Hlavní obsah

Kontroverzní mléko: Pít ho, nebo ne? Zeptali jsme se 3 odborníků na výživu

Foto: Profimedia

Mléko je dlouhodobě kontroverzní téma. Takhle se na ně dívají výživoví poradciFoto: Profimedia

Reklama

O mléku se dnes mluví opravdu hodně. Možná až moc. Produkt, který byl ještě pár let zpátky považován za maximálně zdravý, je dnes z různých stran zatracován. Co si o něm myslí odborníci přes výživu?

Článek

Ještě předchozí generace brala mléko jako něco nedotknutelného. Co zdravějšího si dopřát třeba k snídani? Dnes je tomu ale jinak. Spolu s rostoucím zájmem o zdravou stravu a také různé alternativní výživové směry se začínají objevovat pochybnosti.

Ptali jsme se proto za vás, jak tomu vlastně je. Tohle si myslí…

Prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. z projektu Bílé plus

Bohužel sleduji, že se v posledních letech často svádí na mléko problémy s trávením. Přitom to nejlepší, co můžete udělat v případě průjmů i zácpy, je dát si zakysaný mléčný výrobek – jogurt, podmáslí a jiné. Jsou totiž zdrojem probiotik, která posilují obranné reakce těla a tlumí jeho poškození.

Proč se tedy o mléce píše v negativech? Nejspíše proto, že se slepě přebírají výživová doporučení z východní medicíny. Přitom je obecně známo, že Asijci jsou laktózově intolerantní.

V naší populaci je ale takto postiženo méně než pět procent dospělých. Ještě méně lidí trpí u nás alergií na mléčnou bílkovinu. V dospělosti je u nás výskyt alergie na mléko odhadován na 0,1 až 0,5 procent populace. Pro naprostou většinu lidí evropského původu je proto konzumace mléka a mléčných výrobků mimořádně prospěšná.“

Radek Pajič, odborník z Bomton Power Concept

„Najdete mnoho benefitů mléka. Od vitaminů, minerálů, bílkovin, železa, vápníku... Stejně tak ale najdete celou řadu studií, které budou tyto benefity dementovat.

Je ale třeba dívat se na věc v širších souvislostech. Měli naši předci, prababičky a pradědečci problémy po mléku jakéhokoli typu? Jedli sádlo, škvarky i lepek, a přesto nic takového neřešili.

Hledal bych problém jinde. Naši předci pili mléko, které si nadojili ze svých zvířat, jež nakrmili tím, co vypěstovali a sklidili. Dnes si lidé zpoza počítače objednají mléko přes on-line prodejny přímo domů.

To, že se nehýbete nebo jste ve stresu, má i vliv na funkci vašich střev, a s tím i na celé vaše tělo.

Když přestanete analyzovat každou potravinu a začnete žít tak, jak je vašemu tělu vlastní – budete se více hýbat a přizpůsobíte svůj kalorický příjem dennímu režimu – uděláte pro svoje tělo a jeho zdraví úplně to nejlepší. A možná i problémy s trávením mléka budou ty tam.“

MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu

V praxi se setkáváme s klienty, kterým zdravotně může prospět mléko, eventuálně mléčné výrobky, nekonzumovat. To je již na individuálním posouzení, bývá to například v případě ekzémů a podobných problémů.

Nicméně primárně platí, že pokud nemáte problém s trávením mléčných výrobků, určitě je nevyřazujte. Obzvláště jogurty a zakysané mléčné výrobky jsou cenné svým obsahem prospěšných bakterií. Proto pokud je vám jedno, zda k snídani mléko nebo jogurt, vždy vám doporučím spíše polotučný jogurt.

Pokud někdo netráví mléko jako takové, může se jednat spíše o ,normalitu‘ z pohledu evoluce. Výskyt takzvaného primárního typu laktózové intolerance se uvádí celosvětově 75 procent a například v asijské části světa je to asi 90 procent.

To znamená, že toto obyvatelstvo mléko netoleruje, a mohou tak odtud pocházet – pro nás ne zcela platné – doporučení východních medicín mléko nekonzumovat.“

Pijete mléko?

Reklama

Načítám