Hlavní obsah

Sapiosexuál: neuhodnete, co je pro něj nejvíc sexy

Foto: Sergey Chumakov, Shutterstock.com

Foto: Sergey Chumakov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homosexuál, bisexuál, možná i pansexuál. Tyhle termíny znáte. Ale slyšeli už jste o sapiosexuálech? Víte, co je vzrušuje a dostává do varu? A podle čeho poznáte, jestli se mezi ně neřadíte náhodou i vy?

Článek

Termín sapiosexuál vznikl spojením dvou latinských slov – sapio, což znamená moudrý, rozumný či uvážlivý, a sexualis, tedy sexuální či pohlavní. Sapiosexuál je tedy zjednodušeně řečeno ten, koho na ostatních vzrušuje jejich inteligence.

Základní charakteristika

Vzpomínáte, jak bývalá manželka politika Jiřího Paroubka (68) Petra Paroubková (47) v době, kdy byl jejich vztah ještě zalitý sluncem, mluvila o tom, že nejdůležitější je pro ni partnerův intelekt a že na jejím muži je nejvíc sexy právě mozek? Vlastně se dá říct, že tohle byla ve zkratce jasná ukázka sapiosexuality. Těmto lidem vůbec nejde o to, kdo jak vypadá, jaký má zadek, prsa, oči, vlasy, zda má smysl pro humor, charisma, peníze či cokoli jiného. Jediným měřítkem atraktivity je pro ně právě inteligence.

„Sapiosexuály vzrušují postřehy, nápady a názory jiných lidí. Přitahují je proto lidé s pronikavou a bystrou myslí,“ vysvětluje americká spisovatelka a životní lektorka Diana Raab. Není proto překvapením, že objektem zájmu sapiosexuálů bývají často učitelé, profesoři, vědci, prostě lidé, kteří toho hodně ví a rádi to dávají najevo.

Výše IQ je pro sapiosexuály důležitější než výše bankovního konta. „Je to orientace, díky níž vás přitahují jen a jen inteligentní lidé. A jde opravdu jen o inteligenci, nikoli o její vedlejší produkty typu sociální postavení, dobrá práce, vysoký plat a podobně,“ dodává vztahová terapeutka Casey Tanner.

Foto: Profimedia.cz

Sexy mozek ale není zárukou šťastného vztahu. Paroubkovi se rozvádějí již přes čtyři rokyFoto: Profimedia.cz

Jste to vy?

To, že oceníte inteligenci druhých, že si potrpíte na chytré protějšky, to z vás samozřejmě ještě sapiosexuála nedělá. Co jsou ale 3 základní signály toho, že máte víc než našlápnuto?

1. Hledíte jen na inteligenci

Brouzdáte na seznamce, podvědomě kašlete na fotky případných partnerů, ale oči vám neustále kloužou k informacím o jejich vzdělání, kariéře, názorech a podobně. Neberou vás svalnatá těla, nerozplýváte se nad sexy herci, neotočíte se za někým na ulici jen proto, že je zatraceně hezký.

Podstatná změna ovšem nastane, když o někom zjistíte, že má pět vysokých škol, publikuje ve vědeckých časopisech, na svém kontě několik vynálezů. Pak motýlci ve vašem břiše poletují jak splašení a hned mu chcete ukázat, že vy jste též velmi pohotová, sečtělá a zajímavá.

2. Nejdřív debata, potom sex

Každý se občas rád zapojí do nějaké vážnější diskuse, debatuje o politice, filosofii, knihách. Pokud vás ale takové situace dostávají do erotické nálady a ten nejplamennější řečník ve vás vzbuzuje chuť na sex, nejspíš jste sapiosexuál. Protože právě tohle je pro ně ideální milostná předehra. Ne doteky, sledování lechtivých filmů, vyznání lásky, ale společné sledování dokumentu o druhé světové válce, hovor, v němž ten druhý jasně ukazuje, co všechno ví a zná.

3. Emoce až na druhém místě

Většina lidí potřebuje k vyvolání nějaké milostné jiskry a intimity emoční souznění. Váš partner tak může mít ten nejhezčí zadek na světě, ale pokud si emočně nerozumíte (vidíte svět jinak, nesmějete se stejným věcem…), nic dlouhodobějšího z toho asi nebude. Pro sapiosexuály ale takové souznění není důležité, hledají někoho, kdo je s nimi kompatibilní inteligenčně. Což v praxi znamená, že musí být minimálně stejně chytrý, ideálně chytřejší. Sapiosexuální osoba může vyhledávat protějšky stejného i opačného pohlaví. Spíš než sexuální orientace jde tedy o způsob, jakým je člověk přitahován k někomu jinému.

S milostnými vztahy je to těžké. Existuje tolik možností, jak a kdy se zamilovat. Láska bez hranic. Pansexuálové milují každého!

Reklama

Související témata:

Načítám