Hlavní obsah

Konečně za kulturou! Kam do letňáku a kde potkáte Vinnetoua?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Chcete si léto užít naplno a vynahradit si omezené možnosti posledních měsíců? Zabaví se zvídaví i hraví, malí i velcí. Hrady a zámky, letní kina i divadla, stejně jako malé festivaly se vás už nemůžou dočkat!

Článek

Ještě nedávno to vypadalo, že větším letním hromadným radovánkám odzvonilo, a že bude komplikovanější i uspořádat rozvětvené rodinné setkání. Nakonec ale ty možnosti, kam vyrazit a co zažít, budou v létě celkem bohaté a pestré. Větší akce a festivaly zůstávají zrušené nebo odložené, ale pořád je z čeho vybírat.

Ať už hledáte tipy na výlety nebo přemýšlíte, kde strávit příjemní letní večer, najdete u nás opět pravidelnou dávku inspirace.

Letní kino ve Žlutých lázních

Jestli něco dýchá romantikou, tak večery v letním kině, co říkáte? Pražské Žluté lázně na pravém břehu Vltavy letos vstoupily do 110. sezony a nabídnou návštěvníkům pravidelnou porci filmových zážitků (v úterý a v sobotu). Těšit se můžete třeba na Tarantinovy Hanebné pancharty (2009) nebo film Tenkrát v Hollywoodu (2019). Na své si přijdou i sportovní nadšenci, je tu možnost zahrát si beach volejbal, zkusit paddleboard nebo kroket. Nově je otevřen i dětský koutek, samozřejmostí je dobré jídlo a pití a těšit se můžete i na menší koncerty v rámci Rozmarného hudebního léta.

Foto: zlutelazne.cz

V areálu u Vltavy můžete strávit klidně celý den a završit to filmovým zážitkemFoto: zlutelazne.cz

Unikněte z Endorfinu

Co podniknout, když bude venku ošklivo? Vyrazte ve dvou či v partě na dobrodružnou hru do pražského Endorfinu. Zorientovat se v daném prostoru, najít stopy a indicie, vyřešit sérii hádanek a uniknout z místnosti ve stanoveném čase – to je cílem únikových her, které se staly fenoménem. V pražském Endorfinu se můžete pokusit zachránit se z potápějícího Titanicu nebo se objevit ve světě Star Wars. Nadšení budou i fanoušci filmových hororových trháků. Jako další hry tu totiž najdete strašidelné Saw nebo Freddy Kruegera. A mají tu i specialitu – hru pro jednoho a ve dvojím provedení, takže můžete někoho vyzvat na souboj.

Foto: endorfin.cz

Někdy je to o nervy, ale o to víc se budete snažit, abyste unikliFoto: endorfin.cz

Prohlídky na zámku ve Žďáru

Oznámit dětem, že cílem výletu je prohlídka zámku? Obvykle to není vysněný program nejmenších členů rodiny, ale když zamíříte na zámek ve Žďáru nad Sázavou, budou jásat! Originální, poučné a zábavné jsou dětské prohlídky, které probíhají každé prázdninové pondělí, středu a pátek od 10 hodin. Jsou určeny rodinám s dětmi od 4 let. Nechte se pozvat do doby baroka a poznejte, co tehdy obnášelo být podkoním, kuchařkou nebo sochařem. V loňském roce trhaly tyto prohlídky rekordy v návštěvnosti, tak si udělejte raději rezervaci předem.

Foto: Archiv města Žďár nad Sázavou

Pří téhle prohlídce nebudou děti znuděně šoupat nohama v papučíchFoto: Archiv města Žďár nad Sázavou

Vyrazte k moři do Mělníka

Jestli se nechystáte v dohledné době k moři a už se vám po atmosféře přímořských letovisek stýská, zkuste zajet do Mělníka. Tamní náplavka se 11. července promění na přístav plný exotických chutí a vůní. Akce chce propojit město s vodou, a to ve spojení putovní výstavy Imaginárium bratří Formanů v Regionálním muzeu s lodí Tajemství, která letos oslaví 20 let svého putování. Těšit se můžete na dobroty vonící mořem a bohatý doprovodný program, balkánskou dechovku, kejklíře, tvůrčí dílny nebo ohňovou show a hlavně na divadelní představení Aladin na lodi Tajemství, kde budou probíhat i komentované prohlídky.

Foto: Archiv města Mělník

V Mělníce rychle zapomenete, že k moři vám to letos nevyšloFoto: Archiv města Mělník

Vinnetou v Boskovicích

Před zhruba dvaceti lety vzniklo v pískovcovém lomu u Boskovic kousek od Brna Westernové městečko, kde se ocitnete na divokém západě a můžete si mimo jiné vyzkoušet i nejrůznější indiánské a kovbojské dovednosti, jako třeba hod tomahawkem. Letošním lákadlem je divadelní představení Vinnetou I. Milovníci filmů o náčelníkovi Apačů a jeho věrném příteli Old Shatterhandovi si tak mohou připomenout první ze zfilmovaných příběhů, ve kterém se Vinnetou s německým zeměměřičem seznámili. A že to nebylo kamarádství na první dobrou... V boskovickém amfiteátru vznikla unikátní scéna, která jakoby té filmové z oka vypadla. Premiéru má představení 18. července a hraje se po celé léto.

Foto: Profimedia.cz

Stýská se vám po starých dobrých časech? Tady na ně lidé stále věříFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata: