Hlavní obsah

Velikonoce: Kopřivový špenát s vejcem

Hodnocení:
(85)
Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

První paprsky slunce, zelenající se tráva a ve vzduchu je konečně cítit tolik vytoužené jaro. Doneste si ho trochu i do kuchyně a připravte si svěží (a super zdravý!) kopřivový špenát. Someliér Petr Mašek vám na závěr poradí, jak tuto oslavu jara dotáhnout k dokonalosti!

Ingredience pro:
2 porce
Z kopřiv použijte pouze listy
  • 200 g mladých kopřiv
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Listy kopřiv dopředu spařte vroucí vodou, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. 

Krok 2: Osolte, opepřete a nechte lístky povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva.

Tip someliéra: „Ke svěžímu předkrmu, jako je tento, je ideální volbou aperitiv v podobě sklenky suchého šumivého vína. Jeho svěží chuť s tóny jablka a citrusů se bude hodit skvěle,“ říká Petr Mašek.

Foto: Archiv firem

Vsaďte na italskou klasiku v podobě prosecca. Zleva: Prosecco Mionetto Prestige Brut, prodává osobnivinoteka.cz, 169 Kč; Gancia Prosecco D.O.C. brut, prodává warehouse1.cz, 250 Kč

Foto: Archiv firem

Pozadu ale nezůstává ani kvalitní česká produkce! Zleva: Chateau Bzenec brut, prodává osobnivinoteka.cz, 199 Kč; Mikrosvín Cuvée Sekt 2015, prodává vicom-vino.cz, 369 Kč

Používáte v kuchyni kromě kopřiv nějaké jedlé býlí? Inspirujte se v seznamu 10 květin, které stojí za to ochutnat!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek