Hlavní obsah

Vysočina nespí

Foto: Jakub Mertl

Foto: Jakub Mertl

Řada památek se v podzimních a zimních měsících ukládá k zimnímu spánku a zavírá své brány. Je ale i spousta těch, které jsou otevřeny celoročně, naplánujte si výlet na Vysočinu, za krásnou a rozmanitou přírodou nebo na hrady, zámky a další otevřené kulturní památky.

Článek

Celoročně otevřený je například Zámek Žďár nad Sázavou, který je držitelem ceny za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě. Za návštěvu bezpochyby stojí také památka UNESCO, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, který je od zámku na dohled. V zimním období je pro návštěvníky připravena komentovaná prohlídka interiéru kostela, který nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí.

Foto: David Falat

Kostel sv. Jana NepomuckéhoFoto: David Falat

Dalším odemčeným zámkem je Zámek Světlá nad Sázavou. V expozicích si prohlédnete unikátní sbírky skla, dobový koloniál, ale i výstavu věnovanou Vánocům a korunovačním klenotům. Celý zámecký areál se tradičně zdobí do vánoční atmosféry.

Zámek můžete mimo sezonu navštívit také v Třebíči, kde sídlí Muzeum Vysočiny Třebíč. Kromě stálých expozic si mohou návštěvníci v muzeu v prosinci a lednu prohlédnout Vánoční výstavu betlémů, kde budou zastoupeny nejen italské betlémy, ale také třebíčské betlemářství. Ve vybrané dny je zpřístupněna rovněž bazilika sv. Prokopa. Obě památky mají punc UNESCO stejně jako nedaleká Telč.

zámku Telč můžete obdivovat zámecké nádvoří a krásnou zahradu a vydat se na prohlídku do zámeckého muzea a depozitáře. Navštívit můžete také Zámek Kamenice nad Lipou či Zámek Pacov, kde se nachází Městské muzeum Antonína Sovy.

Na zříceniny i do kláštera

Hrady mají sice v těchto měsících zavřeno, pořád ale můžete vyrazit za zříceninami, které vítají turisty celoročně. Vydejte se například na zříceniny hradů Zubštejn, Mitrov, Dalečín nebo Pyšolec. V tomto sychravém období mají své kouzlo a při jejich objevování si užijete i krásnou procházku panenskou přírodou Vysočiny.

Foto: David Falat

Míchova skálaFoto: David Falat

Skelmistrovský dům: české sklo a umělá inteligence

Na Vysočině v osadě České Milovy se ve Skelmistrovském domě otevřela pro veřejnost jedna z nejvýznamnějších sbírek historického českého skla svého druhu. Přijďte si prohlédnout jedinečnou výstavu, kterou vás provede umělá inteligence.

Foto: David Falat

Obec KrátkáFoto: David Falat

Zoo bez davu lidí

Zamířit můžete také do Jihlavy, třeba do Zoo Jihlava. I když se vám to může zdát zvláštní, vězte, že návštěva zoo v podzimním a zimním počasí je překvapivě zajímavým zážitkem. V Jihlavě můžete navštívit také Muzeum Vysočiny Jihlava, Dům Gustava Mahlera nebo Bránu Matky Boží. V Oblastní galerii Jihlava pak budou připraveny vánoční výtvarné dílny pro všechny věkové kategorie.

Foto: Martin Dolinský

Bazilika sv. ProkopaFoto: Martin Dolinský

Více tipů na výlety naleznete na vysocina.eu.

Související témata:

Načítám