Hlavní obsah

Koronavirus mu vzal práci, tak neplatil alimenty. Co s tím?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Rozvedli se, moc dobře spolu nevycházeli, ale na péči o dcery se dohodli. Karel se s nimi vídal a pravidelně platil alimenty. Jenže kvůli koronavirové pandemii přišel o práci a peníze přestal posílat.

Článek

Život je někdy zatraceně těžký a přichystá si téměř neřešitelné situace. S každým problémem se ale nakonec lze nějak vypořádat. Pomoci mohou například mediátoři. Přečtěte si další příběh z praxe vztahové mediátorky Kateřiny Bělkové.

Když to ještě nějak fungovalo

Karel (38) se s Ivanou (35) sice nerozešel v nejlepším, koneckonců opustil rodinu kvůli jiné ženě. Ale i když spolu moc dobře nevycházeli, na péči o dvě dcerky se dohodli. Karel holčičky pravidelně vídal a poctivě posílal dohodnuté výživné. Ivaně se sice nedařilo najít si stálou práci, ale měla brigády. Jezdila uklízet do několika rodin, čímž si zajistila celkem slušný přivýdělek. Když k němu přidala alimenty a sociální příspěvky, byla schopná sebe i dcery sice skromně, ale slušně uživit. Mladší dcerka navíc chodí teprve do první třídy, tak měla Ivana dobrý pocit, že se jí alespoň může stále dost věnovat.

Koronavirus všechno změnil

Problém nastal na podzim, když Karel přišel o práci. Pracoval jako kuchař v restauraci, která podzimní vlnu koronavirové pandemie už neustála a zkrachovala. Karel rezignoval a přestal alimenty posílat.

Peníze ovšem dětem i exmanželce opravdu chyběly a rodina, kterou opustil, se ocitla ve velmi nepříjemné finanční situaci. Když nepomohly pokusy se nějak dohodnout, myslela Ivana, že bude muset vše řešit přes soudy. Ale na odboru sociální péče jí poradili, ať zkusí mediaci. A tak Ivana s Karlem skončili u Kateřiny Bělkové.

Vyřešili víc než jen peníze

Potřebujeme vyřešit finance! To byla věta, kterou od obou mediátorka slyšela v podstatě hned ve dveřích. „Po chvíli se ale ukázalo, že je toho v jejich vztahu nedořešeno mnohem víc než jen peníze,“ vypráví Kateřina Bělková.

Od peněz se totiž dostali k tomu, že oba rozchodu litují. „Karel přiznal, že žena, kvůli které od rodiny odešel, byla krok vedle. Ivaně se omluvil, že ji nechal s dcerami na holičkách,“ popisuje mediátorka. I Ivana přiznala svůj díl viny: až po Karlově odchodu si uvědomila, že kvůli dcerám úplně zapomněla pečovat o jejich vztah. Oba si uvědomili, že to spolu chtějí ještě zkusit. V tu chvíli ovšem vyvstala otázka, jak to přijmou dcery, které k otci kvůli jeho odchodu k jiné ženě ztratily důvěru.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Ona sice nepracovala na vztahu, ale on odešel pro jistotu i od dětí! A ty jsou v tom nevinně, zato mají dobrou paměťFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Mediace s dcerami

Nakonec se dohodli, že i s tím jim pomůže mediátorka. „Absolvovali jsme ještě jednu mediaci, kam jsme přivedli i dcery. Když se Karel s Ivanou před třemi lety rozcházeli, bylo to dost bouřlivé. Jedna holčička dokonce musela absolvovat několik sezení u psycholožky, protože po rozchodu rodičů trpěla úzkostmi,“ vysvětluje Kateřina Bělková.

Cílem mediace tedy bylo, aby dcery nebyly z návratu otce zmatené a aby pochopily, že chyby udělali oba rodiče, ale již si odpustili a uvědomili si, že spolu jim bude lépe než každému zvlášť. „To se nám podařilo, dcery novou situaci vzaly úplně přirozeně, byly nadšené, že rodiče budou žít zase pohromadě,“ ukončuje mediátorka s tím, že i neobvyklá pandemická situace může přinést dobré zkušenosti.

Než zničíte dětem život svým odchodem, dobře si to rozmyslete. Druhé a další manželství mají totiž mnohem větší rozvodovost než to první!

Reklama

Načítám