává stejná jako loni – tedy 159 Kč za kilo.

Je příjemné, že za maso letos nezaplatíte o moc víc, než tomu bylo loni. A pokud chcete ušetřit, rozhodně se vyplatí počkat na slevu, kterou obchodníci jistě budou lákat spotřebitele.

Jaké maso nesmí chybět na vašem svátečním stole? Napište nám!

Reklama

Načítám