Hlavní obsah

První třída je tu! Jak připravit na změnu dítě a jak sebe?

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První třída... Je to důvod těšit se na září, anebo si přát, aby srpen nikdy neskončil? Pro dítě i rodiče jde o velký milník. Prvňáčka čeká nový kolektiv, více práce a méně zábavy. Na rodičích je, aby jej zbavili nejistoty, nastavili fungující denní režim a podporovali rozvoj jeho možností.

Článek

Z předškoláčka se brzy stane školák? Není třeba to dramatizovat – změna to je, ale dá se na ni připravit. Mluvte s dítětem o tom, že jej čeká nová paní učitelka a noví kamarádi, že se bude učit přes den ve škole a sem tam si něco zopakujete i doma. Snažte se, aby to bralo jako dobrodružství, a sami sebe nachystejte na pevnější režim, který bude třeba přizpůsobit školním povinnostem a potřebám prvňáčka.

Co ještě stihnete do začátku školy a jak se školáčkem pracovat v prvních měsících?

1. Získejte informace a předejte je dětem

Zjistěte si o škole a první třídě maximum informací (učitelka, kolektiv, systém výuky) – budou se hodit vám i budoucímu školáčkovi. Děti nevědí, co čekat, tak jim pomozte získat lepší představu. Ujistěte je, že v první třídě se jich učení týká jen dopoledne a v družině je čas na hry, kamarády a pobyt na vzduchu.

2. Kdo je připraven, není zaskočen

Pokud už teď víte, co všechno dítě do první třídy potřebuje, zapojte ho do nákupů – nechte ho třeba vybrat aktovku, penál či pera. Snažte se, aby hned na začátku školáčkovi ve výbavě nic nechybělo. Prvňáček na sebe chce upozornit krasopisem a ne průšvihem.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Když se dítěti budou pomůcky líbit, bude se do školy víc těšitFoto: FamVeld, Shutterstock.com

3. Pozitivně motivujte

Nikdy školou nevyhrožujte ani nestrašte! První třída je pro budoucí vztah k vzdělávání zásadní. Zároveň ale nenastavujte přehnaná očekávání a dítěti netvrďte, že bude jistě hvězdou třídy. Není dobré školu dramaticky chválit, nebo naopak přiznávat vlastní obavy. Změna to bude pro všechny, tak potomka předem nestresujte.

4. Trénujte pozornost

Během posledního roku ve školce děti trénovaly pozornost a soustředění a je fajn s nimi procvičovat víc. Udržet koncentraci během vyučování je pro spoustu dětí problém. S potomkem si čtěte a na text se doptávejte, ať ví, že má dávat pozor. Stanovte si pravidelný čas, kdy budete plnit předškolní úkoly – stačí pár minut denně, aby si dítě zvyklo.

5. Pevný denní režim pro vás i dítě

Vzhledem k povinné předškolní docházce jste si už pravděpodobně vytvořili systém a ráno obstojně fungujete. Nyní je ideální čas na změnu uvolněného prázdninového režimu – začněte dodržovat pevnou ranní a večerní rutinu. Pamatujete, jak malým dětem vyhovoval řád a rituály? I nyní si předem vše naplánujte, včetně odpoledních a večerních aktivit celé rodiny, chystání snídaní, svačin a večeří.

6. Nepřetížit hned od začátku 

Tušíte, že je na školu dítě připraveno, ale dětská psychika je křehká a nevyzpytatelná. Je možné, že ze školy bude vyždímané jako citron. Dejte potomkovi čas a nenabouchejte mu rozvrh mimoškolními aktivitami. První pololetí berte jako dobu hájení. Kdybyste zaznamenali změny v chování, řešte to hned. Škola je prý základ života, tak ať je to život plný legrace.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

S nástupem dítěte do školy čeká velká změna celou rodinuFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

7. Soustřeďte se na talent a možnosti

Maximálně podporujte u dítěte samostatnost, neupínejte se na výsledek a nesrovnávejte! Jak říká kouč a mentor Jan Mühlfeit (spoluautor knihy Odemykání dětského potenciálu, 2018), měli byste se zaměřit na rozvoj oblastí, v nichž je dítě silné. Určitě nebude vynikat ve všem, ale číst, psát a počítat se musí naučit každý – obrňte se trpělivostí a s těžšími úkoly mu pomozte.

8. První den je tu

Na první školní den si udělejte volno vy i partner a dejte najevo, že tento den považujete za významný. Velké téma je kornout s dobrotami. Přišel k nám z Německa, kde symbolizuje školní zralost dítěte. Zjistěte si předem, zda ve vaší škole tuto tradici rodiny drží, a rozmyslete se, zda ji chcete ctít také. Pokud ne, dobře to dítěti vysvětlete.

Čeká letos vašeho potomka první třída? Máte už připravenou výbavu?

Reklama

Související témata:
Družina

Načítám