Hlavní obsah

Které části těla mohou vypovídat o inteligenci?

Foto: Mike Laptev, Shutterstock.com

Foto: Mike Laptev, Shutterstock.com

Reklama

Mozek nemusí být jedinou částí těla, která vypovídá o tom, jak jste inteligentní. Může v tom hrát roli i dominantní ruka, délka nohou a velikost břicha nebo hlavy. Jak na to vědci přišli?

Článek

Možná už vám někdy někdo sdělil, že jste zřejmě chytřejší, než vypadáte, a vy jste nevěděli, jestli to máte brát jako žert, nebo se spíš urazit. Řekli jste si ale, že je hloupé posuzovat něčí inteligenci podle vzhledu. Podle vědců to ale úplná hloupost být nemusí, protože některé části těla mohou skutečně naznačovat, kolik inteligence vám bylo dáno do vínku. Které to jsou?  

1. Dlouhé nohy a výška IQ

Studie vědců z Brown University a Princeton University naznačuje, že lidé s dlouhýma nohama jsou chytřejší než ostatní, a proto víc vydělávají. Autoři shromáždili data informující o výšce, váze, inteligenci, vzdělání a výši platů lidí narozených v USA a Velké Británii mezi lety 1958 a 1970. Analýza ukázala, že vysocí lidé s dlouhýma nohama dosáhli v kognitivních testech mnohem lepších výsledků. Taktéž vynikají v dobře placených povoláních vyžadujících inteligenci a pokročilé slovní i numerické dovednosti. Příčina spojení inteligence a výšky zatím vědcům není zcela jasná.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Lidé s BMI nad 30 (příznak obezity) mají podle jedné studie horší slovní zásobu i paměťFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Leváci jsou chytřejší než praváci

Pokud patříte mezi leváky, možné jste si ve škole připadali trochu odstrčení. Tato odlišnost ale může naznačovat lepší poznávací funkce mozku, jejichž prostřednictvím člověk jedná, reaguje, zvládá různé úkoly, zkrátka vnímá svět kolem sebe. S touto hypotézou přišla malá studie Aténské univerzity, které se zúčastnila asi stovka studentů, z nichž půlka psala levou a půlka pravou rukou.

Ve dvou kognitivních testech leváci praváky jednoznačně převálcovali a ukázali, že mají lepší paměť a mentální flexibilitu, což znamená, že se umí lépe přizpůsobit situaci a rychleji na ni reagovat. Autoři výzkumu se domnívají, že důvodem může být skutečnost, že leváci mohou ke zpracovávání informací využívat obě strany mozku.

„Dalším důvodem může být právě pocit jinakosti v dětství, který může u některých leváků podpořit vývoj vyšší odolnosti a přizpůsobivosti,“ uvažuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Psycholožka Alexandra Hrouzková ale před podobnými soudy varuje. „Dnes již víme, že úvahy o dominanci hemisfér jsou v mnohém zastaralé, stejně jako víme, že mnohé funkce mozku lze rozvinout kdykoliv v průběhu života, nezávisle na tom, jestli jste pravák nebo levák,“ vysvětluje. Podle ní dokáže mozek při pravidelném tréninku doslova zázraky.

Foto: Lukassek, Shutterstock.com

Podle některých teorií využívají léváci lépe obě strany mozku, a proto mají lepší paměť i schopnost rychle reagovat a přizpůsobit se nové situaciFoto: Lukassek, Shutterstock.com

3. Ploché břicho znamená lepší mozek

K seznamu špatností, které se připisují viscerálnímu tuku (zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko onemocnění srdce), přidali výzkumníci z Toulouse University další: Podle nich mají lidé s tučným břichem a BMI nad 30 (značí obezitu) nižší slovní zásobu a horší paměť než ti, u nichž hodnota BMI nepřesahuje hodnotu 20 a mají tedy pupek o poznání menší. Existují dvě možná vysvětlení – buď tukové hormony poškozují mozkové buňky, nebo tuk zanáší tepny v mozku, tím snižuje množství krve a kyslíku, které se do něj dostává, a tím zhoršuje jeho funkčnost.

4. Velká hlava, velké myšlenky

V magazínu Molecular Psychiatry byla v lednu 2016 publikována studie, podle níž jsou nejchytřejší ti lidé, kteří se narodili s velkou hlavou. Více než půl milionu Britů podrobili vědci kognitivním testům a analyzovali vzorky jejich krve, moči a slin. Díky tomu zjistili, že lidé s velkou hlavou mají lepší verbálně-numerické uvažování, s čímž souvisí vyšší šance na získání vysokoškolského titulu. Za vším stojí podle vědců genetika, jak konkrétně, jim ale není jasné, proto je výsledky potřeba dále zkoumat.

Nicméně nezapomínejte, že studie nemusí být všemocné, a tak si inteligenci druhého ověřte raději verbální komunikací.

Reklama

Načítám