Hlavní obsah

Muž neplatí na dítě, o kterém zjistil, že není jeho

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Manželství Jana a Alžběty bylo odjakživa plné hádek. A když u rozvodu vyplavalo na povrch, že Jan není otcem jejich jedenáctileté Klárky, nastalo drama. Zdrcený muž odmítl platit výživné a nechtěl dceru vůbec vidět, přestože ji velice miloval. Rodině nakonec pomohla mediátorka.

Článek

Život přináší řadu problémů a s některými si nedokážete poradit sami. Pro tyhle případy a spory plné emocí jsou tu mediátoři. Přinášíme další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Mladá láska

Jan (34) a Alžběta (33) se poznali na základní škole a brali se velmi mladí, nevěstě bylo dvacet let. Idylické soužití to ale rozhodně nebylo. Mladá žena nebyla vybouřená, toužila po zábavě a manžel na ni velmi žárlil. „Při mediaci se Alžběta svěřila, že se celou dobu cítila v manželství izolovaná, Jan ji nechtěl samotnou nikam pouštět. Chodila jen do práce a po ní hned domů. Jinak ji doma čekalo peklo v podobě výslechů a častých hádek,“ popisuje Kateřina Bělková. Přesto to zvládali, po hádkách přišlo usmíření a několik krizí takhle překonali.

Miminko na čas pomohlo

Pak Alžběta otěhotněla a Jan byl nadšený. Období po narození miminka a mateřská dovolená byly asi tím nejhezčím, co spolu prožili. Alžběta se starala o Klárku, byla doma a vyrazila maximálně na pískoviště s jinými maminkami. „Nechodila nikam do společnosti, a tak obavy jejího muže z nevěry ustaly. V dceři se zhlédl, byl šťastný,“ říká Kateřina Bělková.

Ale idylka netrvala dlouho. Skončila, když se Alžběta vrátila po mateřské do práce. „Hádky a rozbroje byly stále častější. Alžbětě po několika letech došla trpělivost a zakoukala se do kolegy. Tuhle krizi manželství už neustálo a začalo martyrium rozvodového řízení,“ vysvětluje Kateřina Bělková.

Letité tajemství prasklo

Jan vinu za rozpad vztahu dával jen Alžbětě a začal dělat problémy. Trval na tom, že bude na dceru platit naprosté minimum, protože jeho žena má přece nového partnera, tak ať se postará on. Jakékoli dohody o výživném i o úpravě styku s dcerou sabotoval. U soudu jeho advokát Alžbětu zahnal do kouta a jí ruply nervy. „Na manžela před soudem zakřičela, že stejně není Klárčin biologický otec,“ říká Kateřina Bělková.

Potvrdily to i testy otcovství, které si Jan nechal udělat. Ukázalo se, že otcem holčičky je starší muž, s nímž kdysi Alžběta pracovala a sblížila se s ním na vánočním večírku. Byl to ale jen úlet, kolega byl ženatý a Alžběta se s ním pak už nestýkala.

Jan reagoval pochopitelně velmi dramaticky. „Cítil se ponížený, dceru miloval, vychovával ji, tohle nečekal. V tu chvíli se zablokoval, odmítl veškeré dohody, nechtěl na dceru platit ani se s ní stýkat,“ vysvětluje Kateřina Bělková. Tím vším jedenáctiletá dívenka samozřejmě trpěla.

Foto: Freeograph, Shutterstock.com

Na nezralost a nezodpovědnost rodičů vždy nejvíc doplácejí dětiFoto: Freeograph, Shutterstock.com

Zákon nade vše

Jenže na Janových povinnostech vůči Klárce se nic neměnilo. Dítě se narodilo v manželství, a tak byl Jan automaticky zapsán do rodného listu jako otec. Otcovství je sice možné popřít, ale nejpozději do šesti let dítěte. Tuhle lhůtu Jan nestihl, takže podle zákona má vůči Klárce stejné povinnosti (a práva), jako kdyby byl jejím biologickým otcem.

Na neschopnost dohodnout se nakonec soud reagoval tak, že Janovi a Alžbětě nařídil mediaci. Oba skončili u Kateřiny Bělkové, i když nejdřív každý absolvoval několik oddělených jednání – byli tak rozhádání, že posadit je do jedné místnosti nebylo možné.

Dohoda přišla

Oba se postupně vypovídali. Alžběta věděla, že nevěra nebyla správná, nezachovala se fér, ale manželství ji ubíjelo. Cítila se příliš mladá na to, aby po zbytek života žila ve zlaté kleci. „I Jan přiznal, že se po celou dobu tak bál, že ho Alžběta opustí, až ji svým chováním do náruče jiného ve skutečnosti vehnal,“ tvrdí Kateřina Bělková.

Svěřil se i s tím, že přestože není biologickým otcem Klárky, má ji upřímně rád a nechce o ni přijít. „Zároveň si ale neuměl představit, že by se s ní měl zase vídat, nevěděl, zda se dokáže chovat jako dřív. Proto absolvoval i mediační schůzku s Klárkou, kde jsem jim pomohla tyhle problémy překonat a se změnami se vyrovnat,“ říká Kateřina Bělková.

Nakonec se exmanželé dohodli jak na výživném, které bude Jan na Klárku platit, tak i na pravidelných setkáních otce s dcerkou.

Roky tajností a skrývání pravdy... Své o tom vědí i celebrity a jejich tajné děti.

Reklama

Načítám