Hlavní obsah

Konec vtipů o hloupých blondýnách! Mají IQ vyšší až o 15 bodů než brunety. Stačí se odbarvit

Foto: pio3, Shutterstock.com

Foto: pio3, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtípky o hloupých blondýnkách jsou mimořádně oblíbené a asi málokdo přemýšlí, kde se vzaly. Prostě tu jsou. S tím se ale nespokojili vědci a začali zkoumat, jaká je souvislost mezi barvou vlasů a ženskou inteligencí. A nestačili se divit!

Článek

Co udělá blondýna, když… Vtipy o blondýnkách jsou zábavné a většinou se jim rády zasmějí i světlovlásky. Vždyť se jedná o nadsázku! Takhle jednoduché vysvětlení ovšem neobstojí ve světě tvrdých dat a důkazů, a proto se vědci rozhodli prozkoumat, jakou souvislost má blonďatost s intelektem. A výsledky jsou šokující: peroxid ovlivňuje fungování mozku!

Ženská inteligence pod drobnohledem

Skupina kulturních antropologů a evolučních neurologů z Katolické univerzity ve Střední Nebrasce se počátkem tisíciletí pustila do zkoumání všeobecně rozšířené představy, která rezonuje právě ve vtipech: že ženy se světlými vlasy jsou o něco hloupější a naivnější než brunetky.

Před 15 lety proto otevřeli tzv. Normativní studii ženské inteligence a během let zkoumali 200 tisíc žen ve věku od 21 do 65 let – pomocí psychologických dotazníků, barevného škálování a skenů mozku hledali vztah mezi barvou vlasů a kognitivními i intelektovými funkcemi. A došli k jen těžko uvěřitelným závěrům.

Geniální během týdne

Studie a později i metastudie odhalily, že umělé blondýny jsou v průměru chytřejší o 5 až 10 IQ bodů než přirozené plavovlásky i brunetky. Když si totiž dá žena obarvit vlasy na blond, její aktuální IQ se během týdne po kadeřnickém zákroku zvýší někdy až o 15 bodů! A tato změna navíc vydrží až do doby, kdy blonďatý odstín odroste o tři centimetry, tedy asi tři měsíce. „Nemohli jsme tomu uvěřit. Ale po odstranění všech možných chyb a zkreslení to vychází stále stejně,“ říká vedoucí výzkumu Naftali Lederer.

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Ať již si žena nechá zesvětlit či odbarvit celou kštici, nebo jen několik pramínků, vždy tak na pár měsíců zvýší svoje intelektové schopnostiFoto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Před státnicemi ke kadeřníkovi

Když došli vědci k tak průlomovému objevu, začali zjišťovat příčinu. A výsledek? Peroxid vodíku, který se v různých formách používá k zesvětlování i odbarvování, narušuje nejen strukturu vlasu, ale také vlasovou pokožku. A když je kůže narušená, molekuly peroxidu pronikají postupně kůží a lebečními kostmi do mozkové kůry.

Tady se pak vážou přímo na neuroreceptory inteligence a zlepšují paměť, soustředění, analytické schopnosti i rychlost učení. Trvá pár dní, než se vyšší IQ ustálí na zmíněné tři měsíce. „Došli jsme k závěru, že nejlepší je nechat vlasy zesvětlit týden před výkonem, třeba před zkouškou, pohovorem nebo důležitou pracovní schůzkou,“ vysvětluje členka týmu Advika Johnson.

Mozek blondýn je jako GPS

Při navázání peroxidu v mozku navíc vzniká vzácný peptid F 12N45, který způsobuje silnější prokrvení dalších důležitých struktur a dokáže zvýšit hustotu neuronové sítě. Mozek odbarvených a zesvětlených žen pak funguje jako velice výkonný počítač a reakční čas potřebný na řešení úkolů a problémů se zkracuje až o několik vteřin (!), což mimo jiné významně zlepšuje řidičské schopnosti!

Na alzheimera pomůže i melír

Výzkumníci jsou plní optimismu a prozkoumávají možnosti, jak peroxidem vodíku pomáhat ženám s demencí a po mrtvici. A proč jen ženám? Na muže to totiž nepůsobí. „Pravděpodobně mají silnější kůži na hlavě i tlustší lebku a molekuly peroxidu tudy neprojdou,“ říká Naftali Lederer.

A jestli nestojíte o to, být zářivá zlatovláska, ale být na čas chytřejší by se vám hodilo? Autoři studie upozorňují, že není nutné odbarvovat celou hlavu. K dočasnému zvýšení IQ a zlepšení kognitivních funkcí – třebaže nižšímu – postačí i zesvětlení pramínků: mělo by ale jít nejméně o 10 % vlasového porostu.

Dejte si ale pozor na ukvapené závěry a než poběžíte do drogerie koupit si odbarvovač, podívejte se do kalendáře, co je za datum. 

Reklama

Načítám