Hlavní obsah

Demence: nepříjemný příznak mnoha různých nemocí

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Reklama

Zapomínáte a bojíte se, že by to mohl být příznak demence? Pravděpodobně půjde jen o roztržitost či následek přepracovanosti. I tak je ale dobré vědět, jak se problém, který postihuje stále více lidí, projevuje a jak ho včas odhalit.

Článek

Demence je velmi široký pojem. Nejčastější formou je Alzheimerova choroba, kterou poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907. V té době byla na rozdíl od současnosti považována za nemoc velmi vzácnou. Dnes jí v Česku trpí asi 170 tisíc lidí, žen je přitom výrazně více – 110 tisíc.

Příznaky a projevy demence

Jestliže hovoříme o demenci obecně, pak jsou jejími nejčastějšími příznaky poškození mozku, která se projevují poruchami paměti, chování, ztrátou orientace v prostoru a čase, sníženým intelektem a také zhoršenými schopnostmi vykonávat běžné aktivity. V nejkrajnějším případě jde o ztrátu soběstačnosti.

Příčiny: nejen alzheimer, ale i mrtvice

Příčinou demence ale nemusí být jen Alzheimerova nemoc, problémy mohou souviset s mnoha jinými diagnózami. Které jsou nejčastější? Velmi známá je demence jako následek poškození mozku v důsledku přerušení zásobování kyslíkem při mozkové mrtvici nebo vlivem ucpávání tepen (ateroskleróza). Demencí někdy končí i Parkinsonova nemoc. Poškodit mozek může také alkohol, úraz hlavy, mozkový nádor či roztroušená skleróza.

Zhruba 15 procent postižených má demenci s Lewyho tělísky. Jde o chorobu, která je podle odborníků na pomezí mezi Alzheimerovou a Parkinsonovou nemocí a kromě demence se projevuje zrakovými halucinacemi. Trpěl jí například slavný komik Robin Williams (†63).

Fotbalisté žijí déle než ostatní, zato trpí 3,5krát častěji demencí.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Riziko demence roste s věkem, ale výjimečně se nevyhýbá ani mladým lidemFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Riziko demence roste s věkem

Předpokládá se, že za zhruba 30 let bude tento počet až trojnásobný. Populace totiž stárne a věk je jednoznačně největším rizikovým faktorem pro vznik potíží. Alzheimerovou nemocí jsou nejčastěji ohroženi lidé vyššího věku, většinou nad 75 let. Problémem se stává také pro zdravotnické systémy, protože léčba a péče o nemocné stojí stále více peněz.

Jak se demence projevuje

Problémy obvykle nastupují pozvolna. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Výjimkou je mozková mrtvice, kde k poškození mozku dochází rychle – a tady je zásadní rychlá pomoc! V případě ostatních forem demence je také důležité včas vyhledat pomoc, ale nejde o minuty. Rozhodně však platí, že nemoc bývá obvykle diagnostikována pozdě. Myslete na to, a pokud se ve vašem okolí objeví bezplatné testování, využijte ho.

Alzheimer útočí i na třicátníky! Sedmičkový test vám ukáže, jak na tom jste.

Foto: michaelheim, Shutterstock.com

Některé statistiky tvrdí, že Alzheimerova demence nejčastěji ohrožuje vzdělané ženyFoto: michaelheim, Shutterstock.com

Vyšetření, léčba a komplikace

Pacient s podezřením na demenci by měl být vyšetřen neurologem a psychiatrem. Vedle toho by mělo proběhnout CT vyšetření nebo magnetická rezonance, případně EEG vyšetření.

Žádný lék, který by demenci vyřešil, neexistuje. Používají se antidepresiva a tzv. kognitiva – zlepšují mozkovou činnost, mohou zmírnit příznaky a nemoc zpomalit. Zbrzdit lze i postup demence způsobené například mozkovou mrtvicí. V terapii se užívají i různé nelékové metody, jako je trénování mozku tancem, pohybem, arteterapií a podobně. Důležitá je ovšem také pomoc blízkým, kteří o nemocného pečují.

Demence se obvykle zhoršuje a v krajním případě nejsou pacienti schopni se obléknout ani najíst a jsou plně závislí na cizí pomoci. Poměrně často se také kombinují různé druhy a příčiny demence.

Existuje prevence demence?

Předejít demenci zcela nejde. Jako u většiny nemocí platí, že pomáhá pohyb, zdravá výživa a také trénování mozku. Říká se, že vzdělané lidi, kteří během života více namáhají mozek, zasáhne nemoc méně často. Riziko onemocnění zvyšuje naopak dědičnost.

Demence

  • Popis - Poškození mozku, které se zpočátku projevuje poruchou paměti, později zasahuje intelekt i osobnost.
  • Příznaky - Porucha paměti, soustředění, ztráta orientace, změna chování, snížený intelekt.
  • Léčba - Lék na Alzheimerovu demenci neexistuje. Příznaky mohou zmírnit kognitiva, která zpomalují její průběh. Zbrzdit lze také postup vaskulární demence způsobené například mozkovou mrtvicí. Mírnit lze i psychologické příznaky a poruchy chování. Důležité však je, aby lidé trpící demencí i pečovatelé byli s těmito možnostmi obeznámeni a využívali jich.
  • Smrtnost - Ještě před deseti lety nepatřily Alzheimerova choroba a demence ani do první desítky hlavních příčin úmrtí v Česku. Loni byly už sedmým nejčastějším důvodem (mohly za smrt každé 23. ženy a každého 45. muže).
  • Prevence - Zdravý životní styl, trénování mozku.

Reklama

Načítám