Hlavní obsah

Tipy na použití peroxidu vodíku, které vás překvapí

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Určitě máte v lékárničce peroxid vodíku, ale možná vás nikdy nenapadlo, že se hodí nejen k dezinfikování odřenin a řezných ran. Prozradíme vám, na co všechno ho můžete v domácnosti ještě použít.

Článek

Tříprocentní peroxid vodíku (H2O2), lidově zvaný kysličník, koupíte v lékárně a je primárně určený k medicínským účelům. Ovšem není to jeho jediné využití. Bude se vám hodit nejen při úklidu a praní prádla, ale prospěje například i vašim nehtům.

Aby správně fungoval, je třeba ho chránit nejen před světlem, ale i před případným znečištěním (např. prachem). Jinak se postupně rozloží na vodu a kyslík a vy pak budete zklamaní, že naše tipy nefungují.

1. Vydezinfikuje houbičky a prkýnka

Bez houbiček na nádobí se většina domácností neobejde, ale bohužel jsou živnou půdou pro různé druhy bakterií. Proto by se měly po každém mytí vyměnit, což by ale vyšlo docela draho. Máme pro vás levnější řešení: stačí je každý večer vydezinfikovat v roztoku vody a peroxidu vodíku 1 : 1. Zbytek nalijte do lahve s rozprašovačem a postříkejte dřevěná a plastová prkénka, na kterých často zůstávají vrypy po ostří nože. Tak zajistíte, že ani tady se vám nezabydlí žádné škodlivé bakterie.

2. Umyje ledničku

To samé můžete udělat i po vyčištění ledničky. Roztok peroxidu vodíku nastříkejte na vnitřní plochy, nechte působit alespoň pět minut a potom povrch pečlivě otřete hadříkem namočeným v čisté vodě a osušte.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Peroxid se hodí při mytí chladničkyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

3. Vyčistí zrcadlo i spáry mezi dlaždicemi

Peroxid vodíku můžete využít také při mytí koupelny. Skvělým pomocníkem je například na spáry mezi dlaždicemi. Pro vybělení spárovací hmoty si vyrobte pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku v poměru 1 : 1. Potřete jí spáry a nechte působit alespoň pět minut. Potom je vydrbejte jemným kartáčkem a opláchněte čistou vodou.

Pomocí peroxidu vodíku se zbavíte také šmouh na zrcadle. Stačí na něj nastříkat neředěný peroxid vodíku a přeleštit utěrkou z mikrovlákna.

4. Odstraní žluté skvrny od potu

Díky peroxidu vodíku budete mít bělejší prádlo, protože pomůže zlikvidovat zažloutlé skvrny od potu. V misce smíchejte peroxid vodíku, jedlou sodu a vodu v poměru 1 : 1 : 1. Kartáčkem s měkkými štětinami roztok zapracujte na skvrny a nechte působit alespoň 30 minut. Potom fleky vezměte ještě jednou kartáčkem. Prádlo pak důkladně vymáchejte, dejte do pračky a perte obvyklým způsobem.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Spojení peroxidu a sody je geniální a pomůže bílému prádlu od skvrnFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

5. Vybělí zažloutlé nehty

Skvělé vlastnosti peroxidu vodíku oceníte, pokud máte zažloutlé nehty například v důsledku lakování. Pomůže vám speciální pasta, kterou získáte smícháním peroxidu vodíku s jedlou sodou v poměru 1 : 2. Potřete si jí nehty, nechte působit alespoň tři minuty a opláchněte čistou vodou.

6. Dezinfikuje manikúru

Se zdravými nehty a pokožkou souvisí také kvalitní a čistá manikúra. Po každém použití kovových nástrojů je ponořte na tři minuty do kelímku s peroxidem vodíku nebo je alespoň postříkejte peroxidem z láhve s rozprašovačem.

7. Zbaví nohy zápachu

Když už jsme u ošetření nehtů, peroxid vodíku vás zbaví také nepříjemného zápachu nohou. Připravte si lázeň z teplé vody a peroxidu vodíku v poměru 3 : 1 a ponořte do ní chodidla alespoň na 15 minut. Není bez zajímavosti, že zároveň tím prý snížíte riziko vzniku kožních plísní.

Upozornění

Lahvičku s peroxidem vodíku nenechávejte stát bez dozoru. Při požití totiž může způsobit puchýře v ústech, zvracení a bolesti břicha. Ve specializovaných obchodech je k dostání také 30- a víceprocentní peroxid vodíku: je prudce jedovatý a je určený pouze pro laboratorní účely. Na něj se rady v tomto článku nevztahují!

Reklama

Načítám