Hlavní obsah

Konec nudy v Česku! Nápadité hračky z houbiček na nádobí i kartonu od vajec

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Reklama

Bohužel i v létě jsou dny, kdy venku prší a vy už nevíte, jak byste své děti zabavili. Co takhle zahrát jim divadlo s vlastnoručně vyrobenými postavičkami nebo vyřešit záhadu s neviditelným inkoustem?

Článek

Všechny děti vědí, že v kuchyni se odehrávají ty nejzajímavější věci a jsou k tomu potřeba pomůcky, které se dají skvěle využít i při různých hrách. Je zbytečné zvídavým potomkům pobyt v tomhle království odpírat. Stačí jen bezpečně zajistit všechny spotřebiče a šuplíky s noži či dalšími ostrými předměty. Potom už jim můžete bez obav vyhradit dolní zásuvku v kuchyňské lince a dát jim tam pár plastových hrnečků, pokliček, misek či odměrek. Uvidíte, že se z nich stanou velmi oblíbené hračky.

Houbičky v mnoha podobách

Vděčnou surovinou pro výrobu domácích hraček jsou barevné houbičky na mytí. Stačí je jen naporcovat ostrým nožem nebo nůžkami a rázem se promění v hrací kostky. Mohou mít buď klasickou podobu stejně velkých krychliček a kvádrů, nebo i složitější tvary připomínající 3D puzzle. Děti každého věku vám určitě předvedou, co všechno se z nich dá postavit, aniž by jim přitom hrozilo nějaké zranění.

Chcete, aby dětské výtvory držely pohromadě? Máte dvě možnosti. Pomocí režné nitě a silnější jehly s tupým koncem polotovary z houbiček navlékněte jako korále a vyzkoušet můžete i komplikovanější rovinné i prostorové útvary.

Modernější metodou je užít lepidlo na umělou hmotu (příp. vteřinové). Musíte však dát pozor, aby při jeho kontaktu s houbičkou nedošlo k jejímu narušení, změně barvy nebo deformaci. Raději si předem na malém kousku vyzkoušejte, jak materiál na lepidlo reaguje.

Foto: Photomontage, Shutterstock.com

Houbičky jsou vyrobené z vděčného materiálu a dá se s nimi zažít mnoho kreativní zábavyFoto: Photomontage, Shutterstock.com

Dřevěná vařečka pohádkovou postavou

Chcete vyrobit loutky a originální postavičky? Inspirujte se staročeskou tradicí a využijte obyčejnou vařečku: fixy či tuší domalujte obličej, přilepte vlasy z vlny, uvažte šáteček z textilního kapesníku, ušijte  šatičky ze zbytku látky. Panenka v zeleném provedení může v divadelní pohádce úspěšně posloužit jako vodník, černě vyzdobená vařečka se promění ve veselého čertíka nebo černokněžníka.

Použitím různých temperových barev se můžete ocitnout i v říši šelem a vyrobit hnědého či ledního medvěda, šedého vlka samotáře či chytrou kmotru lišku. Výhodou temperových barev je, že je můžete smýt. Jestli je vám přesto dřevěné vařečky líto, obětujte plastovou naběračku, lžíci nebo gumovou stěrku.

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Z kuchyňského náčiní rychle vyrobíte postavičku či loutku pro jakoukoliv příležitostFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Čarování s citronem

Trocha tajemna nikdy neuškodí a prázdniny se bez něj neobejdou. Ke každé dobrodružné výpravě patří tajná depeše, která v žádném případě nesmí padnout do rukou nepřítele. A právě k tomu se báječně hodí neviditelný inkoust. Uvidíte, že děti doslova nadchnete!

Budete potřebovat kompotovou misku s vymačkanou šťávou alespoň z jednoho citronu, vatovou tyčinku a bílý papír. Tyčinku namáčejte ve šťávě, pište s ní na papír a potom nechte dokonale uschnout.

Když si bude někdo chtít přečíst, co jste napsali, musí pomalu pohybovat papírem kolem rozsvícené (horké) žárovky. Je třeba ale dávat pozor, aby se jí papírem nedotýkal. Citronový inkoust začne teplem postupně hnědnout a za chvíli bude tajná zpráva dobře čitelná.

Co s kartony na vajíčka

Polovina prázdnin je už za námi a za chvíli se budou žáčkové chystat do školy. Budoucí prvňáčky můžete už teď hravou formou připravit na hodiny matematiky. Vezměte karton od vajíček a na jednotlivé dílky napište na přeskáčku číslice od jedné do deseti. Pak nasypte do kelímku fazole, rozinky nebo ořechy a řekněte dítěti, aby do každého dílku dalo správný počet kousků.

Našli jste potřebnou inspiraci? Nebo myslíte, že by vaše dítě spíš ocenilo hračku na mazlení? Pak mu vyrobte měkoučkého medvídka.

Reklama

Související témata:

Načítám