Hlavní obsah

Kompletní rekonstrukce panelákového bytu: Z 10 návrhů vyhrál ten nej!

Foto: Radomír Lev (12x)

Barevný akcent přináší do kuchyňského koutu lakované sklo Lacobel. Úchytky na dvířkách jsou zapuštěně, v matné stříbrné barvě

Byt v sedmém patře panelového domu zaujal mladé partnery před třemi lety, a to i díky krásnému výhledu. Rekonstrukci pojali zodpovědně a dnes si tu užívá čerstvě tříčlenná rodina i psí mazlíček.

Článek

Hlavní předností bytu 2 + kk o výměře 55 metrů čtverečních je ničím nerušený výhled na Barrandov a Chuchli, který si lze užívat díky velkému množství oken. Další nezanedbatelnou výhodou je potom praktická šatna, která byla původně umístěná před bytem a přístupná ze společné chodby. Aby se ale stal tím opravdovým domovem, po kterém majitelé toužili, bylo třeba přistoupit ke kompletní rekonstrukci.

Jelikož se jedná o vůbec první byt, který vlastní, nechtěli ponechat nic náhodě a k utřídění svých rozvětvených myšlenek a představ přizvali architektku Ivanu Svatošovou ze studia life4arch. „Naším přáním bylo vybudovat funkční, veselý, útulný a praktický domov, který bude odrážet naše osobnosti a ve kterém se nám bude krásně žít. Toto se nám splnilo a jen litujeme, že nemá o jeden pokoj navíc a jednou tak velkou terasu,“ říká dnes majitel.

Foto: Archiv studia

Z nemoderního a nábytkem zastavěného obývacího pokoje se stala vzdušná místnost plná světla a pohody

Foto: Archiv studia

Do obývacího pokoje umístili pohovku Kivik (9990 Kč, Ikea), zelený akcent se sem přenesl díky taburetům a poličkám. Majitele nadchla také svítidla připomínající reflektory starých aut

Výběr z deseti variant

Prvním zadáním bylo vytvořit více návrhů dispozičního řešení, aby měli majitelé z čeho vybírat. Důraz byl kladen na množství úložných míst, které však neměly ubrat na prostoru a zatěžovat masivností. Další podmínkou byla co možná největší pracovní plocha v kuchyni, vzdušně řešená knihovna dominující obývacímu pokoji a do koupelny se vedle klasického vybavení měla vejít vana se sprchovým koutem, pračka a sušička.

„Vzniklo celkem deset návrhů, některé se lišily méně, jiné byly hodně odvážné a radikální. Nakonec se rozhodovalo mezi finální variantou, která byla méně náročná na stavební úpravy, a radikálnější variantou, ve které by došlo k prohození kuchyně a koupelny, čímž by se opticky rozšířil obývací pokoj. Druhý návrh majitelku okouzlil, nakonec však zvítězila praktičnost při realizaci a ušetřené náklady,“ dodává Ivana Svatošová.

Foto: Archiv studia

Kuchyň se nejen zvětšila a otevřela do prostoru, ale také výrazně zútulnila a získala na praktičnosti

Foto: Archiv studia

Kuchyň měla být vzdušná, ale ne stroze minimalistická. Skvěle se do tohoto konceptu hodí dřevěná pracovní deska a bonusem je denní světlo proudící oknem nad linkou

Postupné zabydlování

Po stavebních úpravách, které zahrnovaly demolici umakartového jádra, instalaci podhledů i vyrovnání až čtyřcentimetrových nerovností podlah, mohlo začít postupné zabydlování a zútulňování.

„Rekonstrukce byla jasně daná jako nízkonákladová, majitelé si vše dělali svépomocí. Byt byl tedy zcela hotov až po dvou a půl letech, ale po celou dobu jsme úzce spolupracovali. Věděla jsem, že jsou ochotní investovat do nábytku trvalé hodnoty, který si s sebou mohou vzít v případě stěhování, a také do doplňků, které z bytu udělají opravdový domov,“ upřesňuje architektka.

Právě takovým prvkem je například osobitá tapeta ve vstupní chodbě, která se stala i podkladem pro svatební oznámení páru. Objevují se na ní hesla vystihující majitele – najít se tu dají třeba místa, která navštívili, hlášky, které používají, jídla, která mají rádi, či společné záliby.

Foto: Archiv studia

Originální tapeta se stala i podkladem pro svatební oznámení páru a zcela jistě bude součástí případného dalšího bydlení. Hesla vystihují jejich společný život, zájmy i místa, která navštívili

Hravé i industriální

Originální jsou rovněž vestavné skříně na protější stěně, kde si pohráli s rozmístěním a otevíráním dvířek. Výsledek je velmi hravý a majitelé si jej chválí i jako vysoce praktický. K zavěšení kabelek, kabátů i fotografií pak slouží lanka u stropu.

Foto: Archiv studia

Vstupní chodbu opticky zvětšuje bílá barva i velké zrcadlo, vtipným řešením pro zavěšení kabátů i upomínkových předmětů jsou lanka u stropu

Pokud jde o barvy, zvítězila bílá s jemnou šedou, které prostor opticky zvětšují a prosvětlují. Příjemný akcent přináší zelená v obývací části a hořčicově žlutá v ložnici. Vše je doplněno masivním dubovým dřevem, jež prostoru dodává teplo. „Konferenční stolky i jídelní stůl jsou barveny tak, aby vynikla krásná kresba dřeva. Na míru jsme navrhli také knihovnu, která díky kombinaci s roxory zároveň splňuje přání majitelů na lehce industriální ráz,“ dodává architektka.

Foto: Archiv studia

Ložnici ladili do bílých a světle šedých tónů, zdobí ji společné fotky a při odhrnutí závěsu i pěkný výhled na pražská panoramata

Líbí se vám proměna panelákového bytu? Jaká hesla by nesla vaše osobitá tapeta?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama